Friday, January 17, 2014

Di dalam sepi itu

hahahahaa....x abis2 citer pasal sepi.
Di dalam sepi itu, lagu arwah sudirman...
tetibe minat lagu ni,,,dgr bnyk kali,,mmg syahdu n tersentuh hati...
OST citer Aku Bukan Halimatus Sa'adiah..

SINOPSIS

Aku Bukan Halimatus Sa’adiah mengisahkan Halimah dan Maria yang melahirkan anak pada masa yang sama. Malang bagi Halimah apabila anak kedua yang dilahirkannya itu meninggal dunia.
Lebih malang lagi, suami Halimah juga kemalangan dan terpaksalah dia yang masih berpantang bekerja demi mencari rezeki buat keluarganya. Kerana simpati dengan nasib Halimah, Datuk Fuad, majikan kepada arwah suami Halimah menawarkannya untuk menjaga anak Maria iaitu Rayyan yang masih kecil.
Maria yang bekerjaya dan sentiasa mementingkan penampilan tidak mahu menyusukan anaknya dan mengikuti jejak ibunya, Datin Ruby yang turut tidak menyusukan anak kerana mahu menjaga bentuk badannya. Halimah pula sudah menyusukan Rayyan kerana simpati bayi itu sering saja menangis kerana hanya diberikan susu tepung oleh ibunya.
Bagaimanapun, perbuatan Halimah itu tidak diketahui Maria sehinggalah pada suatu hari Maria melihat sendiri Halimah menyusukan Rayyan depan matanya sendiri ketika dia pulang untuk mengambil fail syarikat yang tertinggal di rumah. Maria menjadi marah dan terus menghalau Halimah dan anaknya, Intan keluar daripada rumahnya itu.



sedih citer ni.....ditambah dgn lagu yg sedih mcm gini~~~

Sunday, January 12, 2014

Foods for friendship

Aku mmg suka memasak,,,,,x kesah la masakan ap sekalipun asalkan aku pernah mkn bnde tu. Setiap org boleh memasak....just sedap atau tak je,,, hihihi

Ak x la hebat sngt memasak. Memasak adalah salah satu medium utk budak kampung meluangkan masa yang x terluang sngt.....satu ruang yg mmbolehkan budak kampung mencuba sesuatu yang baru.

Memasak tu sngt menguji kesabaran especially bila nk sediakan bahan2 tu,, Kite kena g pasar beli sendiri n prepare sendiri kat dapur. Kan bagus kalo ad pembantu kat dapur. So, perkara ni membuatkan ak seringkali teringat kat mak. betapa sabarnye mak kat memasak kat dapur.... letih tau brdiri lama2 nak menggoreng, merebus, memotong, membasuh, mengemas dan sebagainya. tapi semua tu bukanlah perkara yg sukar utk seorang ibu demi membesarkan anak2nye.

Budak kampung jadikan masakan ibu sbg inspirasi dlm masakan. setiap kali masak, mesti ingat rasa masakan ibu. Lidah ni seakan2 dilatih utk menikmati dan mengingati rasa masakan ibu sendiri. Sometimes budak kampung puas hati dng masakan sndiri tp sometimes frust bila rasa masakan tu x mncapai standard lidah sendiri.....hahahaaa..

Foods for friendship#

Yup, budak kampung mmg suka masak bnyk2 kat umah utk org lain....especially masak utk kengkawan memandangkan budak kampung bnyk spend masa kat rumah sndiri instead of balik kampung. Kalo balik kampung, aku x bleyh nak masak bcoz dapur tu my mom yg punye,,,,,dia berhak menentukan segala. hahahaha!!

Aku masak utk mmbuatkan mereka gembira.....dan kenyang...apa salahnya kluarkan duit sikit utk kawan2..

paling tersentuh kalo any of my frens rindu nak rase masakan I.... feeling terharu...
bila difikirkan semula....mungkin lpas ni aku susah utk jmpa semula kawan2 yg  akan membawa hala tuju masing2 including myself. Hanya memori yang mampu menghubungkan kita semula..

dan memori itu aku ciptakan daripada masakan......




Wednesday, January 1, 2014

Selamat Tahun Baru 2014!!

Alhamdulillah,,,syukur daku ke hadrat Ilahi kerana masih diberi kesempatan utk melangkah ke tahun yg baru ni!!!

budak kampung ingin mngucapkan selamat tahun baru kepada semua pmbaca setia di luar sana. Semoga anda semua sentiasa ceria, dan bahagia di samping insan2 tersayang. Sabar dan tabah dlm menempuh ujian dan cabaran yang akan mndatang dalam tahun 2014 ni. semoga kita semua sentiasa beroleh keberkatan dan rahmat daripada-Nya dlm setiap kebaikan yg kita lakukan.

yeahhh!!...2013 sudah berlalu. pelbagai peristiwa suka n duka telah berlaku dalam tahun yg lalu. Peristiwa yg akan mnjadi kenangan dan mmbuatkan kita diselubungi rasa rindu....gitewwww... yang baik jadikan teladan, yang buruk jdkan sempadan...

well, budak kampung ambil la kesempatan di awal tahun ini utk mngadakan jamuan makan2.. hihihi
bila difikirkan balik,,,,setiap kali new year...budak kampung akan celebrate dlm suasana yg brbeza mengikut peredaran masa.

2011- celebrate dgn colleague tempat keje kat port dickson...
2012 - duk umah je,,,termenung di beranda rumah Vista Angkasa
2013 - buat jamuan brsama adik2 n rakan2 KK7
20014 - buat jamuan brsama Felo dan student KK6

haaaaa,,,,nmpak x perubahan di situ...
sungguh pantas masa berlalu...

dan aku masih tetap aku,,



***2014***

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...