Monday, March 25, 2013

Perjalanan Seni 2013

Januari 2013

dah mula menyibukkan diri dan hari2 "terluang" dengan latihan nasyid, manifestasi puisi n teater. Acara yang kian rancak sempena Festival Seni UM 2013 dan juga Festival Teater UM 2013. Budak Kampung turut trpanggil selaku senior Za'ba yang masih menyambung pelajaran dan bernyawa di bumi bertuah Universiti Malaya ini. Dalam bulan januari ni agak busy dgn latihan teater n nasyid x silap,,,, (dah lupa coz xde diari)~~
Yang penting 31 Januari...budak kampung g Pulau Pangkor bercuti bersama rakan2... hihihihi...
Permulaan baik sebelum pengembaraan FESENI n KARVITER bermula.....

Pangkor Insanity's Members~~

Februari
Sejurus pulang dr pangkaor,,,budak kampung pulang ke kampung utk mncari ilham sebelum pengmbraan teater bermula... Kumpulan Teater Layar Za'ba atau lebih dikenali sbg KTLZ telah berkampung di kolej za'ba selama hampir 3 minggu sbg persediaan "awal" utk karnival teater UM. Tapi pelbagai isu dan masalah telah menjelma di saat2 akhir persediaan ini.. (mmg banyk utk diceritakan ttp semua tu bersifat peribadi n x sesuai untk diceritakan di sini).... KTLZ pada tahun ini dgn bangganya telah mementaskan Teater OPTIK pada 25 Februari 2013. Skrip ini adalah hasil nukilan budaK Kampung sndiri dan telah diolah semula. Tajuk asal skrip adalah Adiratna Optik,,,setelah diolah jd Optik jerrghhh,,, huhuhuhu. Alhamdulillah, teater ini berjaya dipentaskan namun kami tidak memperoleh sebarang anugerah dlm pertandingan kali ini. Teater Optik sekadar menerima pencalonan utk pelakon pembantu lelaki terbaik,,,,,
 TAHNIAH!!



Mac
Bulan ni paling busy coz bdk kampung mula busy dgn acara Nasyid n manifestasi puisi. Bdk kmpung x join pun acara Feseni kali ni. Sekadar memantau adik2 nasyid Permata Za'ba dan juga melatih adik2 puisi Kalung Emas. Seperti biasa, plbagai masalah brbangkit menjelma di saat2 akhir pertandingan namun sykur tiada nyawa terkorban ttp mgkin ad hati yg terkilan,, ooppsssss...

Kumpulan nasyid Permata Za'ba tidak mendapat tempat utk FESENI 2013. Mngikut sejarah, x silap ni adalah kali pertama PZ tidak mndapat tempat dlm FESENI sejak 2007 yang lalu,,,,,wowowww!! Menakjubkan n bangga sebentar (sebentar je)..... Itulah yg dikatakan tidak ada rezeki..





Kumpulan manifestasi puisi Kalung Emas pula telah mndapat tempat keempat dlm feseni kali ni. Kumpulan ini telah mmntaskan puisi Ini Bumi Kita nukilan Lim Swee Tim. Bdk Kampung berpuas hati dgn persembahan adik2 kalung emas walaupun most of them masih baru dlm bidang ni. Masalah brbangkit pun ade gak la muncul sikit2 dlm latihan puisi ni... Bdk Kampung pun kekadang stress nk cari idea n latih diorg ni coz bkn senang nk pastikan segalanya berjalan dgn lancar seperti yg dinginkan. Tempat Ke-4 adalah pencapaian terbaik Kumpulan Kalung Emas dalm FESENI sejak diwujudkan pada tahun 2010. Syabas n tahniah diucapkan!!

Kumpulan Puisi Kalung Emas.....









Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...