Monday, December 30, 2013

What Happened? Apa Dah Jadi?

APA DAH JADI?!!!!!

aiyooooo....apa dah jadi dalam tahun 2013 ni??????
hanya budak kampung saja yang tahu.... tahu ke?

***********

Ok, aku macam blur apa yg sepatutnya aku taip utk hari terakhir 2013 ni. So, many things to think. Rase mcm nak pinjam mesin masa Doraemon je,,,kembali ke masa lampau alam ghaib (mcm dah lama sngt je). Baru setahun. hurmmmmmmm.....

Tahun 2013 bnyk menyaksikan pelbagai cerita indah dan deruan masalah....
Macam2 rasa ada...mcm tahun2 yang lpas....


************


Kita x pernah menduga sebarang perkara yg diduga atau tidak diduga akan berlaku juga.
Pada awal 2013, budak kampung mmg busy dgn hal FESENI 2013. Tapi bila dah habis FESENI tu, aku ni dah jadi mcm lost....nk kata relax...mmg sendu la hidup kalo asyik ulang alik keje lab,,,ajar student PASUM,,,balik rumah....tengok kucing,,,kemas rumah n boooommmm...zzZZzzz tido~~

sampai satu masa tu...aku bertekad  nk hntar borang pembantu felo kat HEP UM...aiyyoooo!! ni la perkara yang ak x pernah duga utk buat. Tekad bcoz i need to get out from there? lokasi dirahsiakan..

************

KOLEJ KEDIAMAN KEENAM

Begitu banyak memori aku terpahat di kolej ni,....banyak sngt..becoz ak diterima masuk utk mnjadi pembantu felo kat kolej ni bermula 19 April 2013......so, dah almost 8 bulan ak kat sini.
Kehidupan sbg seorang yg brjawatan kat kolej ni mmg agak mencabar. Terasa seakan mengimbau kenangan aku bila jadi presiden kat KK7.....ooppsssiieee...

Pada mulanya mmg payah nk sesuaikan diri dgn suasana yg totally different dgn gaya hidup ak sebelum ni.
n now!! i'm busy with students activities...meeeting sana sini...minit mesyuarat...surat menyurat....laporan bertugas....laporan mingguan.....projek HEP,,,,,kem.....kursus......aduan pelajar......rondaan blok.....dan banyak lagi weyhhh!!!! stopppp it!!! unstoppable hokkayy unless kalo ak brenti~~ tettt

N now...this is my life
Master student + RA + demonstrator + Pembantu Felo 
3rd Son + Friend + Human

 i need to think many things in one time

sampai bnyk bnde yg trgendala...n diabaikan


Tapi alhamdulillah...

sokongan daripada keluarga...especially mak n abah sngt mmbantu aku untuk terus tabah.. diorg faham anak lelaki diorg ni mmg suke buat bnde2 giler mcm ni smpai susah sngt nk balik.... sedeyhhh~~~
i also hv some friends that helped me a lot....

bila sebut pasal kawan ni,,,,,,mcm2 bnde terlintas kat fikiran...mmbuatkan diriku ini tersenyum seorang diri n kadang2 tu sedih n sendu tetibe jer....

ok, bosan la kalo asyik cerita pasal hidup sendiri kat sini. Well, every persons dlm dunia ni got their own story n history to be shared...n this is my 2013... (bnyk lg nk citer tp x perlu la lebih2)...

kepada Lisa Jasmine yg sedang tidur kat sebelah ni,,,,jgn nakal2 ye,,,,hihihihi
tq kpd org tu sbb bagi seekor teman utk kite kat rumah ni.....hihihi





**********
HIGHLIGHT 2013

Pembantu Felo
Kursus kat cherating n Kota Bharu
JKP KEMAS KKIS
Konvokesyen UM
Puasa + Raya (lain skit tahun ni)
Mak Ayah dtg KL tido umah
Merempit g Ulu Yam
Raya Haji kat KL
Si Comel LisaJasmine
Anak buah keempat
Bandung 2013
Sungai Sendat PTF
Teater Bahasa Inggeris UKM
UMCARES
Malam Penganugerahan Ibnu Sina


bnyk lagi!!!! nnti la edit yg baru,,,hahaha!!

tapi percutian bandung tu akan mnjadi kenangan yg susah nk dilupakan sbb bnde ni adalah percutian luar negara pertama yg aku redah secara berduet....bukan berduit~~ tettt



Thursday, December 19, 2013

Kenangan Bandung 2013

Tarikh bertolak : 2 November 2013 (Sabtu)
Tarikh pulang : 5 November 2013 (Selasa)

Tiba di lapangan terbang Bandara Husein Sasteranegara, Bandung

Check in masuk FaveHotel, Bandung!!

Jalan-jalan pagi di Pasar Baru, Bandung

Pilih-pilih baju Koko

FaveHotel, Braga, Bandung

Bali Heaven, salah satu brand outlet di Bandung


hihihihiii....mata ke lain~~ (_ _")~~

set nasi Bali~~ (^_^)~~

Jalan Braga, di kala malam

santai~~

di pinggiran Kawah Ratu, Tangkuban Parahu

Kawah Ratu

hihihhiii~~~....sejuk~~~

kabus~~

di puncak gunung~

di puncak gunung

masjid di puncak gunung.....sangat dingin air kat sini~~ (=_=")~~

deretan kedai di tangkuban parahu~~

deretan kedai cenderahati di pinggiran kawah~~

Kartika Sari,,,,,koleksi pastri trbaik~~ hahaa

landasan kereta api,,,,menghubungkan Jakarta dan Bandung~

Landasan~~

jom balik!!!!.............



Tuesday, August 20, 2013

Sepi




Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja

Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu

Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Woo.. sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Monday, May 27, 2013

EPiC

Ok....sekian lame ak dah x update blog. Tetibe mlm ni saje mengisi masa terluang, membuang tekanan yg terpendam, menyisihkan prasangka yang terbuku... membebel!!!




EPiC?.....sorry, wat was dat?!!!
Hahaha,.,,,,citer terbaru terbitan BlueSky...alaaaa,,penerbit yg buat citer IceAge and Rio..dan seangkatan dengannya...

I mmg suka tngok citer animasi,,,,tambah2 lg kalo blusky yg buat. Why? well, u know la kann...diorg punye grafik animasi mmg kebabom,,,terbaik... (malas ak nk citer leboh).

Btw, citer Epic ni mmg menarik tp storyline or pendek kata plot cerita dia agak klise.. hihihihi, sorryyy
tu je la yg ak boleyh komen,,, citer ni lebih kurang ala2 mcm Alice in Wonderland..
Tetibe ade budak perempuan yg trpilih utk menyelamatkan dunia yg menakjubkan~~ dats all!!!

Citer ni boleh dikira wajib tonton jugak la bcoz grafik dia sngt menarik,,,,,comel n sweet~ haha.. Sy prefer anda tngok dlm bndtuk 3D

Selamat menonton!!!... rank : 3.5/5~~~~......



Monday, May 13, 2013

How to recover hidden Files from Virus infected USB Pendrive


Now a days all the people use USB Flash drives like Pendrive, External Hard Disk and Many more. They all skipped DVD, CD and all optical Disc because it takes time to copy and it cannot be reused. So USB Pendrives are now with all people. I used to see all over my college, they hang USB pendrive in their necks. They carry Music, Movies, Datas in that. How USB flash drives improves as the mean while USB virus also increases along with that.
USB PENDRIVE VIRUS


If you have some nasty virus on USB drive that hide all your file in the drive? ie; hides your files and folders, creates exe file extensions of your folders and even corrupt your files. You can view these files by going to Tools>>Folder Options ..But the attributes of these files often stay unchanged even if you uncheck hidden attribute on file/folder properties.
Here i going to tell the Permanent Solution for recovering hidden files by Command prompt in windows operating system.

Step One:

Plug your USB Pendrive or External HDD or Memory Card which is Affected.

Step Two:

Go to Start -> Run-> Type CMD and Enter

Step Three:

Find the drive letter for the connected USB drive. For Example, I:
In command prompt, type I:
and Hit enter. Command Prompt will show I:/

Step Four:

Then type
attrib -s -h /s /d *.*
Make sure that you put space between each elements in the code.
and hit enter and wait for few seconds.
Check the Screen Shot of Above Steps:

Virus Remover Command Prompt

Now check your USB pendrive you can see your files are back in their locations
Source : http://imacify.com/2011/02/how-to-recover-hidden-files-from-virus-infected-usb-pendrive/

Monday, March 25, 2013

Perjalanan Seni 2013

Januari 2013

dah mula menyibukkan diri dan hari2 "terluang" dengan latihan nasyid, manifestasi puisi n teater. Acara yang kian rancak sempena Festival Seni UM 2013 dan juga Festival Teater UM 2013. Budak Kampung turut trpanggil selaku senior Za'ba yang masih menyambung pelajaran dan bernyawa di bumi bertuah Universiti Malaya ini. Dalam bulan januari ni agak busy dgn latihan teater n nasyid x silap,,,, (dah lupa coz xde diari)~~
Yang penting 31 Januari...budak kampung g Pulau Pangkor bercuti bersama rakan2... hihihihi...
Permulaan baik sebelum pengembaraan FESENI n KARVITER bermula.....

Pangkor Insanity's Members~~

Februari
Sejurus pulang dr pangkaor,,,budak kampung pulang ke kampung utk mncari ilham sebelum pengmbraan teater bermula... Kumpulan Teater Layar Za'ba atau lebih dikenali sbg KTLZ telah berkampung di kolej za'ba selama hampir 3 minggu sbg persediaan "awal" utk karnival teater UM. Tapi pelbagai isu dan masalah telah menjelma di saat2 akhir persediaan ini.. (mmg banyk utk diceritakan ttp semua tu bersifat peribadi n x sesuai untk diceritakan di sini).... KTLZ pada tahun ini dgn bangganya telah mementaskan Teater OPTIK pada 25 Februari 2013. Skrip ini adalah hasil nukilan budaK Kampung sndiri dan telah diolah semula. Tajuk asal skrip adalah Adiratna Optik,,,setelah diolah jd Optik jerrghhh,,, huhuhuhu. Alhamdulillah, teater ini berjaya dipentaskan namun kami tidak memperoleh sebarang anugerah dlm pertandingan kali ini. Teater Optik sekadar menerima pencalonan utk pelakon pembantu lelaki terbaik,,,,,
 TAHNIAH!!



Mac
Bulan ni paling busy coz bdk kampung mula busy dgn acara Nasyid n manifestasi puisi. Bdk kmpung x join pun acara Feseni kali ni. Sekadar memantau adik2 nasyid Permata Za'ba dan juga melatih adik2 puisi Kalung Emas. Seperti biasa, plbagai masalah brbangkit menjelma di saat2 akhir pertandingan namun sykur tiada nyawa terkorban ttp mgkin ad hati yg terkilan,, ooppsssss...

Kumpulan nasyid Permata Za'ba tidak mendapat tempat utk FESENI 2013. Mngikut sejarah, x silap ni adalah kali pertama PZ tidak mndapat tempat dlm FESENI sejak 2007 yang lalu,,,,,wowowww!! Menakjubkan n bangga sebentar (sebentar je)..... Itulah yg dikatakan tidak ada rezeki..





Kumpulan manifestasi puisi Kalung Emas pula telah mndapat tempat keempat dlm feseni kali ni. Kumpulan ini telah mmntaskan puisi Ini Bumi Kita nukilan Lim Swee Tim. Bdk Kampung berpuas hati dgn persembahan adik2 kalung emas walaupun most of them masih baru dlm bidang ni. Masalah brbangkit pun ade gak la muncul sikit2 dlm latihan puisi ni... Bdk Kampung pun kekadang stress nk cari idea n latih diorg ni coz bkn senang nk pastikan segalanya berjalan dgn lancar seperti yg dinginkan. Tempat Ke-4 adalah pencapaian terbaik Kumpulan Kalung Emas dalm FESENI sejak diwujudkan pada tahun 2010. Syabas n tahniah diucapkan!!

Kumpulan Puisi Kalung Emas.....









Tuesday, January 22, 2013

Sahabat

Sahabat....
siapa? di mana?

persoalan yg bermain di fikiran dan setiap insan punya jawapan masing2, begitu juga dgn budak kampung. Sahabat ada di mana-mana....kerana mereka juga insan biasa seperti kita tapi,,,,,,,,

tapi ada pelbagai takrifan sahabat dlm dunia ni...
sahabat sejati,,,rela sehidup semati?
sahabat selamanya,,,,,ada di kala senang dan susah?
sahabat baik,,,,,penyuntik semangat?
sahabat seketika,,,,,,,ada dan tiada sama saja?
sahabat istimewa,,,,,,,tak mampu dipisahkan kelak derita?
sahabat manja,,,,,,,,,penawar duka dan penyeri hidup?
sahabat......sahabat....sahabat.......

sahabat adalah segala-galanya.. tidak kira siapa dia... keluarga atau pun org yg baru kita jumpa

dan lagu ini aku tujukan buat sahabat-sahabatku di luar sana....

aku rindu kamu semua!!!!!



Lirik Lagu Sahabat - Najwa Latif

[Najwa Latif]
Kau ada di kala ku suka
Di kala ku duka
Setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada di kala ku perlu
Setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
[Syam Kamarul]
Kau ada di kala ku jatuh
Di setiap bangunku
Terus menemaniku
Tanpa rasa jemu
Kau ada di setiap tawa
Di kala bahagia
Kau menjadi sahabatku
Selamanya
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
[Sleeq] 
Yeah sahabatku
Tetap bersamamu jika kau perlukanku
Dan ku tak kaku tak kekok
Kalau sampai buntu kita belok yok (yok)
Berjangkit sesama seperti mengusik si melatar
Kau kau jangan kau melampau
Dan kalau siapa mengusik Najwa
Tolong bagitau aku tapau
[Najwa Latif dan Syam Kamarul]
Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
Sahabatku



dan ini pula video klip kedua,,,,lagu sahabat frm Aizat,,,
aku tujukan khas buat sahabat2 yg telah lama x jmpa,,,
serta yg telah dan akan  tinggalkan kita kat sini....
sob,,sob,,sob,,







anda pula bagaimana?

Thursday, January 17, 2013

Susah Nak Fokus

Calathea crotalifera


Aku susah nak fokus in my research,,,
Banyk bnde lg tergendala,,,,i have no idea mcm mane nak siapkan

Bnyk jurnal nk kena refer,,,bnyk article nk kena baca..
Bnyk sngt ke?...

Journal of Plant Physiology...
Journal of Agriculture Sc,,,
Journal of Biotechnology
Plant Science
Asian Journal of Biotechnology
Plant Cell Tissue Organ Culture
Scientia Horticulturae
Acta Horticulturae
etc....

huhuhuhuhuhu,,

Alhamdulillah...
methodology class dah settle
Conference dah settle
Candidature defense dah settle

lpas ni budak kmpung kena publish paper n siapkan thesis,,
sebelum tu kena wat viva yg sngt menggerunkan....wahhhh!!

so, de question is when Bdk Kmpung nak abiskan pngajian master ni?.
When?...
When?...
How?..

hei u!..listen!,,listen!,,,listen!!,,
let me type speak!,,, hahahah!!!


how bout tanggunjawab mencari cinta?.....gulp~~

Wednesday, January 16, 2013

2013


selamat tahun baru
azam?

menjadi seorang yang lebih dan lebih bertanggungjawab

tanggunjawab?

kpd Allah s.w.t

kpd diri sendiri

kpd keluarga tersayang

kpd rakan dan sahabat

kpd alam

sekian......






Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...