Tuesday, November 27, 2012

Pancake and Crepe

Pancake dan crepe,,,,,,,both of them are same,,,, hahahahha

Disebabkan kedua-dua bnde ni sering disebut2 dlm dunia maya muka buku, maka budak kampung trpaksa mengambil peluang yang ada utk berkongsi cara-cara mmbuat durian pancake or durian crepe dngan pmbaca di luar sana. Resepi ni budak kampung dapat drpd my housemet. Tetibe je dia send msej tolg buatkan. Sorry, i dnt have much time to do it. So, kalo ad pmbaca di luar sana yg dah baca dan akan cuba resepi ni, sila kongsikan rahsia kejayaan anda kalo berjaya la ye,,,,

Bahan2 nk buat crepe-crepe:
250 g tepung gandum (jgn guna tepung beras)
3 biji telur (kalo guna gred A,,pakai 2 bijik je)
500 mL santan kelapa (i prefer jgn guna serbuk santan)
1/2  sudu teh garam (secukup rasa)
1 sudu teh pewarna kuning (pewarna hijau pun boleh gak)

Cara-cara mngadun bahan2 di atas:
1. Satukan semua bahan. Blender je. (nak uli pun boleh)
2. Panaskan non-stick pan (jgn pndai2 nk guna kuali ye)
3. Sapukan sedikit minyak jagung dgn tisu (harus guna minyak jagung, x wajib pun)
4. Tuang satu senduk adunan ke atas pan
5. Angkat/Jauhkan pan dr sumber api, lenggokkan ikut arah jam (motif arah jam..kalo kidal cmne plak?)
6. Bila dah masak, angkat dgn lembut. Jgn terbalikkan!! Ulang sampai habis tepung.

(Semoga u guys dpt buat crepe-crepe dgn sempurna)... brgantung kpd adunan tepung dan teknik melenggok-lengokkan pan anda.


Seterusnya.... 
Cara-cara mmbuat filling atau inti dlm crepe-crepe ni:
1 cawan non-dairy cream
1-10 biji durian (bergantung kpd selera..kalo nk inti bnyk,,pakai 20 biji pun boleh!!!)

Cara2 nk buat filling n masukkan dlm crepe:
1. Pukul whipping cream dlm mixer hingga kental
2. Buang biji durian (jgn pndai2 letak biji dlm crepe hokkay!!),,, kita nk isi durian jek!
3. Bentangkan 1 keping crepe/ pancake yg dah buat sejak awal td (ala2 bentang permaidani kennzzz)
4. Letakkan whipping cream kat bhg tengah crepe
5. Letakkan isi durian
6. Tutupkan semula dgn whipping cream
7. Lipat crepe (nk kena ikut kreativiti sndiri la ye)
8. Simpan dlm peti sejuk. Then, sedia utk dijamah bersama si dia yg tersayang..



Contoh hidangan



Selamat mencuba!!!









Tuesday, November 6, 2012

My Hometown

Lokasi:
280, Parit Lebai Kadir, Alor Pongsu, 34300 Bagan Serai, Perak

Masa:
Pelbagai,,,,tp semuanya siang

Tema:
Pelbagai,,,,,hijau alam

bunga kemboja, Plumeria acuminata.
Bunga ni ada ditanam dlm pasu bunga kat depan umah budak kampung..
senang nk jaga pokok bunga ni bcoz tahan lasak terhadap perubahan cuaca




kat seberang jalan just in fron of rumah bdk kampung ade 
satu kawasan penanaman kelapa sawit (x luas sngt) dan juga sawah padi,,
saujana mata memandang,,,,,seronok kalo dpt lepak kat halaman rumah,,
menikmati tiupan angin sepoi2 bahasa...



ok,,,kawasan sawah kat belakang umah je,,,
ade satu longkang kecik,,,we call it as alor....
nun di hujung sana,,ade tiang pencawang elektrik merah putih,,(UMNO) kot
di balik gumpalan awan2 putih kat ujung tu,,,terselindung gunung Jerai..
nice~



celah-celah pepohon padi yang hijau,,,berumur x sampai 3 bulan,,
baru semai ni,,,, hijau sngt~~



kpd sesiapa yg x pernah menikmati pemandangan mcm ni,,,
silalah jemput datang ke rumah budak kampung,,,

^_^
.
.
.
.
.
.






Saturday, November 3, 2012

gila

gila?...gila nk happy sana sini,,,,
stress?..distress??...lumrah la der,, hidup di dunia,,,bukan di syurga

hepi sngt dpt jumpa mmber budak kampung yg skang ni duk study medic kat UM,
kitorg ni mmg study same2 gak kat PASUM suatu ketika dulu,,
tapi disebabkn kesibukan diri masing2,,maka hampir 5 tahun kami x brjumpa, walaupun masing2 ade je kat UM ni. Masa yg telah mnjarakkan kami~

(sekadar berkongsi cerita)


skang ni ngah runsing,,,
mngajar kat makmal,,,,then, marking lab report diorg,,
dgn research yg makin pending,,,wonderful!!!
tp busy duk main fb n twit sana sini,,,,,well done!

tp,,budak kampung akan berusaha tempuhi segalanya dgn cekal bcoz sume ni sngt menyeronokkan..
masalah yg menimpa adalah suatu anugerah yang akan mnjadikan diri kita lebih tabah dan xkan menyerah kalah!!!

,
,
,
,
,
,
,
,


Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...