Sunday, April 15, 2012

Deklamasi Lakon (DEKON)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,,,,,,

cerita kali ini berkaitan dengan memori suka n duka (ade duka ke) sepanjang budak kampung menghadiri bengkel penulisan dan penilaian deklamasi lakon (DEKON) di Universiti Sains Malaysia, Penang pada 9-12 April 2012 yang lalu. Bengkel ini telah dianjurkan secara bersama antara USM dan juga UMS di bawah naungan Majlis Kebudayaan Universiti2 Malaysia (MAKUM).

Yeahh,,,pasti korg kat luar sana tertanye ape itu Dekon dan mcm mane plak la bdk kampung bleyh trjebak utk join bengkel ni kann.... Haaa...alkisahnya begini, Secara ringkasnya UM x pernah pun join pertandingan Dekon antara IPT spnjang pnganjurannya hampir 10 tahun. Entah la knape kann,,,UM mmg x berminat kowt time tu,,,nk fokus pada acara seni yang lain rasenye.,,,(coz bnyk gak universiti lain xnak join dekon ni). Dekon adalah acara seni yang sangat baru di Malaysia malah,,di dunia sebenarnya. Kali pertama di wujudkan di Malaysia rasanye.... Budak Kampung telah terpanggil utk mnyertai bengkel ni bcoz salah seorang pegawai kat UM ni paksa n pujuk bdk kampung utk join bengkel ni secara TIBA2!!.... So, bdk kmpung join je la walaupun rasa teragak-agak dalam hati ni kann,,,

Apakah itu dekon?,,,,ok,,bdk kampung malas nak taip lebih2 kat sini, Korg bleyh baca artikel yg ditulis dlm blog G-Tel or Grup Teater Lab.....geng studnt n alumni UMS ni,, Besa la, UMS antara pelopor utama dlm menjayakan dekon di peringkat MAKUM....

Sekiranya ingin menambahkn ilmu di dada, si layari blog ini..





Memori?,,,
haaaa,,,,,dipendekkan cerita,,,wakil dr UM yg join begkel ni adalah bdk kampung dan sorg lagi pegawai hep,, So, aku sorg je la student dr UM kat sana,, Mmg agak segan la kannn. Dah la 1st time. Trpaksa la wat relax jek,,, confident lebeyh,,,,hahahahahaaaa






Kitorg berdua dr UM naek flight AirAsia g sane,,,,(bangga jap,,,)
Then...kitorg menginap kat Rumah Tetamu USM (Guest House)....but the rest participant stayed kat hostel jek. Hahahaaa,,,,,over kan kitorg ni,,,
Dipendekkan cerita, Rumah Tamu tu sebenarnya adalah bekas peninggalan penjajah British dibina sejak 1938 (74 tahun tuuu),,,,
So, mcm2 perkara aneh telah berlaku sepanjang 2 malam pertama kami menginap kat sana
Mlm pertama........dengar bunyi letupan (sekali jek)
Mlm kedua......bunyi laungan orang seakan2 bg command perbarisan,,
Tp xde la cuak sngt coz kitorg duk berdua dlm bilik tu kannn.....hihihihihihihiii


Selain tu, bdk kmpung sempat la brjalan kaki kluar mencari kedai mkn berhampiran USM tu...
jmpa la satu kedai nasi kandaq kann,,,pekena nasi kandaq pd mlm pertama di sana.
Sebelum balik, sorg pegawai USM tu bawak kami pekena gulai ikan sembilang yg katenye antara paling famous kat penang. Boleh tahan la,,,huhuhuhuhuuu....

Memori yg x bleyh nak dilupakan adalah pada 11 April (bersamaan tarikh lahir bdk kmpung), suatu kejadian gempa bumi brskala 8.7 Ritcher telah dikenal pasti berlaku di perairan Barat Laut Sumatera Indonesia. Tp bdk kmpung xde rase plak gegaran tu bcoz mybe trlampau kusyuk dgn bengkel. Pada mulanya agak cuak kalo2 brlaku tsunami  bcoz USM tu dekat je dgn laut walaupun mngdapa semenanjung kannn,,,,,,
Tp mujurlah xde pape yg berlaku,,,,,^^!

Hasil drpd bengkel?
Alhamdulillah, bdk kmpung dah berjaya memahami sedikit sebanyak apa yang dimksudkan dgn dekon tu sendiri. Semua peserta telah diwajibkan menghasilkan sebuah karya dekon sebelum menamatkan bengkel ni. Karya2 skrip dekon ini kemudiannya akan dibukukan dan diterbitkan sebagai hasil bengkel anjuran MAKUM. Budak kampung telah mnghasilkan skrip bertajuk "Pawana Cinta Teja".  skrip dekon yg mngisahkan kisah suka duka Tun Teja yang ingin mencari dan mngenal cinta sejati.


Peserta n penganjur bengkel


Disebabkan hanya bdk kampung seorang shj yg mewakili UM. Maka, bdk kampung telah ditugaskan utk mngerakkan seni dekon di UM ni. Kami telah merancang utk menyertai Pertandingan Dekon pada penghujung bulan Jun nanti. Doakan semoga bdk kmpung dpt mnjayakan apa yg telah dirancang. Semoga aku dpt menubuhkan sebuah kumpulan dekon yg prtama di kampus ini. Nantikan skrip yang seterusnya. Mgkin berkaitan dgn "ADIRATNA OPTIK".


^^!






,,,,,,


2 comments:

Lokman Hakiem said...

Bro, lu ade dapat offer join dekon makum kat ums 25-30 jun ni x?
http://lokmanhakiem360.blogspot.com

BuDak KaMpunG said...

mmaf lambat reply,,
UM baru dpt surat minggu lepas...
dukacita,,,
UM x jadi mnghantar pnyertaan tahun ni atas sebab2 yg x dpt dielakkan.
-peace-

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...