Tuesday, November 15, 2011

Orang Asli Temuan

Pada 12 hingga 13 November 2011 yang lalu, budak kampung brsama 7 orang rakan yg lain telah menjalankan projek khidmat masyarakati  di Kampung Orang Asli Ulu Kuang, Rawang. Orang asli di sini dikenali sbg orang asli Temuan. Pelbagai aktiviti telah djlankan spnjang program ini dan kbnyakan aktiviti ini adalah mnjurus kpd penerapan kepentingan pndidikan dlm kalangan anak-anak orang asli. Peserta terdiri drpd majoriti pelajar sekolah rendah,,,,ade gak la sekolah menengah tapi x ramai.

Di sini, bdk kmpung lampirkan beberapa gambar aktiviti buat tatapan pmerhati di luar sana.walaupun berada di pinggir kota,,,,di kawasan pedalaman hutan,,,,,,
namun, anak-anak orang asli masih gigih dan brsemangat dlm mncari ilmu,,,,,
semoga penerapan pendidikan yg diberikan sejak dr awal ni mampu mmberi perubahan kpd pmikiran mereka... Ini kerana, masih ramai lagi anak2 orang asli ini masih belum sedar ttg kepentingan pendidikan.
Masih trdapat dr kalangan mereka yg malas utk melanjutkan pelajaran ke peringkat yg lebih tinggi,,,,,
Faktor-faktor yg membawa kpd arah ini mungkin disebabkan kurang galakan keluarga, trpengaruh dgn rakan2 atau mgkin kurang kesedaran diri.
Maka, sememangnya mnjadi tanggungjawab kita sbg masyarakat yg berada di luar ini utk turut sama mmbantu mmberi panduan dan galakan buat anak2 orang asli yg sememangnya berkeinginan utk turut sama berjaya seprti anda.,,,,,,,,,


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
***


1 comment:

ainaazmi said...

salam,sy terbaca blog ni berkenaan dengan org asli temuan, kebetulan sy nak mendapatkan maklumat sedikit berkenaan org temuan ni..
kebetulan juga saudari ni bekas pelajar UM. so apa salahnya membantu junior 2 kan..hehe
em..boleh tak?

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...