Tuesday, April 26, 2011

nak masak ape erk?

kpd ygsuka memasak...
sememangnya anda dlm kalangan yg bertuah...

..
bagi budak kampung...
memasak adalah salah satu cara utk menghilangkan tekanan..
masakan anda menggambarkan segala perasaan anda ketika itu..
masakan anda akan meluahkn kpd mereka apa yg sedang anda rasa..
.
dlm masakan pasti ada gula dan garam..
maka, demikianlah kehidupan kita di dunia ini..
pasti ade manis dan masin..
masam dan tawar..
pahit dan pedas..
sedap n enak...
berkrim dan erlemak...

dan masakn itu pasti cantik kalo kita tau care nak hidang..
hidangkan masakan dgn penuh keikhlasan..
agar sedap mata memandang..
maka, demikianlah kehidupan kita sbg manusia..
ibarat masakan yg kita masak tu..
sentiasa dihiasi dgn pelbagai karenah kehidupan manusia..
dgn pelbagai kenangan yg sukar dilupakan..

masakan pula..
sentiasa dihiasi dgn warna2 yg cantik...
merah cili.....kuning lemon,,
hijau salad dan timun,,,,
ungu...biru...jingga..
dan byk lagi warna2 yg menarik..
agar kita brselera utk mnjamah masakan itu..

*
*
*
maka, disebabkan itulah..
budak kampung mmg suka memasak...
memasak plbagai jenis masakan...
asalkn sedap, cantik n mncabar....hihihihihiiii..

perkara paling mengharukan bila bdk kampung dapat masak utk ibu trsayang..
mak budak kampung mmg tau ak suka memasak..
masakn prtama yg pernah ak masak utk mak..
masak lemak pucuk ubi..
sedap sngt......
kalo boleh nak masak bnyk lagi....

dan sememangnya memasak itu dpt mghilangkan tekanan..
dapat meluahkan perasaan..
dapat mncabar diri sendiri sejauh mana kehebatan..
dapat mncerminkan kehidupan.....

so, bagaimana dgn anda di luar sana?..
adakah anda suka memasak?..
kalo anda suka..
sila turunkan komen di sini..
kita boleh berkongsi rsepi rhsia..
n boleh la masak sama2...

kerana memasak itu dpt merapatkn hubungan kita dgn org yg trsayang..
dan masakn yg enak itu dpt mengembirakan insan itu...
agar si dia terus ceria..
dan keenakan masakan itu akan sentiasa mnjadi kenangan..




"anyone can cook"































Thursday, April 21, 2011

SeLaMaT HaRi BuMi!!!!

Haaaaaa.......ape tu???...


Kita bukan mewarisi bumi ini drpd nenek moyang..... tp kita meminjam drpd generasi akan dtg

Hari bumi sbenarnya hari yang disambut sbg tanda kesedaran and pnghargaan kita sbg umat kat atas dunia ni ke atas alam sumulajadi Bumi.....\(^.^)/".... Sambutan ini adalah hasil buah fikiran seorang Senator US, Gaylord Nelson yg prtama kali dibuat pada 22 April 1970.... (Itu sebab bnde ni trus dsambut pada 22 April every yer...gitu kannzzz).... Tap time ni...dey all just focus kat United States jek..(bajet ngara lain xde ksedaran erk?)..

Dan sekarang ni....Hari Bumi ni dah dikoordinasikan secara global oleh Earth Day Network (pliz klik kalo nk tau ok).. Perayaan ni terus dsambut sekarang ni oleh lebih 175 buah negara gitu.. ape yg dey all buat.....ape lg focus pada environemntal issu la kann.. Pada tahun 2009, Pertubuhan Badan2 Brsatu,,,,(PBB) tlah mnjadikan 22 April sbg International Mother Earth Day.....ouchh~~~.....mama...mama...mama.... hihihhihihihiii....

so, amalkan 5 perkara ni hokkayyy...

Reduce..
Recycle...
Reuse....
Replenish...
Restore....



-peace no war-
\(^.^)/






Lirik Bertamu di Kalbu - Jaclyn Victor

Ku genggam semilir malam
Tika rembulan menyinari
Lalu ku menadahkan
Kata cinta nan suci
Dan akan ku hembuskannya
Tika malam syahdu

Kerana dalamnya
Kasih sedalam lautan
Setinggi mentari
Tak mampu digapai
Oleh khayalan insani
Cuma dinaluri

Katakan bara melecur diri
Bisa memercik jalan nan luka
Dengan selasih balut pedih ngeri
Tiada berpaling setia

Adalah sejarah jadi saksi
Bulan bintang menghangat kasih suci
Kita pun terpaut dan bersatu
Dalam bebayang mimpi berseri


Ku layarkan asmara
Di pelabuhan setia
Akan ku rentangkan
Sang pelangi suci
Yang pastinya anggun di hati
Bertamu di kalbu










Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...