Tuesday, January 25, 2011

Alhamdulillah...

penantian selama hampir 23 tahun ak hidup d dunia ni...akhirnya trjawab pd saat ini...
saat d mana insan suci ingin keluar melihat dunia..
d saat akak bdk kmpung sdg menahan derita mmastikan insan suci itu selamat melihat bapanya..
alhamdullillah..segala puji bg Allah s.w.t

Thniah buat akak bdk kmpung n abg ipar ak sekali...
coz dah menimang cahaya mata mata pertama aka my anak buah larr..
hurmmm..mmg excited sngt dpt anak buah ni...
x sangka..masa itu sngt cepat berLalu...

gmbar hiasan jek

tatkala ak menerima berita tu frm my abg ipar...rasa mmg agak terkedu..n sngt gembira d hati...
namun kgembiraan hati ini makin pudar bila dpt msej frm my younger sister..
ade2 je masalah fmily time ni...
nak diikutkan sngt ego masing2...

time mcm ni la..nak marah larr...
ak plak jd org tengah..
perkara yg dah berlalu tu..biarkan je la berlalu..
buang yg keru..ambil yg jernih...
hurmm....bdk kmpung pun xtau la nak ckp mcm mane..
ape masalh tu??...bdk kmpung x bleyh bg tau larr...

ape yg bdk kmpung harapkn...berdoa agar semua ni akan selesai scpat mgkin..
sedeyh plak bila mngnangkn nasib diri d perantaun ni....x dpt la ak nk g melawat akk bdk kmpung kat hospital..x sabar2 nk tngok anak buah tercinta....
terasa diri mcm dah tua la plak kann...

pape pun...semoga kami sekeluarga berbahagia selalu..
masalh keegoan masing tu...hope dpt selesai segera..
bdk kmpung dah naik mnyampah bila nak fikirkan kemabali..
yola...ak ni dah la ajrang balik umah..
so, bnyk bnde ak miss shinggakan tak tau mana satu yg betul..
mane satu yg patut betul....poning den ni ha..

pape pun....bdk kmpung mmg x sabar2 nak baLik kmpung time cuti raya cina ni..
even dpt cuti 2 hari jek...kira bersyukur la,,,dpt gak la bersama2 berkumpul dgn family..
hope abah n abg dpt berbaik2 kembali with my abg ipar...
aminnn.....

Thursday, January 20, 2011

Hidup kat sini

Hurmm...sememangnya x disangkakan dah lebih 3 bulan ak bekerja kat sini...(Linggi).. Dan sememangnya kehidupan di sini makin mncabar tp amat mnggembirakan.. Bg merekaa yg tau d luar sana..mgkin korg pun tau betapa diri bdk kmpung ni sngt sunyi pada mulanya bila bkrja kat cni... No frens to talk..no frens to laugh..and no frens to share.. Tp skunk ni..kehidupan ak di sini makin dihiasi dgn pelbagai warna warni kehidupan..

Sememangnya ak x dpt nak nafikan....kehidupan di dunia amat perLu diteruskan selagi nyawa masih dikandung badan walau di mana jua kita berada. Dan kehidupan aku kat tmpat yg amat jauh dr kesibukan kota ni sememangnya makin mndebarkan..hahaha..berdebar dgn sebarang cabaran kerja kat cni.. Bdk kmpung pun dah lama x baliK KL..apatah lg pulang ke desa.. Well...KL tu dah jd mcm rumah kedua aku kann.. Ade mmber nak gosip..ade shopinh mall nk meleburkan duit...ada kedai mkn yg sedap utk ajak kwn melepak.. Tp kini ak dah mula hidup melekat kat negeri sembiLan ni ha..

Kehidpan kat sini mmg aman....hijau...n tenang...mmbuatkan ak makin rindu pd keindaha desa tercinta. Tp nak wat cmne..keje tetap keje..mmg susah la nk dpt cuti.. Bila sebut pasal keje....bdk kmpung mula trfikir betapa bnyaknya ilmu yg ak peroleh spnjag keje kat cni.. Dan yg paling pnting...at least ak dpt apply many things yg ak belajar kat UM dulu...sedikit sbny dpt jugak la tajamkn fikiran ak yg dah makin tumpul ni...(dah lama sngt x g kuliah)...

Hidup kat cni...mmg dah bnyk berubah....3 bulan yg dah berlalu tu mmg penuh dgn pelbagai kejadian menarik and mncemaskan, merimaskan and membengangkan.. Walau apapun kjadian yg dah berLaku..perkara tu ttap akn mnjadi kenangan hebat dlm memori aku ni ha...(even ak ni dah makin pelupa)...fuhhh... 

bdk kampung pun dah ad umah sndiri skunk ni....kalo b4 diz asyik tido dlm cabin yg beaicond tp skunk ni...bdk kmpung dah mula nak pndahkan diri ke kediaman baru.. Bdk kmpung pun dah knal ramai kwn kat cni ha... Kawan biar seribu, cinta biarlah satu..hahahaa..ayat ni mmg mngelabah.

Fuhh...seronok plak rasenye bila dah ade rumah sndiri.. So, bleyh la aku ni mula nk mngganas kat umah sndiri ni ha... X perlu nk cover2 bagai...(hakikatnya bilik ak x kemas2 lg ha..) mesin basuh pun dah beli mudah la bg ak nk basuh baju..hihihihihihii.....haa..iu je la ak nak bg tau..
Semoga ku akan hidup bahagia kat cni...

-nntikan post psal tmpat keje ak lpas ni-


Friday, January 7, 2011

Kena serbu...

   Haaa...post kali ni agak menarik n jarang2 berlaku dlm hidup budak kmpung....(hakikatnya x pernah berlaku pun).... "KENA SERBU"....agak2 korg la kan..ape la yg bdk kmpung cuba nk sampaikn..
Ok la..x payah la korg nak pikir... Bila sebut kena serbu..means kena rush la kannn...
So, jom kita terjah ape yg berlaku di sebaLik kisah budak kmpung ni...

  Pristiwa ni berlaku pd tanggal 6 Januari 2011, jam 11.30 mlm....(kalo x silap larr)...

budak kmpung dgn gang2 or rakan2 sekerja yg laen plan utk berkroake mlm tu....semngat nak mghabiskan n menjoLikan duit gaji yg baru masuk kannn... Haaa....so, masing2 mmg brsemangat la nak kuar ramai2 mlm ni trmasukla bdk kmpung sehinggakn kerja2 dlm Lab tu pun tertangguh...(mampos la kalo saintis ak tau)...


At first, bdk kmpung mmg xtau nk karoke kat mane kann...bajet kat k-Box brdekatan...hakikatnya jauh....tp rupa2nya kat sebuah ladang rusa....(x nmpak plak rusa kat sane)... Kitorg brtolak agak lewat la..dlm pkul 9.40 dsebabkn seorg rakan sekerja aku yg mengelabah dtg lewat... Kitorg kmpul ramai2 dulu b4 brtolak g sana konvoi naek keta bcoz xtau jln nak g sana kann..

woowww...tmpat tu mmg kat ceruk2 hutan kelapa sawit tu ha....mmg bdk kmpung x duga kat tngah2 hutan tu bleyh ada sebuah ladang rusa n himpunan kedai2 mkn n karoke trbua...muahahahaaaa.... Fuhh..mmg meriah la tmpat tu....jauh dr keriuhan kota....(kesian plak kat rusa2 tu x bleyh tido dgr suare org memekak mnyanyi mlm tu)....

hurmmm....ak pun ade gak la plan nak nyanyi duet mlm tu... Bukan karoke k-box or RedBox...just kedai mkn besa je.. Open karoke la kann....baru la diva skit nak nyanyi kannzz.. Smntara tungu org laen nyanyi tu..kitoarg lepak2 je la minum n sembang..smpai 3 meja kitorg conquer..(ramai tu)...

Dlm kegembiraan n keboringan dgn org nyayi tu...tetibe je.....tmpat tu jadi sunyi...lagu disilentkan...n semua stop menyanyi n menari.... Nak tau kenape??..

Jeng3x.....tmpat kitorg kena serbu dgn polis....muahahaaaa... Mmg mengelabah la pkcik2 polis ni.. Tmpat ni bukan sarg maksiat pun... Tp ak xtau kalo ade yg mnjual bnde terlarang kat sini kann.. Polis2 ni saje je secara rambang nak wat serbuan...dan tetibe je meja bdk kmpung kena shoot dulu....diorg mntak I/C la plak... so, ak n rakan2 sekerja laen bg je la...terasa yakin diri x wat salah..

Time ni la mcm2 masalh berlaku....kitorg kena panggil wat urine test...fuhhh...selamat la ak x trsenarai nak wat urine test.. Pakcik2 polis ni pilih secara ramabang agaknye... Maka demikianlah ceritanya... Actually ade pnjang lg sambungan cerita ni... Tp bdk kmpung x bleyh la nak elaborate smapai abis kann....coz melibatkan haL peribadi.. Ckuplah sekadar perkongsian pngalaman kena serbu kann..

As a lesson...pilih la tmpat yg selamat utk korg enjoy n bergelak ketawa.. Jganlah trpengaruh dgn rakan2 kita nak g tmpat yg bukan...Kelak diri anda akan merana... Bdk kmpung pun xtau larr....bila dipikirkan kembaLi..mmg mcm2 jenis manusia ade dlm dunia ni.. Rambut sama hitam..muka sma hnsem..tp hati lain2..ragam masing2 la kan..

Huhuhuuuu...sekian sahaje post pasal kena serbu ni......gmbar x bleyh nak bg la..demi mnjaga privacy pemiliknya...

Saturday, January 1, 2011

masa kian beRlaLu....

....
............................................................
ini adalah detik2 masa g sentiasa berdetik..
jam kat tangan ak ni pun sntiasa berdetik dan terus berdetik selagi ada bateri la kann..
dk kmpung just nk ckp..masa mg terus berlalu..
smpai la aku dan kamu dah melangah ke Tahun baru 2011..
..
.
.
.
.
.
.
.
.


    Hurmm.....mmg budak kampung x dpat nafikan begitu bnyk skali kenangan ndah n pahit telah mewarnai kehidupan aku sebgai blogger yg brgeLar bdk Kampung... Dan kenangan itulah yg akan terus mnjad sejarah..memori di minda....sebagai pngajaran di dlm jiwa kita... Kerana sejarah itu mngajar kita mnjadi lebih dewasa... (ayat x bleyh tahannn...)

   Celebrate new Year???....kat mana??...kat pnatai PD je.. Bdk kmpung x jangka bleyh terjebak dgn planing sorg mmber keje bdk kmpung... Bleyh plak ak join dia g berpicnic kat PD....siap berkhemah yg x bleyh tahan tu... Yg palin pngting we all hepi n ak dpt gak release tnsion keje even utk seketika...


   just want to say WELCOME 2011...



setiap tahun pasti ade je bnde peLik yg akan berLaku kat bdk kmpung ni...
hihihihi....so, nntikan je la ape g akan berlaku utk tahun 2011...




-status: boring...lapar....baru bngun tido..
- Lokasi: Vista angkasa...
- matlamat: nak balik tmpat keje ptg ni...

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...