Sunday, November 14, 2010

Cuti-cuti Singapura

Alhamdulillah.......selamat samapi singapura....slmt juga kmbaLi ke Malaysia....
Walaupun x lama berada kat sana..tp kira ok la coz dpt luangkan masa n habiskan sedikit duit kat negara orang kann... So, jom kita terjah ap ygt berlaku kpd bdk kampung spnjag dua hari berada di penghujung benua Asia..

1st day:
Bdk kampung bertoLak ke Singapore frm Seremban pd jam 10.00 pagi waktu tmpatan dan tiba di Singapore around 4.30 ptg.. Perjalanan agak lambat coz disusuli dgn hujan dan kesesakan lalu lintas memasuki Singapore.. Hahahahaa.....bas yg aka naik ni trus mghantar penumpang ke Woodlands, Singapore...(ala2 mcm KL sntral la tp besa jek)... hurmm...bila dah smpai, ak mmg dah pening la coz xtau ap yg perlu dibuat dulu. Oleh kerana dlm poket ni ada Ringgit malaysia jek..so, perlu la ak cari money changer brdkatan dulu kannn... Kwn2 bdk kampung time ni ada kat City Hall (konon nak g Universal Studio). So, ak perlu mncari idea sndiri mcm mane la nak ke sana.

Maka, bdk kmpung mula la mncari kalo2 ade stesen MRT (ala2 mcm LRT la tp besa skit)....nak g City Hall tu tp mmg x jumpa. Apa lg..ak pun mula la tanpa segan silu bertnya kpd manusia2 kat situ.. hurmm...agak mnyedihkn gak la.. time ak brtnya tu...rmai gak la rakyat negara tu mcm x amik peduli n lari xnak tolong..(mmg x frenly). Then, bdk kmpung bertemu la dgn sorg mkcik ni (lupa nak tnya nama dia)..dia suh naik bas dgn hnya 1$ jek....(hakikatnya kena guna ez-link card)... Ak pun naik je la ape2 jenis bus yg lalu brdekatan n trus ke stesen mrt brdekatan... Semua org kat cni perlu ade n mesti ade ez-link card kalo nak g mana2.. we can use diz card to go to wutever place do u want with wutever public transport u want to use, except cab la kann.. From  Woodlands stesen..ak pun trus ke City Hall..

time kat city Hall....talian komunikasi ak dgn diorg dah trputus...line Maxis dah x masuk.. Apa lg mngelabah la  aku di buatnya....n try guna public phone to get them but unfortunately fail.. Tetiba je...i'm so lucky bcoz was met one of them when he want to go to toilet on dat time...hahahahaaaa....

Disebabkn masa bnyk yg terbuang..so, we all just hanging around there..jln2 tngok parliament building n snapy2 kat area Merlion n so on larr....x jadi nak g Unversal Studio (nex time je larr). Apa yg dpt bdk kmpung katakan is singapore mmg sebuah negara yg cntik la even kecik je.... bnyk umah apartment n mcm xde je umah teres jek. MRT ni plak mmg dah jd transport utama diorg n mcm x perlu je nak guna or amik lesen keta...(hahahahaaaa...)... Ade gak la yg rajin mnunggn basikal...hihihihiii...

View kat Merlion Park (mermaid + lion) tu mmg cantik la time mlm2 tu....disinari cahaya lmpu kannn. Dah abis snappy kat sana, kitorg pun naik la bus g stesen MRT n then trus g Bugis stsen... Jalan2 kat Bugis street tu n beli la ape2 souvenir yg patut.....^^!

After abis shopg kat Bugis, terus la balik ke Johore bharu....dah lewat mlm kannn. Agak berebut la nak naik bus time balik ni coz nak kena scan pasport segala bagai kann...huhhhhh... Maka demikianlah perjalanan ringkas kami semasa berada di Singapore tu...mmg x puas larr coz ak smpai agak lewat. Then, bila dah smpai JB kitorg diner jap..n mncari hotel bajet utk mnginap... Terus tido dgn nyenyak smpai tngh hari


2nd Day:
Esoknya plak...ak n de geng g la jalan2 kat area JB.... Kitorg sempat la lunch kat Sutera Mall (baru bukak mall ni haaa)... After dat, g tngok view kat Danga Bay, but hujan la time ni...so, x jd kuar la nak tngok n snapy2 there..(duk dlm keta jek). Time jln kat Johor Bharu ni.....aku pun mula teringat kenangan lalu kat cni coz pernah dtg JB sebelum ni. Buat Ape??...coz time tu ngah lawan nasyid MAKUM kat UTM skudai..then sempat la jalan dgn kawan2 PZ kat area JB...(tetibe je kisah ni pun terselit dlm post ni kannn)...

After g Sutera Mall n pusing2 kat area Danga Bay..kami pun terus la g shopg jap kat City Square (tngok2 brg jek).... hurm..xde bnde pun nak buat kat sini...saje je isi masa kann n sempat plak ak byar bil Celcom brodband....hahhaaha... Then, terus g McD utk diner.... After diner,, kitorg terus berangkat nak baLik la...g stesen bus n beLi ticket... Ak baLik seRemban..

Maka, demikianlah percutian pendek bdk kmpung n kawan2......x puas la coz sekejap sngt tp at least dpt la experience bercuti kat singapore tu ha.... So, after diz mmg bdk kmpung plan nak g lg larr tp xtau la bila kannn...n xtau la nak g dgn sape plak...hahhaaaa.... 1st time bdk kmpung plan percutian ke luar negara dgn mmber2 kann... Nak mana plak arr lpas ni??..korg ada cdangn tak??? tettttt.....

*
*
*
*
*
*
*
*

No comments:

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...