Monday, November 22, 2010

Kena RogoL

hihihihhiihiii...(mesti nak ade unsur2 gelak di situ)..

post kali ni bkan brkenaan kes Rogol manusia..
atau kes cabuL tahap juvana..
tapi brkaitan alam semulajadi flora dan fauna...
fauna xde kaitan punn..

nak dpndekkn cerita...spnjag bdk kmpung hidup kat dunia ni..
ade la trserempak dgn tidak sengaja....atau dmudahkan...terjumpa la..
mangsa2 roGoL yg diroGol secara terbuka....
bkn kena roGol larrr...mybe dah mmg mcm tu tabiat bnde hidup ni..
makhluk Tuhan gak kann....sekadar mengekaLkan kemandirian spesies gitu...

-aksi spontan ini diambil semasa bdk Kmpung masih berada di Kolej Za'ba-
sungguh x sopan kucing ni....si hitam tu mcm x kesah plak..
tp kedua2 kucing ni dah x djumpai lg di kolej tersebut....
??????????




haaaa...bukan setakat mamalia....aksi amfibia pun brjaya diambil..
gmbar ni stil fresh lg...diambil dlm salah sebuah kolam tmpat keje aku..
dah la buat awal2 pagi...x sejuk kerrgghhh??....hihihihii...
patut la bnyk giler berudu dlm kolam tuh....keje makhluk dua ekor ni agaknye.


hurrmmmm.......ni aksi reptilia plak..
xtau la.....ak x rase diaorg ni nak bersenggama..
mybe sekadar bermanja2 kowt..
coMeL plak ak tngok ekor kura2 ni..
gmbar ni diambil di kolam sebelah DK3, Fakulti sains UM..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
himpunan gmbar2 ini hnya sekadar gmbaran khidupan sahaja..
sbg pngajaran...jgn la nak buat aksi mncabul atau cubaan merogoL di khalayak ramai ye..
hahahhaaaa...lawak jek..
yg paling pnting..kita patut sedar....
setiap makhluk yg dicipta di dunia ni pasti ada pasangannya....
bg kita....rasa cinta sesama manusia adalh sesuatu perkara yg dianggap pnting dlm mncari pasangan..
pasangan yg akan mmbahagikn kita di dunia n akhirat..
(^__^)"

Sunday, November 21, 2010

Ke Mana Hilangnya Gaji Pertamaku????

hahahahaaa.......
mmg lawak kan post kaLi ni...
tu la masalah anak2 muda yg brdarah muda  skunk trmasuklah diriku ini..
pntang dpt duit....abis  lesap ntah ke mana...
ke mana?...di Mana?..
pergi melancong luar negara..
blanja kwn2...tettt..
tranpostation yg melampau...
makan2..minum2..jalan2...hahahaa..
besa la tu...dah pnat bkerja..perLula penuhi tuntutan jiwa nak brgembira..
hnya seketika..

ntah la?...akpun xtau kemana hilangnya..
dah makin kering...so,skunk ni ngah tungu next salary lar..
kali ni bdk kmpung kena pndaiLa brjimat...well nak spend duit kcemasan utk knduri abg aku..
hihihihihihiii...

hurmmm....
sedeyh plak bdk kmpung coz x dpt balik beraya haji di kampung last week..
nak wat cmne....cuti skjap sngt..
so, prlu la smpan cuti  utk  abg ak khwin nnti even baLik sekejapje..
tu la lumrah alam pkerjaan...mmg ssah nak dpt cuti...
mmg susah nak spend masa  dgn  fmily n rakan2..
so,  bdk kmpung prlula hargai masa2 yg masih ade ni..
lpas ni mgkin akan lebih busy kann..

fuhhhh.....dah makin mncabar plak kerja ak kat Linggi ni ha..
mcm2 bnde nak kena uruskan...
wat report n  manage lab segala bagai..
so, bdk kmpung perLu la gunakn skill yg ada ni ha..
bajet kannn...

Sunday, November 14, 2010

Cuti-cuti Singapura

Alhamdulillah.......selamat samapi singapura....slmt juga kmbaLi ke Malaysia....
Walaupun x lama berada kat sana..tp kira ok la coz dpt luangkan masa n habiskan sedikit duit kat negara orang kann... So, jom kita terjah ap ygt berlaku kpd bdk kampung spnjag dua hari berada di penghujung benua Asia..

1st day:
Bdk kampung bertoLak ke Singapore frm Seremban pd jam 10.00 pagi waktu tmpatan dan tiba di Singapore around 4.30 ptg.. Perjalanan agak lambat coz disusuli dgn hujan dan kesesakan lalu lintas memasuki Singapore.. Hahahahaa.....bas yg aka naik ni trus mghantar penumpang ke Woodlands, Singapore...(ala2 mcm KL sntral la tp besa jek)... hurmm...bila dah smpai, ak mmg dah pening la coz xtau ap yg perlu dibuat dulu. Oleh kerana dlm poket ni ada Ringgit malaysia jek..so, perlu la ak cari money changer brdkatan dulu kannn... Kwn2 bdk kampung time ni ada kat City Hall (konon nak g Universal Studio). So, ak perlu mncari idea sndiri mcm mane la nak ke sana.

Maka, bdk kmpung mula la mncari kalo2 ade stesen MRT (ala2 mcm LRT la tp besa skit)....nak g City Hall tu tp mmg x jumpa. Apa lg..ak pun mula la tanpa segan silu bertnya kpd manusia2 kat situ.. hurmm...agak mnyedihkn gak la.. time ak brtnya tu...rmai gak la rakyat negara tu mcm x amik peduli n lari xnak tolong..(mmg x frenly). Then, bdk kmpung bertemu la dgn sorg mkcik ni (lupa nak tnya nama dia)..dia suh naik bas dgn hnya 1$ jek....(hakikatnya kena guna ez-link card)... Ak pun naik je la ape2 jenis bus yg lalu brdekatan n trus ke stesen mrt brdekatan... Semua org kat cni perlu ade n mesti ade ez-link card kalo nak g mana2.. we can use diz card to go to wutever place do u want with wutever public transport u want to use, except cab la kann.. From  Woodlands stesen..ak pun trus ke City Hall..

time kat city Hall....talian komunikasi ak dgn diorg dah trputus...line Maxis dah x masuk.. Apa lg mngelabah la  aku di buatnya....n try guna public phone to get them but unfortunately fail.. Tetiba je...i'm so lucky bcoz was met one of them when he want to go to toilet on dat time...hahahahaaaa....

Disebabkn masa bnyk yg terbuang..so, we all just hanging around there..jln2 tngok parliament building n snapy2 kat area Merlion n so on larr....x jadi nak g Unversal Studio (nex time je larr). Apa yg dpt bdk kmpung katakan is singapore mmg sebuah negara yg cntik la even kecik je.... bnyk umah apartment n mcm xde je umah teres jek. MRT ni plak mmg dah jd transport utama diorg n mcm x perlu je nak guna or amik lesen keta...(hahahahaaaa...)... Ade gak la yg rajin mnunggn basikal...hihihihiii...

View kat Merlion Park (mermaid + lion) tu mmg cantik la time mlm2 tu....disinari cahaya lmpu kannn. Dah abis snappy kat sana, kitorg pun naik la bus g stesen MRT n then trus g Bugis stsen... Jalan2 kat Bugis street tu n beli la ape2 souvenir yg patut.....^^!

After abis shopg kat Bugis, terus la balik ke Johore bharu....dah lewat mlm kannn. Agak berebut la nak naik bus time balik ni coz nak kena scan pasport segala bagai kann...huhhhhh... Maka demikianlah perjalanan ringkas kami semasa berada di Singapore tu...mmg x puas larr coz ak smpai agak lewat. Then, bila dah smpai JB kitorg diner jap..n mncari hotel bajet utk mnginap... Terus tido dgn nyenyak smpai tngh hari


2nd Day:
Esoknya plak...ak n de geng g la jalan2 kat area JB.... Kitorg sempat la lunch kat Sutera Mall (baru bukak mall ni haaa)... After dat, g tngok view kat Danga Bay, but hujan la time ni...so, x jd kuar la nak tngok n snapy2 there..(duk dlm keta jek). Time jln kat Johor Bharu ni.....aku pun mula teringat kenangan lalu kat cni coz pernah dtg JB sebelum ni. Buat Ape??...coz time tu ngah lawan nasyid MAKUM kat UTM skudai..then sempat la jalan dgn kawan2 PZ kat area JB...(tetibe je kisah ni pun terselit dlm post ni kannn)...

After g Sutera Mall n pusing2 kat area Danga Bay..kami pun terus la g shopg jap kat City Square (tngok2 brg jek).... hurm..xde bnde pun nak buat kat sini...saje je isi masa kann n sempat plak ak byar bil Celcom brodband....hahhaaha... Then, terus g McD utk diner.... After diner,, kitorg terus berangkat nak baLik la...g stesen bus n beLi ticket... Ak baLik seRemban..

Maka, demikianlah percutian pendek bdk kmpung n kawan2......x puas la coz sekejap sngt tp at least dpt la experience bercuti kat singapore tu ha.... So, after diz mmg bdk kmpung plan nak g lg larr tp xtau la bila kannn...n xtau la nak g dgn sape plak...hahhaaaa.... 1st time bdk kmpung plan percutian ke luar negara dgn mmber2 kann... Nak mana plak arr lpas ni??..korg ada cdangn tak??? tettttt.....

*
*
*
*
*
*
*
*

Friday, November 12, 2010

--Mengharapkan Hikmah di Sebalik Musibah yg meLanda diri-

Hikmah?
Musibah?


-Budak Kampung Bersiaran Langsung Dari Seremban-


   Mengapa ak berada di seremban?....persoalan yg mcm x perlu utk dijawab tp perlu dipersoalkan. Mengapa ak mgharapkan hikmah di sebalik musibah?....kerana kedua-dua persoalan ini mnempatkan ak dl dilema mengenang kembali nasib diri.

   Sebenarnya, ak dah plan dgn member2 nak g Singapore pd pukul 12 mlm (13/11/2010)....namun disebabkn sikap aku yg alpa, maka ak telah ketinggaln bus,,,, Begitu pnjag cerita ini utk diceritakan dan dikisahkan... Sekarang ini budak kmpung keseorangan menahan kesunyian di Seremban. oopppsss.....berbalik kepada prsoalan musibah sebentar tadi.

  Dipendekkn cerita, bdk kmpung abih keje agak lewat pd tarikh trsebut,,,,jam 6.30 ptg baru kluar dari Lab.. So, agak trgesa2 la nak g Seremban. Bila hmpir tiba kat seremban dgn mggunakan bas, tetiba diri ini baru tringtkan sesuatu....owh ak trtinggal pasport kat biliK... maka, bdk kmpung pun berpatah balik la ke bilik semula (Lokasi drahsiakan).... Sbg akibatnya, about sejam la masa berlalu time tu. maka, ak telah trtinggal bas terakhir ke Seremban...(ssah betul duduk kat tmpat trpencil mcm ni).. Maka, ak mngambil kata putus, terus mnaiki teksi ke Seremban....dan hakikatnya ak telah ketinggalan bas yg dah lama bertolak ke Singapore dr stesen bukit jaliL.. Maka, dgn adanya semngat di hati ingin bercuti n xnak sia-siakan peluang yg ada...bdk kmpung pun belilah tket yg baru....n akan bertolak esok pagi...(13/11/2010).. Hope sempat la aku hangout dgn mmber kat sana..

  Ak hanya redha..n mgharapkan hikmah di sebaliK kejadian yg brLaku. Ak x mengerti mngapa sedmikian rupa ak diuji. Setelah mngenang kmbaLi nasib diri,,,hati ini mula insaf.....mula mrenung masa2 yg telah aku laLui sebelum ini.. Mgkin diri ini terLalu alpa dgn Hal dunia.. Mgkin diri ini trlalu leka hingga jarang mngambil Tahu hal keluarga... barangKali diri yg kerdil ini sudah tidak seperti dulu....mula lupa Tanggungjawab kpd Maha Pencipta..

   Ak mula merenung kembaLi....bdk kmpung ini sperti sudah hilang hala tuju.... Ak x mengerti...ap yg ak cari selama ini di Dunia yg dcpta hanya sementara oleh Illahi,,,, Adakah kebahagian di smping keluarga trcinta? Adakah kbhagiaan n kgmbiraan dgn kawan2 di luar sana?.. Adakah ak sedang mncari nikmat hidup mnjadi insan yg diredhai Tuhan yg Maha Esa... Adakah ak sedang keliru dl mncari cinta? Bdk kmpung bingung...sesak...pilu...celaru...keliru dgn apa yg mnimpa nasib diri... Ak mula trfikir, mngapa ak jadi seperti insan yg sudah hilang keyakinan diri.... Mengapa?..


   Anda tidak perlu fikir utk aku.....tetapi aku perLu pikir utk diri aku... Spnjang hidup...ak jarang bersua muka, bergelak ketawa, bergurau senda, di samping keluarga.....masa-masa brsama mereka seolah-olah dpt dihitung dgn jari jemari.... Mungkin anda di luar sana trtanya2 mngapa...hnya ak ada jawapannya... Kerana sejak kecil ak sering trfikir utk mncari kebebasan...sering trfikir untuk hidup sndiri....dan itu lah yg ak fikirkn sejak dr kecil...dr bangku seKoLah lg... Ak tidak mahu mnyusahkn kedua org tuaku.... Biarlah ak berusaha sndiri dgn keupayaan yg ak ada...

   Dan mungkin anda akan trkejut mngapa ak brsikap sedemikan rupa...ntah la.. Ak x mngerti... Ak yg paling aneh kalo dbndingkan dgn abg, kakak, adil lelaki dan adik prempuan ku... Ak berada di tengah2 antra mereka. Pernah seorg sahabat brkata kpd diri ini..."nko ni ada sindrom middle child ke"?....bdk kmpung trgamam...n terus brkata "tidak mungkin"... Dlm hati ini trtanya2...apakah situasi aku ini sebnarnya??

  Kadangkala kita sering alpa dgn ap yg berLaku kpd diri sndiri.....dan kdgkaLa kita lupa kpd insan yg trsayang.....acab kali anda juga prnah merasakan di manakh kita berada sekarang... (xtau la ape yg ak merepk ni).... Dan sebnarnya kisah-kisah di atas hnya sekadar perkongsian pngaLaman hidUp.. Ak masih punya jati diri utk terus hidup di muka bumi..namun bdk kmpung tidak tahu sejauh manakah keutuhan jati diri itu... Dan jgnLah anda fikirkan yg bukan2 bila mmbaca post kali ini..

   Sesungguhnya bdk kmpung sedang merenung masa depan...ap yg perlu ak lakuKan.... Dan aku perlu terus berfikir....dan perlu terus brfikir untuk meneruskan kehidupan..... "Hidup ini adalah satu tangungjawab"..maka ak perlu lksanakan tangungjawab itu dengan penuh ikhlas agar diri ini berasa puas.. Aku punya tanggungjawab kpd Yg Maha Esa....aku juga punya tanggungajwab buat keluarga di desa....dan aku juga punya tanggungjawab buat sahabat2 di luar sana....kpd msyarakat dan negara..

-THE END-
************************






  hurmmmm......diri ini hnya mgharapkan agar dapat tiba di Singapura dgn selamat. Mgkin ak dapat lapgkan minda di sana..jauh dari bumi Malaysia walau hnya seketika... ak x mngerti mgapa ak ingin sngt ke sana.....maka diri ini hnya mnunggu hikmahnya.. Ak mula sedar....ak perlu berubah..demi kebaikan jiwa ini..

  *
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
- antara kerjaya, agama, keluarga, sahabat, dan dunia-
ak perlu mncari jawapannya

   




Monday, November 8, 2010

Kod: Cinta

knape ade word kod?...
terpengaruh dgn citer MegaMind...citer animation paling sewel pernah ak tngok..
hahahahaaaa.....



ok berbaLik kpd kod yg serius ni: "CINTA"...

   
   Ntah la....bila sebut saje psal cinta, hati ni sering tertanya2 adakah ak ni pernah jatuh cinta. Maksud ak, cinta sesama manusia..cinta yg akan mmbuatkn kita gila.. Kate org cinta itu buta, yg boleh mmbuatkn kita gila dan kadangkala alpa. Ak mmg ada prasaan cinta, tetapi siapakah yg mampu mmbuka pintu hati ini untuk menerima cinta yg tulus ikhlas dr hati?...

  Post kali ni mmg agak jiwang, tp inilah reality...hidup perlu diteruskan. Walau siapapun kita, walau di mana jua kita berada, walau kita sudah meningkat usia...seandainya ditakdirkan Illahi, cinta itu akan menjelma dan mmbawa kita kpd kehidupan yg baru.. Tapi ak masih ternanti2..adakah masih ad cinta dlm hati ini. Sekian lama ak hidup di muka bumi, pelbagai cinta aku temui...namun sukar ditafsir oleh hati.

  Kerana cinta itu bagiku adalah ujian daripada Illahi....jika kita tabah menghadapi ujian itu dgn penuh rasa takwa di dlam hati, maka tidak lah kita terjerumus ke kancah kemaksiatan yg mnyesatkan. Maka tidak hairanlah kalau plbagai kes terlanjur dan maksiat berlaku sana sini kerana prsaan cinta yg telah mmbutakan jiwa, myesatkan hati, dan menumpulkan minda sekalian insan itu...

  Andai sudah temui rasa cinta kpd insan yg dicintai, maka hargailah dgn penuh rasa ikhlas dan hadapi cinta itu sbg ujian yg akan mmbawa kejayaan kpd kita. Kejayan yg sebagaimana?....berjaya mmbina sebuah kehidupan yg harmoni dah dirahmati Illahi... Demikianlh rasa cinta yg diidamkan setiap insan duniawi namun cinta hakiki itu tidak akan menjelma tanpa usaha dan istiqamah dlm bertaqwa kepada-Nya.

  Kerana cinta juga mampu mengubah sikap, pemikiran, serta tingkah laku seseorg itu. Ak paling kecewa seandainya kerana cinta, mereka tidak lagi mngambil tau hal kita sbg kawan. Sebelum bercinta, kami mmg rapat...namun slepas dia menemui cinta,,,,maka wujudlah jurang antara dua hati ini seakan2 kami tidak pernah mngenali... Maka, ak mula sangsi dgn cinta,,,,,mngapa cinta itu mmpu mngatasi rasa kasih sayang sesama insan lain.. Jgn kerana cinta, kita lupakan rakan2 yg pernah bersama mrasai suka duka kita sebelum itu.....
Jgn kerana cinta, kia sngja wujudkn jurang antara dua hati semata2 ingin mnjaga persaan insan yg kita cintai.. 

  Cinta itu sngt bnyk tafsirannya.... Cinta itu tidak mampu dipaksa, malah tidak mampu utk ditolak... Dan ak masih begini,,,,,,,,rasa cinta tidak lg ku temui.. Yg aka ada, hanya rasa sayang sesama manusia. Ak sayang kpd kamu, dia, dan mereka kerana kita adalah manusia. Ak tidak mahu rasa cinta itu akan mngatasi rasa sayang kpd mereka. 

  Demikianlah cinta.......ak cinta pada-Mu Illahi....aku cinta kpd kekasih-Mu, Rasulullah s.a.w. Ak cinta kedua ibu bapaku,,,keluargaku,,,,,guruku,,,,saudara2 ku..... Ak cinta dan sayang kpd sahabat2 ku...

  Cinta oh cinta........
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


-post ini tidak ada kaitan kpd yg masih hidup atau sudah menemui Illahi-

  

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...