Friday, October 22, 2010

Nothing......

hahahahhaaa........
wowww...pejam celik..pejam ceLik...
dah mncecah 2000 somethg pmerhati blog bdk Kmpung ni..
mesti ade rmai yg trnanti2 post brikutnya kann...(ayat mmbunuh diri)..

xde bnde la ak nak ckp time ni..
skunk ni ak duk mlyan fbookk....
ditmbah lg dgn keletihan after baLik keje...(hnya jiwa ni mrasai)....^^!
well, keja kat cni dah makin mncabar,,
bfore diz asyik mncabar fizikal...kali ni mncabar mentaL n emosi..
mmg mncabar la keje kat cni..hahahaaa...
mmg trtekan bila kita dprtangungjwbkan utk supervise org yg dah lme kje kat c2..
dah la kita ni baru lagi...diorg plak yg lebih bnyk ajar aku...
ak plak kena ikut cara diorg....(ade jgak la yg ak x puas ati)
so, tq la kpd rakan2 yg mmbantu n mwarnai hidup ak kat cni
hahahahaa...sabar je la jd bdk kmpung ni ha..

ak ni plak giler malas nak siapkan mane2 keje yg nak kena taip n so on..
ye la..mngdap labtop n online mmnjang..
tettt...



k la..tu jek..

kpd yg akan mndduduki final exam for diz sem..slmt brjuang la ye..
lmbat lg kowt..tp mase tu ibarat pedang, akan mmotong kita bila2 jek..

Sunday, October 10, 2010

Positif Berhenti MeRokoK?


hurmmm....
mungkin post kali ni lebih bercirikan konsep intelektual..
ttg kesan postif sekiranya rakan2 perokok di luar sana berhenti merokOk..
bdk kmpung pun xtau apsal tetibe nak post psal topik ni..
kebetulan ak terlihat satu poster yg pernah tersiar dlm akhbar Metro, Ahad, 27 September 2009..
wowww..dah setahun kan berlalu...

apa2 je la..yg pnting ak harap sngt la perokok di luar sana akn sedar ttg kebaikan kalo berhenti merokok..
tp even korg tau sekalipun...sememangnya susah la nak stop kalo dah tegar gila babi kann..
sabar je la..just take ur time n diberikan hidayah drpd Illahi..

ooppsss..bnyk plak ak membebel kat atas ni..
ok..jom kita terjah together2 kesan positif kalo stop smoking...

Kesan Positif ke atas Badan Anda 
Kalau Berhenti Merokok Selama:


20 Minit
Tekanan darah dan jantung anda kembali normal.

12 jam
Tahap karbon monoksida dalam badan anda kembali normal.

24 jam
Kemungkinan mendapat serangan jantung semakin berkurangan.

48 jam
Deria bau dan rasa meningkat semula.

72 jam
Kapasiti paru-paru meningkat, menjadikan pernafasan lebih mudah.

2 minggu hingga 3 Bulan
Peredaran darah dan fungsi jantung meningkat

1 hingga 9 bulan
Silium (struktur seakan rerambut yg berfungsi menyingkir bahan asing di laluan paru-paru) kembali normal dan meningkat keupayaan mengawal lendiran, membersihkan paru-paru dan mengurangkan risiko jangkitan.

1 tahun
Separuh daripada serangan jantung dikurangkan.


Selain merasa lebih bertenaga, anda juga mengurangkan risiko penyakit jantung, serangan angin ahmar, dan kanser. Untuk mengekalkan status tidak merokok, tumpukan perhatian kepada faedah berhenti merokok, berilah ganjaran untuk diri sendiri dan mula bersenam.





infoline berhenti merokok
03-8883 4400
isnin -jumaat, 8 pagi hingga 5 petang

Tuesday, October 5, 2010

Sunyi...

the exact word for my situation here...
here.....ceruk pedalaman kawasan Linggi..
sekarang, bdk kmpung dah dua hari ade kat sini...
alhamdulillah...bersyukur sngt coz dpt tmpat menginap yg selesa..
n yg paling pnting dpt online even di ceruk pedalaman..
so, boleh la mengubat hati yg kesunyian di sini..

hurmmm..
sunyi bcoz of what?..
besa la...we need time to adapt here but kali ni bdk kmpung mmg betul2 kena tabah..
b4 diz ak jenis x kesah sngt dgn keadaan sekeliling hidup ni..
tapi, bila smpai sini...i'm just like a survivor..
u must think how to help urself n ur "people" here...

penolong pengurus makmal biotech..
tu la tugas yg koordinator tmpat tu bg kat bdk kamPung..
agak terkejut la...i'm just like a manager here..
so, wat mase ni i need to learn everything....starting frm "below"..
mcm2 bnde nak kena buat kat sini...bukan sekadar lepak kat lab
keje kat lab tu pun x bnyk nak diuruskan wat mase ni..
so, bdk kmpung perlu bergiat aktif kat bhg luar..
penat...hepi...tension...gerammm...
hahahahaaa......sabar je la..

worker2 kat sini pun agak sporting la..
ak agak terkezut when some of them told me that ramai yg cabut dr tmpat ni bcoz stress dgn keje..
cuak plak aku dibuatnya....ak just harap bdk kmpung n kenalan2 kat sini x pergi dr sini..
kalo x..ak nak keje dgn sape kat sini...???
hahahahahaaaaa.....mampus la kalo manager ak tau psal bnde ni..
besa la tu..lumrah alam..
bumi mana yg tak pernah ditimpa hujan?...

de most important thing..is diz project is so expensive..
spend lot of money n needs many people to work hard 4 it..
susah..mmg susahh....hope project mega cmpany ak ni akan sukses..
aminnnnn....

sunyi mmg sunyi..
dah la ramai golongan dewasa kat sini..
kira ok gak la bila dpt tau ade yg lebih kurang sebaya dgn ak keja kat sini..
at least dpt gak la borak2 n gosip2 bout the true situation here..
tp paling sunyi bila time mlm la..
just my lappy as my fren here....n also not forget my bb la.
bila mlm mnjelma jek...bdk kmpung just online je la mmnjang..
kalo boring, g la lepak kat atas bumbung tempat ni ha..
kitorg ade greenroof la...padang kat atas bumbung gitu...boleh la tngok bulan bintang kann

gmbar x dpt nak post la coz xde camera..
camera dah rosak..tettt....

Friday, October 1, 2010

Bukan Vista tp Terra....

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...slmt sejahtera..
tetibe kan..nak greetings bagai...
yeah...kalo korg perasan, vista n terra adalh benda yg bdk KamPung selalu post kat status fcbook.
especially word Linggi......
ape yg pnting...kesemua bnde ni adalah brkaitan dan mmbuatkan aku busy sejak kebelakangan ni..

Selepas selesai je raya...
Selepas je selesai pernikahan abang aku..
aku terus dgn tergesa-gesa baLik ke Kuala Lumpur semula atas prmintaan rakan2 di sana..
they ask me to setle down the rental house la ape la...
so, bdk Kmpung n beberapa housemate yg laen dah decide nak sewa umah kat vista..
senang skit kate mereka coz near to LRT n bus stop...(jimat duit minyak kann)..
alhamdulillah..after brpenat lelah ak brjumpa n wat appointment dgn agent rumah tu..kitorg dpt gak la sebuah rumah yg cantik di Kondominium  Vista Angkasa, Jalan Kerinchi tu....
semua excited giler nak masuk n hias rumah baru..
bdk kmpung plak x sabar2 nak memasak masakan sndiri kannn...
dah usha2 nak beli perabut n brg kperluan bagai..
well...masing2 dah ade kerja n berduit kannnn...

tapi...ku sangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari..
budak kampung dapat panggilan utk 2nd intrview kat Linggi, Post Dickson...
sebuah syarikat Bioteknologi yg prnah la suatu ketika dahulu trsiar dalam rancangan Agrotek saluran RTM1
...rupa2 nya company tu dah terima bdk kampung bkerja kat c2..
what post?..haaa, bnde tu x boleh nak bg tau now...
uols perlu nantikan post seterusnya k...
begitulah kisah nya..so, bdk kampung dah terima utk bkrja kat sane even agak berat hati nak tinggalkan rakan2 lama kat KL ni......T__T"


nak buat mcm mane...setiap org ade rezeki masing2....
mybe rezeki bdk kmpung ade kat ceruk pedalaman Linggi tu kann..(nasihat kwn aku)
eh lupa plak nak bg tau..
name company tu?....Terra Garden Biotech Sdn Bhd.
search la kat intrnet..ade je website diorg...

so, begitulah alkisahnya...
bdk kmpung akan tinggal di Port Dickson n brgelar org negeri smbilan la lpas ni kann..
tmpat tinggal mmg diorg sediakan la..kalo x ak nak cari umah kat mane di tngah2 hutan belantara kelapa sawit tu ha...
tmpat tu mmg menarik....(dlm 2 tahun lg kowt)..coz skunk ni masih dlm kerja pnyiapan project baru..

hurmmmm.......so, bdk kmpung akan start bertugas isnin ni..
hope everything will be ok..
semoga aku dpt bertugas dgn baik n hidup dgn girang kat sane...
even jiwa ini sngt merindui mereka......



-tamat lah hidup ak sebagai penganggur-

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...