Thursday, May 20, 2010

Lokasi Aku Di Jakarta...



Alhamdulillah..
bersyukur ak ke hdrat Illahi..kerana dengan limpah kurnia-Nya, at last aku kini telah berada di Jakarta, Indonesia..lokasi sepcikfik....kat Universiti Nasional (UNAS), di Pasar Minggu, jakarta...
sekarang ni....dah masuk hari keempat aku berada di bumi bertuah Jakarta....
Jakarta....merupakan ibu negara bagi Indonesia..terletak di kepulauan Jawa, mempunyai kepadatan penduduk yg sangat tinggi.....

sekian sahaja prolog utk post kali ni....so, lets follow me to terjah was happened in my life here..^^!




Hari Penerbangan:
hohohohooo......mlm terakhir sebelum berlepas ke Jakarta mmg agak kelam kabut....
kelam kabut nak prepare brg ape yg nak dibawak ke sana..
kalut nak pikirkan pasal persembahan kat sane....
bingung memikirkan aktiviti akdemik kat UNAS nnti...
bertambah kelam kabut bila kostum para penari x cukup...(berjaya diselsaikan)
bdk kmpung plak baru nak packing barang...time pagi sebelum berlepas..


so, jom kita terjah ap yg terjadi di lapangan terbang..
fuhhhh........KLIA mmg cntik...(ape tuhh)......ni kali ketiga ak kesni...(kesiannnn)
ade satu kengn manis semasa berada di sni...
klokkk...klokkkk...klokkkk...(kami dah belajar bahasa asing yg baru)...hahahaaaaaaa.....

Tiket penerbangan........(sila abaikan nama pd tiket tu k)


Wajah2 yg excited......(including me)...pengsannnn~~


Tiba di Jakarta......
seblum aku citer part ni..better bdk kmpung perihalkan ape yg dah berlaku dlm flight ke sana.....mmg lucu time dlm flight ni.....kami naik flight KLM..(ak xtau it state 4 wat)....abaikan jek.....tetttttt..
yg paling pnting....tmapt dia agak comfortable....
kalo nak di bndingkan dngn air asia...(tp lebih kurang same jek).....
well.....pelbagai bahasa asing yg kami belajar time dlm flight ni.....klokkk..klokkk...
pengsannnnn.......@__@~~~~........

klokkk...klokkkk....drink n food

dlm ni ade tv..bleh watch movie jap...dgr international music...n so on.....yg paling pnting dapat makan sekali..
well...kami booked ticket full service kannn

time kat jakarta..kami disambut dgn agak meriah oleh para pelajar UNAS yg aku kenal dulu2...
disambut Pak Monang..setiausaha bapak reaktor (ala2 mcm setiausaha NC la)...
ade satu prkara pelik dah berlaku kat airport jakarta ni...(ape tuhhhh????)
hahahahahahaaaa........
kami tiba di UNAS agak lewat malam...jln2 kat jakarta ni agak sesak sekali...
bnyk plak kenderaan kat sini.......
setelah tiba di UNAS,,,,kami diagihkan kpd keluarga angkat masing2....
kemudian dihidangkan sejenis makanan yg diberi nama "Nasi Kotak".....nasi yg ada dlm kotak....
hihihihiihihihiiii.............
keluarga angkat aku????.........aku stay dgn pejal...kat rumah pak bekti...

pak bekti????siapa itu???
beliau merupakan bendahari kepada UNAS...
isterinya telah meninggal dunia lebih kurang 2 bulan yg lalu...
sekarang ni dia tinggal di rumah bersama anak bongsunya...
Pak Bekti mmg baik sekali...dia tidur awal..then  bngun tahajud di sepertiga malam..sehingga subuh,,,,,then terus pergi kerja....so, ak n pejal mmg susah nak jumpa dia.......T__T...
yg paling penting....kami dilayan dengan baik skali,,,,,buat mcm rumah sendiri ye...


Hari Kedua di Jakarta:
hari kedua...bngun awal...(excited......tettttttt).....
first day....dpt breakfast sekali dengan Pak bekti....(bcoz hari2 lain x sempat nak brekfast dgn dia)..
hari pertama ni kami g pjabat Dinas Pendidikan...
dgr taklmat dr pegawai kat sana...bla...bla..bla...(ngantuk sekali ni...)..
tetttttt.....

ptg tu plak...kami g melawat monumen nasional (MONAS)...
sebuah menara..mercu kemerdekaan Indonesia..(lebih kurang mcm tu la)..
diorg ckp....monumen ni..bngunan paling tinggi kat Jakarta..ak xtau la betul ke tak...
(coz bnyk plak ak tengok bnngunan yg tinggi kat sini kannnn...hurmmmm...who cares?)...
lalalalaaaaaaaaa.....
mmg panas sekali ptg ni...tp kira ok la coz kat atas menara tu sejuk dengan angin sepoi2 bahasa kannn..


selepas berpanas dengan mentari kat sini...
kami terus menuju ke Muzium Nasional....(mmg aku kagum dgn koleksi kesenian di muzium ni)..
muzium ni mghimpunkan koleksi brg bersejarah dr setiap suku yg ada di Indonesia...
kita akan dibawa utk memahami n melihat sendiri perbezaan budaya bg setiap suku ni...
mmg ada bnyk variasinya....mmg cntik..n ade jugak yg pelik...=__="
bnde2 yg pelik2 tu tak boleh nak ckp kat sini....tetttt....

Muzium Nasional @ muzium gajah...

Hari ketiga:
pagi ni....kami bertemu dgn bapak reaktor UNAS...
dgn kata lain...Naib Canselor UNAS....^^!..
hihihihiii...sekejap je part ni....
then..kami telah dibawa ke taman tema permainan di Anchol dan juga dufan....
tmpat ni mmg panas.....(panas dunia).....jakarta ngah kemarau skunk ni...
main tornado.....kincir2.....(extreme gila permainan ni)...
mmg pening la kepala aku ni....berpusing2 mcm kena baling dr pncak everest ke jurang mariana..(overrr)..
lpas tu...main tembak2....
naik rajawalii....berpusing2 di udara....ibarat terbang di angkasa...
semua orang nak jerit...jerit sekuatnya..bajet ade org nak tolong la..
buat sakit tekak n telinga jek..=__="......pengsannnnn...

 Bajet taman air...

fuhhh...eh, sebelum tu kitorg ade tngok pertunjukan Pirates n Scorpion..
mmg pathetic la pertunjukan tu...(tp nice la)....nak cover jek.....

tu jek utk report hari pertama, kedua n ketiga..
bnyk sngt gmbar nak upload.....

so, korg kena la nntikan report hari keempat, kelima n keenam ye after diz....

(bajet mcm ramai jek yg nak baca)


















2 comments:

HaSReY said...

huhuhu..mmg kelam kabut..tak dpt nak contact..jgn lupa ole2..
aku dah bg makan n minum kat burung ko...jap gi aku nak pegi balik...

izzahyus0f said...

~aku nk baca...mcm biasa la..aku nk guna posting ko bt laporan...so b4 aku karut mengarut yg lebih2 dlm laporan tu dgn gn bahasa indonesia or bahasa makhluk asing yg ko cipta dalam klm tu...better aku ambik je ko nye posting bt laporan... nk hntr kat hep ngan pejabat bendahari.... hahaha.. (tk de kereje ....sj nak ngarut slps "mencipta masalah")

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...