Wednesday, May 26, 2010

Aku Di JaKarta 2

Demikianlah kisah hidup budAk Kampung utk 3 hari pertama di Jakarta...

jom kita terjah utk hari2 yang seterusnya..(mcm dah lewat sngt je baru nak post)...tettttt...
besa la..busy sngt dgn urusan dunia kannnzz.....
(after balik dr Jakarta, terus g praktikal kann)

Kat Taman Safari Bogor

Hari Keempat
hurmm.....pagi ni mmg agak rmai yg kelewatan dtg UNAS,
xtau la sebab ape,,,,,jlan sesak ke?...sesat jalan ke?....wutever ever la kannzz...
yg penting...pagi ni kitoarg sume naik bas menuju ke Bogor (coz selama ni naik keta jek g mane2 pun)...
perjalanan ke sana agak jauh la...so, diorg wat la bnde2 pelik dlm bas ni kan...(ade aku kesah?)
nyanyi2 n cheers segala bagai.....tetttt.....

kitorg smpai le rumah Bupati Bogor kira2 dlm 2 jam kemudian larr....(bupati tu kira mcm menteri besar or datuk bandar kat sane la)......ak lupa la name dia..tettt..
kitorg wat discusion or sesi berdialog dgn dia..(actually dia ni alumni UNAS)....bangga seketika
yg paling mengejutkan....perbincangan ni disiarkan secara live di ruang angkasa Indonesia (radio la)..
hahhaaaaa.....xtau la plak kannn suara budak kmpung didengari rakyat Indonesia...(^_^)"
after diskusi n makan2..kami terus menuju ke taman safari bogor...
yg paling penting....spnjang perjalanan pergi n balik dr taman safari ni, kitaorg diiringi bapak2 poilis di hadapan.....katanya, Pak Bupati Bogor yang bagi...utk elakkan kesesakan lalu lintas kowtt..
terasa diri kami ni mcm duta besar dr Malaysia je...=__="


mmg best la kat taman safari ni....well, dis is 1st time for me to be at tmpat2 mcm ni..
b4 diz g zoo jek....hihihihiii.... kat safari ni mmg ade mcm2 haiwan la...
sejuk mata memandang melihat kehijauan alam.... n sakit hati gak la bila susah nak amik gmbar..(bas bergerak..)
kat sini siap ade mini zoo lagi....ade taman burung n zoo utk golongan baby animal..hihiihii
mmg jinak la burung2 kat sini....anak animal pun comel..
ade org utan, harimau putih, singa n so on la...
sempat la brgambar dgn anak2 manje ni..(sedeyh gak la bila tengok diorg trpksa brpisah dr mak bapak diorg)



Hari kelima:
hari ni adalah hari Jumaat...
hari ni agak relax la bg kitaorg....
coz, pagi ni kitaorg ade diskusi santai utk mndengar tklimat tentang masyarakat n kebudayaan Betawi di Indonesia...actually masyarakat Betawi ni adalah org asli or keturunan asal masyarakat di Jakarta..
(korg g la search kat internet kalo nak tau mklumat lnjut)...
lenguh plak jari jemari aku ni kalo nak taip everything kann...
n then, kitaorg g solat jumaat kat Masjid UNAS..(lelaki je la....UNAS pun ade masjid sey)..

ptg tu plak..latihan zapin dimulakan...
mmg agak bersepah la zapin bersepah kami ni...hahahaaaa...
well, dah bnyk yg lupa step kannzz.....(wutever wutever la...)
after praktis zapin wutever2 tu..kami g keluar dgn rakan2 dr UNAS g hangout kat luar..
ni kira mcm aktiviti gaul dgn student UNAS la...tp x ramai punzz...=_="
sempat plak aku mkan soto babat n bakso pak kumis kat sini...(sedap la gak)
 mmg lewat gak la kami balik ke rumah keluarga asuh masing2....



Hari Keenam:
Hari ni lebih kepada aktiviti sukan n kebudayaan....
Pagi ni...kitaorg ade perlawanan Futsal persahabatan dgn student UNAS..
lawan kat pdg futsal tertutup di blok perpustakaan..(xtau pun kewujudan blok ni)..
budak kampUng x main pun....jd cameran...rakam perlawanan dr jauh..=_="
perlawanan berakhr dgn 3-3....tetttt..seri...^^!
sume keletihan after berfutsal td....tp diorg nampak hepi skali...
welll...dah lawan smpai ke peringkat international...tettt...

ptg tu plak....
kitaorg wat pmbntangan ataupun seminar ataupun diskusi ataupun persembahan slide show pasal UM..
tu la antara agenda utama kami..... Memperkenalkan UM kpd Student di UNAS..
ni keje si Chung n Eda..... thniah kpada our prsenter utk hari tu ye..
prsent pasal UM n Kolej Kediaman Za'ba...
(nmpak mcm ade yg x faham jek)..besa la tu.....
after presentation tu......dgn penuh semangat...bdk2 ni wat prsembahan zapin tenglu
didatangkan khas dr Malaysia oleh student Za'ba..(trmasuk la aku sndiri)...=__="
so, ni second time ak perform zapin kat indonesia..(bangga di situ)"...
Zapin Tenglu?

Mlm tu plak..
kami ade majlis malam keakraban....(ala nyanyi n berhibur gitu)
mlm ni agak santai...masing2 mnyaynyi bersama2 even xtau lagu ape yg dinyayikan..
asalkan hepi n bahagia....goyang2 kaki, badan n mcm2 lagi la... @_@~~~pengsannnn,,,,
tu la mlam terakhir kami di sini......T__T..



hari ketujuh@ Hari terakhir....
seawal pagi lagi ak n pejal dah bangun...
pak bekti x g keje hari ni..so, dia x sempat la nak iring kami pulang smpai ke UNAS..
so, sebelum ak bertolak ke UNAS....sempat la kami bagi souvenir dr Malaysia utk keluarga beliau..
semoga Pak Bekti sentiasa berbahagia selalu di samping keluarga even sudah kehilangan isteri tercinta,,,

hurmmm...
kami tiba di UNAS agak awal la...
bcoz yg laen x sampai2 lagi...mybe jalan sesak or x sanggup berpisah dgn family masing2 kannzz...=__="
so, sementara tunggu diorg ni,,,sempat la budak kampUng bergambar n photo segala bagai dulu..
tetibe plak ade perarakan anti dadah pagi tu...budak2 sekolah rendah x silap....
slogan.."Hidut Sehat Tanpa Narkoba"....sume pakai tshirt kuning n aku smpat snappy2 diorg...^^!

sebelum bertolak ke airport..
kami g shopping dulu kat tanah Abang...hohoooo.... tempat ni agak besar n sngt tinggi..
x silap ade 12 tingkat...n setiap tingkat ade kedai...
mmg pening n bingung sekali nak buang duit kat sini..bnyk sngt brg n wat aku rambang mata..
anyway, budak kampung sempat la gunakan sisa2 duit yg masih ade utk beli buah tngan wat family n rakan2..
tp buah tngn ni mcm x cukup jek...tettttt...

smapi di airpot kira2 pukul 4 ptg...
kami fly jam 6.50 ptg x silap...
selamat tinggal Jakarta, Indonesia.....semoga kita berjumpa lagi...
kami......T__T

sekian sahaja laporan percutian budak kmapung di Jakarat, Indonesia..
di smaping bercuti n berhibur...objektif ke sana xkan kami lupakan...
terima kasih buat rakan2 di UNAS yg bnyk membantu..
tak lupa juga rakan2 jik n jtk.....T_T..
 *
*
*
*
*




nntikan post2 seterusnya....kehidupanku utk Latihan Industri

No comments:

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...