Wednesday, May 26, 2010

Aku Di JaKarta 2

Demikianlah kisah hidup budAk Kampung utk 3 hari pertama di Jakarta...

jom kita terjah utk hari2 yang seterusnya..(mcm dah lewat sngt je baru nak post)...tettttt...
besa la..busy sngt dgn urusan dunia kannnzz.....
(after balik dr Jakarta, terus g praktikal kann)

Kat Taman Safari Bogor

Hari Keempat
hurmm.....pagi ni mmg agak rmai yg kelewatan dtg UNAS,
xtau la sebab ape,,,,,jlan sesak ke?...sesat jalan ke?....wutever ever la kannzz...
yg penting...pagi ni kitoarg sume naik bas menuju ke Bogor (coz selama ni naik keta jek g mane2 pun)...
perjalanan ke sana agak jauh la...so, diorg wat la bnde2 pelik dlm bas ni kan...(ade aku kesah?)
nyanyi2 n cheers segala bagai.....tetttt.....

kitorg smpai le rumah Bupati Bogor kira2 dlm 2 jam kemudian larr....(bupati tu kira mcm menteri besar or datuk bandar kat sane la)......ak lupa la name dia..tettt..
kitorg wat discusion or sesi berdialog dgn dia..(actually dia ni alumni UNAS)....bangga seketika
yg paling mengejutkan....perbincangan ni disiarkan secara live di ruang angkasa Indonesia (radio la)..
hahhaaaaa.....xtau la plak kannn suara budak kmpung didengari rakyat Indonesia...(^_^)"
after diskusi n makan2..kami terus menuju ke taman safari bogor...
yg paling penting....spnjang perjalanan pergi n balik dr taman safari ni, kitaorg diiringi bapak2 poilis di hadapan.....katanya, Pak Bupati Bogor yang bagi...utk elakkan kesesakan lalu lintas kowtt..
terasa diri kami ni mcm duta besar dr Malaysia je...=__="


mmg best la kat taman safari ni....well, dis is 1st time for me to be at tmpat2 mcm ni..
b4 diz g zoo jek....hihihihiii.... kat safari ni mmg ade mcm2 haiwan la...
sejuk mata memandang melihat kehijauan alam.... n sakit hati gak la bila susah nak amik gmbar..(bas bergerak..)
kat sini siap ade mini zoo lagi....ade taman burung n zoo utk golongan baby animal..hihiihii
mmg jinak la burung2 kat sini....anak animal pun comel..
ade org utan, harimau putih, singa n so on la...
sempat la brgambar dgn anak2 manje ni..(sedeyh gak la bila tengok diorg trpksa brpisah dr mak bapak diorg)



Hari kelima:
hari ni adalah hari Jumaat...
hari ni agak relax la bg kitaorg....
coz, pagi ni kitaorg ade diskusi santai utk mndengar tklimat tentang masyarakat n kebudayaan Betawi di Indonesia...actually masyarakat Betawi ni adalah org asli or keturunan asal masyarakat di Jakarta..
(korg g la search kat internet kalo nak tau mklumat lnjut)...
lenguh plak jari jemari aku ni kalo nak taip everything kann...
n then, kitaorg g solat jumaat kat Masjid UNAS..(lelaki je la....UNAS pun ade masjid sey)..

ptg tu plak..latihan zapin dimulakan...
mmg agak bersepah la zapin bersepah kami ni...hahahaaaa...
well, dah bnyk yg lupa step kannzz.....(wutever wutever la...)
after praktis zapin wutever2 tu..kami g keluar dgn rakan2 dr UNAS g hangout kat luar..
ni kira mcm aktiviti gaul dgn student UNAS la...tp x ramai punzz...=_="
sempat plak aku mkan soto babat n bakso pak kumis kat sini...(sedap la gak)
 mmg lewat gak la kami balik ke rumah keluarga asuh masing2....



Hari Keenam:
Hari ni lebih kepada aktiviti sukan n kebudayaan....
Pagi ni...kitaorg ade perlawanan Futsal persahabatan dgn student UNAS..
lawan kat pdg futsal tertutup di blok perpustakaan..(xtau pun kewujudan blok ni)..
budak kampUng x main pun....jd cameran...rakam perlawanan dr jauh..=_="
perlawanan berakhr dgn 3-3....tetttt..seri...^^!
sume keletihan after berfutsal td....tp diorg nampak hepi skali...
welll...dah lawan smpai ke peringkat international...tettt...

ptg tu plak....
kitaorg wat pmbntangan ataupun seminar ataupun diskusi ataupun persembahan slide show pasal UM..
tu la antara agenda utama kami..... Memperkenalkan UM kpd Student di UNAS..
ni keje si Chung n Eda..... thniah kpada our prsenter utk hari tu ye..
prsent pasal UM n Kolej Kediaman Za'ba...
(nmpak mcm ade yg x faham jek)..besa la tu.....
after presentation tu......dgn penuh semangat...bdk2 ni wat prsembahan zapin tenglu
didatangkan khas dr Malaysia oleh student Za'ba..(trmasuk la aku sndiri)...=__="
so, ni second time ak perform zapin kat indonesia..(bangga di situ)"...
Zapin Tenglu?

Mlm tu plak..
kami ade majlis malam keakraban....(ala nyanyi n berhibur gitu)
mlm ni agak santai...masing2 mnyaynyi bersama2 even xtau lagu ape yg dinyayikan..
asalkan hepi n bahagia....goyang2 kaki, badan n mcm2 lagi la... @_@~~~pengsannnn,,,,
tu la mlam terakhir kami di sini......T__T..



hari ketujuh@ Hari terakhir....
seawal pagi lagi ak n pejal dah bangun...
pak bekti x g keje hari ni..so, dia x sempat la nak iring kami pulang smpai ke UNAS..
so, sebelum ak bertolak ke UNAS....sempat la kami bagi souvenir dr Malaysia utk keluarga beliau..
semoga Pak Bekti sentiasa berbahagia selalu di samping keluarga even sudah kehilangan isteri tercinta,,,

hurmmm...
kami tiba di UNAS agak awal la...
bcoz yg laen x sampai2 lagi...mybe jalan sesak or x sanggup berpisah dgn family masing2 kannzz...=__="
so, sementara tunggu diorg ni,,,sempat la budak kampUng bergambar n photo segala bagai dulu..
tetibe plak ade perarakan anti dadah pagi tu...budak2 sekolah rendah x silap....
slogan.."Hidut Sehat Tanpa Narkoba"....sume pakai tshirt kuning n aku smpat snappy2 diorg...^^!

sebelum bertolak ke airport..
kami g shopping dulu kat tanah Abang...hohoooo.... tempat ni agak besar n sngt tinggi..
x silap ade 12 tingkat...n setiap tingkat ade kedai...
mmg pening n bingung sekali nak buang duit kat sini..bnyk sngt brg n wat aku rambang mata..
anyway, budak kampung sempat la gunakan sisa2 duit yg masih ade utk beli buah tngan wat family n rakan2..
tp buah tngn ni mcm x cukup jek...tettttt...

smapi di airpot kira2 pukul 4 ptg...
kami fly jam 6.50 ptg x silap...
selamat tinggal Jakarta, Indonesia.....semoga kita berjumpa lagi...
kami......T__T

sekian sahaja laporan percutian budak kmapung di Jakarat, Indonesia..
di smaping bercuti n berhibur...objektif ke sana xkan kami lupakan...
terima kasih buat rakan2 di UNAS yg bnyk membantu..
tak lupa juga rakan2 jik n jtk.....T_T..
 *
*
*
*
*




nntikan post2 seterusnya....kehidupanku utk Latihan Industri

Thursday, May 20, 2010

Lokasi Aku Di Jakarta...



Alhamdulillah..
bersyukur ak ke hdrat Illahi..kerana dengan limpah kurnia-Nya, at last aku kini telah berada di Jakarta, Indonesia..lokasi sepcikfik....kat Universiti Nasional (UNAS), di Pasar Minggu, jakarta...
sekarang ni....dah masuk hari keempat aku berada di bumi bertuah Jakarta....
Jakarta....merupakan ibu negara bagi Indonesia..terletak di kepulauan Jawa, mempunyai kepadatan penduduk yg sangat tinggi.....

sekian sahaja prolog utk post kali ni....so, lets follow me to terjah was happened in my life here..^^!




Hari Penerbangan:
hohohohooo......mlm terakhir sebelum berlepas ke Jakarta mmg agak kelam kabut....
kelam kabut nak prepare brg ape yg nak dibawak ke sana..
kalut nak pikirkan pasal persembahan kat sane....
bingung memikirkan aktiviti akdemik kat UNAS nnti...
bertambah kelam kabut bila kostum para penari x cukup...(berjaya diselsaikan)
bdk kmpung plak baru nak packing barang...time pagi sebelum berlepas..


so, jom kita terjah ap yg terjadi di lapangan terbang..
fuhhhh........KLIA mmg cntik...(ape tuhh)......ni kali ketiga ak kesni...(kesiannnn)
ade satu kengn manis semasa berada di sni...
klokkk...klokkkk...klokkkk...(kami dah belajar bahasa asing yg baru)...hahahaaaaaaa.....

Tiket penerbangan........(sila abaikan nama pd tiket tu k)


Wajah2 yg excited......(including me)...pengsannnn~~


Tiba di Jakarta......
seblum aku citer part ni..better bdk kmpung perihalkan ape yg dah berlaku dlm flight ke sana.....mmg lucu time dlm flight ni.....kami naik flight KLM..(ak xtau it state 4 wat)....abaikan jek.....tetttttt..
yg paling pnting....tmapt dia agak comfortable....
kalo nak di bndingkan dngn air asia...(tp lebih kurang same jek).....
well.....pelbagai bahasa asing yg kami belajar time dlm flight ni.....klokkk..klokkk...
pengsannnnn.......@__@~~~~........

klokkk...klokkkk....drink n food

dlm ni ade tv..bleh watch movie jap...dgr international music...n so on.....yg paling pnting dapat makan sekali..
well...kami booked ticket full service kannn

time kat jakarta..kami disambut dgn agak meriah oleh para pelajar UNAS yg aku kenal dulu2...
disambut Pak Monang..setiausaha bapak reaktor (ala2 mcm setiausaha NC la)...
ade satu prkara pelik dah berlaku kat airport jakarta ni...(ape tuhhhh????)
hahahahahahaaaa........
kami tiba di UNAS agak lewat malam...jln2 kat jakarta ni agak sesak sekali...
bnyk plak kenderaan kat sini.......
setelah tiba di UNAS,,,,kami diagihkan kpd keluarga angkat masing2....
kemudian dihidangkan sejenis makanan yg diberi nama "Nasi Kotak".....nasi yg ada dlm kotak....
hihihihiihihihiiii.............
keluarga angkat aku????.........aku stay dgn pejal...kat rumah pak bekti...

pak bekti????siapa itu???
beliau merupakan bendahari kepada UNAS...
isterinya telah meninggal dunia lebih kurang 2 bulan yg lalu...
sekarang ni dia tinggal di rumah bersama anak bongsunya...
Pak Bekti mmg baik sekali...dia tidur awal..then  bngun tahajud di sepertiga malam..sehingga subuh,,,,,then terus pergi kerja....so, ak n pejal mmg susah nak jumpa dia.......T__T...
yg paling penting....kami dilayan dengan baik skali,,,,,buat mcm rumah sendiri ye...


Hari Kedua di Jakarta:
hari kedua...bngun awal...(excited......tettttttt).....
first day....dpt breakfast sekali dengan Pak bekti....(bcoz hari2 lain x sempat nak brekfast dgn dia)..
hari pertama ni kami g pjabat Dinas Pendidikan...
dgr taklmat dr pegawai kat sana...bla...bla..bla...(ngantuk sekali ni...)..
tetttttt.....

ptg tu plak...kami g melawat monumen nasional (MONAS)...
sebuah menara..mercu kemerdekaan Indonesia..(lebih kurang mcm tu la)..
diorg ckp....monumen ni..bngunan paling tinggi kat Jakarta..ak xtau la betul ke tak...
(coz bnyk plak ak tengok bnngunan yg tinggi kat sini kannnn...hurmmmm...who cares?)...
lalalalaaaaaaaaa.....
mmg panas sekali ptg ni...tp kira ok la coz kat atas menara tu sejuk dengan angin sepoi2 bahasa kannn..


selepas berpanas dengan mentari kat sini...
kami terus menuju ke Muzium Nasional....(mmg aku kagum dgn koleksi kesenian di muzium ni)..
muzium ni mghimpunkan koleksi brg bersejarah dr setiap suku yg ada di Indonesia...
kita akan dibawa utk memahami n melihat sendiri perbezaan budaya bg setiap suku ni...
mmg ada bnyk variasinya....mmg cntik..n ade jugak yg pelik...=__="
bnde2 yg pelik2 tu tak boleh nak ckp kat sini....tetttt....

Muzium Nasional @ muzium gajah...

Hari ketiga:
pagi ni....kami bertemu dgn bapak reaktor UNAS...
dgn kata lain...Naib Canselor UNAS....^^!..
hihihihiii...sekejap je part ni....
then..kami telah dibawa ke taman tema permainan di Anchol dan juga dufan....
tmpat ni mmg panas.....(panas dunia).....jakarta ngah kemarau skunk ni...
main tornado.....kincir2.....(extreme gila permainan ni)...
mmg pening la kepala aku ni....berpusing2 mcm kena baling dr pncak everest ke jurang mariana..(overrr)..
lpas tu...main tembak2....
naik rajawalii....berpusing2 di udara....ibarat terbang di angkasa...
semua orang nak jerit...jerit sekuatnya..bajet ade org nak tolong la..
buat sakit tekak n telinga jek..=__="......pengsannnnn...

 Bajet taman air...

fuhhh...eh, sebelum tu kitorg ade tngok pertunjukan Pirates n Scorpion..
mmg pathetic la pertunjukan tu...(tp nice la)....nak cover jek.....

tu jek utk report hari pertama, kedua n ketiga..
bnyk sngt gmbar nak upload.....

so, korg kena la nntikan report hari keempat, kelima n keenam ye after diz....

(bajet mcm ramai jek yg nak baca)


















Friday, May 14, 2010

Cuti Minggu Pertama


 -sila abaikan gmbar kat atas ni-


hurmmmm...skunk ni aku ngah menaip n memngira...
mngadap labtop n mgunakan mesin kira2 jenama casio @ kalkulator sctifik
mmg agal pening la nak siapkan bajet belanjawan PM sesi 10/11 nihh
bajet yg x siap2 smpai ke saat ni..tettttt........

-status-
aku kat UM lg skunk ni...
suppose ak kena wat LI kat Kuang, Selangor..
tp ak kena jadi fasilitator untuk geng Pmbantu Mahasiswa Kolej za'ba sesi ni..
dlm masa yg same..kena wat preparation utk g UNAS, Jakarta, Indonesia...

seminggu di sini...
mmg rase tersepit....perit...sepi....sayu....geli...
geli plak aku nak baca penyataan di atas..
hhahahahaaaaaaa...... 


******************************





PEMBANTU MAHASISWA..

ade 30 org jek..
ade yg fresh...n ade yg second timer...
pape je la...yg pnting diorg hebat..
"HebaT"......
tetttttt......

diorg dah lalui kem pemnatapan PM..aku yg organize hari tu..
fuhhh..terasa seperti mnjadi KPM semula...lalalalaaaaa...
rindu plak bila jd KPM zaman dulu2..
time ni la ak merupakan seorg yg baik gila kuasa...lallaaaaa...

argghh..merepek jek...dan skunk ni diorg dah wat mcm2 gerak kerja..
gerak kerja yg ak dah hadap selama 2 tahun jd PM sebelum ni..
mmg mmbosankan..tp ade gak yg menggamit memori lalu..
so, dlm mase yg ade ni....ak curahkn la pnglaman yg ade ni kpd diorg..

dan skunk ni...diorg ngah mnjalani kursus PM kelolaan HEP..
wat kat dlm UM jek....(Fakulti Sains)..
so, ak xtau la wat happened to them right now...
hope diorg hepi...n kem ni dpt mengeratkan lg ukhuwah diorg..
aminnnn.......

pasal isu KPM?....bnda tu bdk kampung tak bleyh nak jwab la...
xtau la sape yg bakal jd KPM kali ni...
yg penting KPM kali ni...xkan same mcm KPM lepas...
tettttt......





PROPEZUM???

ape tu?...[projek pengatarabgsaan zaba UM]...tu jek..
17 mei ni bdk kmpung akan fly ke Universiti Nasional, Jakarta, Indonesia..
selama sminggu kat sane////brsama rakan2 jik jtk yg laen...
hope..sume dpt brjalan dgn lncar..
mesti korg tertanye2 ape yg berlaku kat sane kann....
huhuuuuu....mcm2 mnde yg ajaib akan berlaku kat kitorg nnti..

kami akan tinggal secara homestay kat sane..
so, trpksa la menginap dgn keluarga angkat kat sane @ keluarga asuh..^^!..
satu pnglaman yg mungkin susah nak dapat...pape pun kita tunggu n lihat je la..
harap..keluarga asuh aku baik2 belaka...jgn la pelik2 sudah..
@__@~~~pengsann....


selama seminggu kami kat sane...
mcm2 bnde akan dibuat..more to akademik issue la...(boringggg~~~)
ade sesi diskusi la...
wat lawatan ke monumen nasional n muzium ape ke mnde ntah..
lpas tu sesi diskusi lg...(diorg ni jenis suka brckap kowt)...hope ak paham la.
ade sport day la...futsal, wall climbing segala bagai...tetttt..
paling x bleyh blah....kitorg kena wat prsembahan kat sane..
kitorg plan nak wat zapin n nyanyi2 skit....
hope mnjadi la..tetttt
huhhh....so, xtau la ape akan jd dgn kitog kat sane...
bdk kmpung harap sume hepi n dapat shopping utk beli brg2...bg kat org M'sia..






demikianlah....
mgkin bnde ni la...liku2 terakhir aku kat UM ni..
kwn2 aku dah ramai yg habis....ade yg ngah wat LI lg.....
termasuk la aku ni ha...
hhurrmm..terasa sedey la plak..
ak akan merindui sume yg akan terjadi ni...


Tuesday, May 4, 2010

Food FoR FrensHip....^^!

=====skunk ni pkul 5.21 a.m.=====
ak baru balik dr Kayu Nasi Kandar, SS2..
dgn tiga org member....(sape tu?)
saje nak lepak mkn..
since kami semua akan berpisah..
(seketika je kowt..-__-")
makan segaLa jeni roti..
roti canai.
roti sardin
roti teLur..
Roti PisaNg..
Roti Tisu Gergasi....(0.6 m)



=saje amik tag line hotDog 1901=


ak mmg trtarik dgn tagline ni..
mmg ak x sngka...makanan is one of special thing yg bleh connect people each other..
dgn makanan..
melalui cara kita melantak makanan..
bertempur tampar semasa makan..
makan smbil mngumpat....tetttttt(mkn daging)
makan smbil mengomeL coz x sedap!!
bergeLak ketawa secara tidak hentI smbil makan 
(habis contaminated makanan aku)..

yaa...itu la realitinya..
with foods...we can smile to everyone..
as well as we got the tasty food...=__="



Aku dpt idea post ni..after kuar jln dgn 6 org mmber budak kampung baru2 ni..
lepak kat kLCC...just for dinner (tp diorg dari Low Yat la....hahahaa)
ak plak mncari special gift to my special fren..(blushing)
HEPI BIFDE IzHAn yg CoMeL!!!
*
*
*
*
*
ok berbalik semula pd topik td..
ade sorg mmber aku ni..blanje aku mkn 1901 (as my wish la)
then, terbaca la tagline 1901 tu.."food for frenship"
tp..ade sorg lagi member gua ni...x faham or wat x faham maksud tu..
tettt....
nyam..nyam..nyam...nyup..nyup..(ngah mkn ni)
then, kitorg balik la..(g Mid VAleY)..nak tngok wyg..


tgok citer pasal Org GiLer..
"Shutter Island"
x tau la pulau nu wujud ke tak..
citer mmg giLa..smpai kami semua hmpir jadi GiLa..
GILA?..
bcoz ade sorg mmber budak kmpung @ perempuan gila kowt..
dia suggest kat kitorg balik Jalan kaki g UM dr Mid..
owh crap.....+__+"


kitorg baliK naik teksi la malam tu..
then smbung mkn kat cafe 4th..
mkn smbil berGurau senDa..
smBiL berGosip..di smping mnbelanJakan duit yg ada,,
tettttt.........makan2..n makan lgi..
ade perempuan lapar time ni (3 org)..
hahahaaaaa.......













Sape watak2 dlm citer ni??
huuhuhuuuu....
6 org member (3 Gurlz n 3 BoyZ)....zai+dayah+hana+ez+bebo+aza

3 org member -----lan, wan, n yi hui..
lalalalalaaaa........



Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...