Sunday, April 4, 2010

SeteLah bertungkus lumus...


ni la pokok yg disemai....Echeveria perle von nunberg..(nama ala2 Jerman)



bertungkus lumus.....rase mcm pelik plak bila baca perkataan ni..
lumus?...ape tu?...
arghhh.abaikan je..
x penting sume tu...

aku just nak ckp setelah sekian lama aku berulang alik dr za'ba ke Lab b2.5
lab tissue culture la...
setelah hmpir 8 bulan bergelUmang dgn alam tumbuh tumbuhan..
dah selama itu aku duk basuh jem jar...
potong2 daun pokok..
prepare hmpir seratus media...
lepak smpai larut malam wat keje kat lab..

dan yg paling piLu..
kalo kerja x mmbuahkan hasil yg dikehendaki..
trpksa terima ap yg ade..
paling sakit hati..
kalo ade sejenis makhluk yg ade miselium n hifa segala...(fungus)..
mmbunuh ape yg disemai...
apatah lagi kalo ade serangan makhluk seni mcm bacteria..

begitulah hidup seorg mahasiswa yg buat project
tissue culture.....


tissue yg berjaya di"kultur"


pelbagai kenagan pahit manis trpaksa ditempuh...
xtau la ape yg manis n pahit...
mybe sucrose atau charcoal....mungkin la..

terima kasih untuk supervisor ak yg sangat prihatin..
Prof Rosna Mat Taha....coz bnyk mmbantu dlm kerja2 lab selama ni..
yg bnyk bg tunjuk ajar...
x lupa juga kepada akak-akak postgraduates..
tq so much....

kpd rakan2..tq jugak coz bnyk mmbantu n sudi menemaniku di Lab...
sape rakan2 tu?

Anwar @chak, izwan, asmida, diyanah, dayah, hasfa, n suhaila..
diorg ni pun wat project ala2 tisue culture gak..
kecuali izwan yg tukar kpd isu gamma ray at last2 minute la..


soryyy....chak@anwar xde laaa...



x lupa jugak kpd wani n syakirah...sempat la jumpa diorg ni sekejap..
walaupun telah diusir dr culture room kitaorg..
kesiannnn..menangis...T__T"

kpd dua org pelajar microbiology..
wan n lan...tq so much coz byk bg tunjuk ajar dlm pmbuatan methanolic extract..
untuk antimicrobial test...


ni la hasil kerja dgn dua org bakal microbiologist..sape tuhhh???



hurmm....
sape lg ek...
kpd sahabat2 di kolej kediaman....coz faham dgn situasi aku ni yg busy dgn hal kat lab..
juga my beloved family...bynk bg sokongan moral n kewangan..
huhuhuhhuuu......

hurmm...dan esok brsamaan 5 April 2009 (6 hari sebelum bfde aku)
adalah hari penentu buat diriku dan rakan2 yg lain ....
esok jugak la kami kena bntangkan hasil kerja kami...
esok juga la kami akan brhadapn dgn plbagai soklan2 mncabar drpd para dr n profesor biotech....huhhh....
kerja kami ini...
yg dibuat di gua @ lab B2.5...
lab yg cntik ala2 zaman Ibnu Sina kaannn...

hur,mmmmm..
so, di kesempatan inilah..
aku nak minta maaf dr hujung rambut smpai hujung kaki kalo aku ad bnyk masalh dgn para pmbaca di luar sana..
semoga...aku n rakan2 dipermudahkan dlm segala urusan..
aminnnn.......


pokok ini akan mnjadi kenangan....
..............................................
................
.................................
.............................................
....................................................
....................................................
........................

3 comments:

Anonymous said...

buat yang terbaek, sebab anda adalah terbaek!

izzahyus0f said...

hbs la ko esok....
mst prof ko buli ko..
tnye soklan bukan2...
hahahaha (gelak setan)

(mst ko dah cuak)

anywhere...
gud luck utk esok...huhuhu

Anonymous said...

anyway....
ak dpt top five best speaker utk prsentation ari tu...

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...