Friday, April 30, 2010

At LasT


At LasT.........
Akhirnya......

Alhamdulillah......bersyukur ke hadrat Illahi...
akhirnya...siap jugak la thesis aku...
dalam lebih kurang sebulan je kowt ak siapkan....
 dan dlm sebulan tu la....
hiDup budak KampunG agak tidak keruan
memikirkan...
menyelesaikan....
mcm2 problem...n haL Dunia....


memg x sangka...
MaSA itu telah berlalu....dan x akan patah balik...
walaupun bumi ni melawan arah putaran...
dan BuDak KampUng stil mcm budak lagi..
budak yg sedang BelajaR...
dan akan berhenti belajar..
---***********-----


-OK-
FULL STOP
sila abaikan apa yang aku bebelkan kat atas tu


kita kmbali semula kpada post..
bertajuk At LAST...
dlm kesempatan yg ada ni...
ak nak ucapkan terima kasih yg tak terhingga kpd ..
my supervisor, Prof. Dr. Rosna Mat Taha (Taha, 2010)..
becoz telah bnyk mmbantu n mmberi guidance yg bagus kpd...
aku, Anwar. Mida, SuHaila, Diyana, n Izwan..
spnjang kami menJalankan Projek Tahun Akhir..
dan menyiapKan thesis..
hurmmmm...........(p/s: supervisor kitorg mmg comel)..
lalalalaaaaaaaa..........

terima kasih juga kpd...
Wan Syafi'ie n Izlan Md Hadi...
coz..bnyk mmbantu secara tidak lgsung dlm part microbiology...
satu masa nanti kita boleh bukak ada Lab Sendiri..
tetttttt......
tidak lupa juga kpd Rakan2 JIK n JTK..
bcoz paham tentang kesibukan presiden korg ni..
huhuhhuuu...
(P/s: nasib baik la prof tau ak pun agak busy kat kolej)

yg paling penting..
my beloved Family..
terima kasih mak..abah..n adik beradik yg laen..
maaf sangat2....coz aril jarang balik Umah..
tp xpe...diorg mmg paham ttg kesibukan anak yg x sedar diri ni..
lalalallaaaaa.......






actually....ape yg ditaip kat atas ni..adalh acknowledgement Budak kampung dlm thesis..
tetttt..........so, sape2 yg rajin n diberi peluang..boleh la baca thesis aku lepas ni...
huhuhuhuuu.....

Dan sekarang ni...budak kampung sedang menempuh..
alam2 terakhir...di kampus...(pe tuhhh???..=__="")
dgn kate lain...abiskan sisa...hidup kat UM..sbg insan bergelar Undergraduate...
bajet mcm nak smbung master..(tengok la mcm mane dulu)...

so, aku harap....pengakhiran ak di sini....adalh dgn senyuman..dan sedikit tangisan...
 






nantikan post seterusnya...
-my hepi ending-


Tuesday, April 27, 2010

Nothing~~

catatan ni dibuat pada pukul 4.08 pagi...
waktu tempatan
(=_=)~~~~,,,,,,,tahan ngantuk
 
 
 
 
hurmmmm....mesti korg tertanye2 why budak kmpung x tido lg time ni?
ak ngah duk mngadap labtop..
keletak keletuk..keyboard lbtop ni berbunyi..
bcoz bdk Kampung ngah gigih menyiapKan thesis..
mmg agak berat nak siapkn dlm masa last minute ni..
dah la ngah exam skunk ni..
arggghhhh....!!!
even ak ade 3 paper je lg..
tp ketiga2 paper ni mmg susah..
lebih susah drpd nak abiskn burger McD yg tebal tuhh..
 waaaaaaa..........
 
 
 
tu je nak ckp...
ak mals nak citer pasal masalh peribadi kat cni,,
buat menyemak kepala je nak taip..
korg pun bukan suka nak tau masalh kann..
lebih baik kita selesaikan drpd duk bisingkan..
tettttt.....
ape la yg ak merepek ni..
 
Bila citer pasal thesis....prof aku siap bleh plak nak main2..
sape wat nipis...dpt A- jek....bleyh....
arghhh.....ape lg...sume member gua dgn pantas la terus menaip..
berusaha gigih nak tebalkan tesis..
sedangkn thesis tu mmg dah sedia tebal.
lebih tebal drp buku triple 5..
tettttt........
  




Dan aku...terus berusaha..
dlm bilik JTK ni..
alone..
bertemankan udara sejuk dr aircond....(=_=)~~~

Saturday, April 24, 2010

Dua Hari yang Bahagia

.............muhahahahaaaa...............gelak puas!!!!!!
knape???
hihhihhhihihhhh.............
bukan disebabkan tngk anoing orange dlmYouTube..
tp bcoz ak dah lepas dua paper exam...
TDR n Electron Microscope!!!
(subjek yg dikatakn susah buat mereka yg x stuDY).....tetttttt


bangga.........(tp ngah menangis oz jwpn exam hari tu bersepah2)







anyway...bdk kmpung berehat dua hari jek..
coz lepas ni nak cntinue wat thesis..
n terus berusaha stdy utk exam...3 paper lagi!!




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dan mungkin...
this is my last time i go to exam hall..
or dis is my last paper during my undergraduate study....
ya.....mybe la..
hurmmm........
8
8
8
8
8
8
(kali ni.....post agak coloful coz baru tau cara nak buat dr sorg member)..
tetetttt......










Wednesday, April 7, 2010

BuaT mereKa

lirik lagu ni...
ak tujukan buat teman2 yg akan menamatkn pngajian utk sem ini....
insya-Allah...akan aku doakan kejayaan korg..
semoga nada semua dpt lakukan yg trbaik..

(mcm trlmpau awal je nak wish)...tettt..
saje je bcoz x sabar2 nak wish..
n xde idea baru utk post...





Tika keheningan aku bagai dibuai
Dinginnya malam yang panjang
Tika kegelapan sayu unggas berdendang
Mengubat hati yang rawan
Bagaikan dinginnya malam yang suram
Begitulah diriku diibaratkan

Dalam kesamaran ku rempuhi ranjau
Biarpun payah ku teruskan
Siapa memandang tidakkan ku hirau
Biarpun pedih ku tahankan
Jamahlah bintang
Beri daku sinaran
Semoga hati ku cekal

Akan ku teruskan walau harus ditelan
Seribu nista di tangan

Terbanglah hai unggas bebas di awan
Agar kan tercapai sinar gemerlapan

Tuhan ku inginkan secebis harapan
Hanya padamu ku serahkan
Apakah kan ada ketulusan jiwa
Yang menilai ku seadanya

Tuhan ku inginkan secebis harapan
Hanya padamu ku serahkan

Tuhan ku inginkan secebis harapan
Ku pasrah padamu Tuhan
Tuhan......


Monday, April 5, 2010

SeLesai....satu tapak

baru satu tapak...
hakikatnya masih bnyk tapak yg perlu dijejak....
tapak?..ape tu?....tettt....
ala2...mcm langkah dlm kehidupan la..

actually....ak baru je selesai utk sesi presentation thesis td..
fuhhh..mmg mula2 tu agak cuak..
tp bila dah present...rase mcm tak puas...
n rase mcm nak prsent lg...

mcm2 hal gak la brlaku time present td..
ak prsent dgn agak kelam kabut skit..
bnyk sngt la nak kena bc kat slaid tu....
combination hormone segala bagai...hope supervisor ak berpuas ati..
dia nak sngt kitaorg dpt top 5 speaker..
hurmm..xtau la sape yg dpat..
ak ni pun bukan rapat sngt dgn lcturer2 tu...tettt..

dan pada mase yg same..ade la sorg prsenter tu..
x dpt nak explain pasal ape dia kira fresh weigth n dry weight..
menangis.....T__T"....
kitaorg dh expect soklan tu akan ditanye..
tp xtau la mcm mane nak takle kann...
sape presenter tu?...x bleyh ckp la kannnzz..
mane tau..dia akn dpt best speaker ke....@_@~~

hurmmm...ade sorg lg member aku ni..
time dia prsent tu...hujan mencurah2 dr langit...
diselangi petir yg penuh bersemngat mghasilkan bunyi guruh yg kuat..
diiring bunyi titisan air hujan yg lebat...
maka sore member ak ni x clear sngt la time dia prsent..
kesiannnn....
hope lcturer kat depan tu dgr la ye..
(rase mcm diorg pun x dgr jek)...
tettt......

anyway...thniah kpd sume member2 biotech yg dah prsent hari ni dan juga jumaat lalu..
hati ini mula terasa rindu..
rindu time wat keje kat lab..
duk berebut nak guna autoclave..
duk bising bila grup presentation x siap lg..
brtambah rumit kalo lab report by grup...
sorg2 nak buat hal n lepas tngan..
tp sume tu akan mnjadi kenangan n pngajaran..


tu je ak nak ckp..
bdk kmpung xnak kecoh2 sngt psal hal ni...
coz lpas ni bdk kmpung akan busy dgn thesis segala bagai..
bdk2 kolej ni pun dah x bnyk dgn hal2 projek..
so xde la wat pening pale aku lg..
kalo ade pun..ak akan pass kat org laen utk setlekan..
besa la.....bdk kmpung ni dah nak pencen dr brtugas kannn..
tugasan di dunia yg sementara..

muahahaaaahahaa...(gelak yg dahsyat)..
dlm kesempatan yg ade ni jugak la ak nak wish congrats kat bini laki Tua..
datuk Ct...coz dpt anugerah bintang plaing popular di abad ini..
eh bukan ABPBH jek....(dunia je sume tu)..
tettt.....

dlm senyap2 ni jugak la..
ade sorg mmber budk kampung tu..
dah pndai berjinak2 dgn blog..
x silap aku..dia dh buat blog b4 diz..
tp stop jap coz blog dia x hangat..
tp sekarang ni...lebih hebat dr bdk kmpung..
wlaupun seindah biasa...
tetttt......
thniah buat wan syafie

k la...
mybe lpas ni ak akan stop jap blogging...
lalalallaaaaa.......

Sunday, April 4, 2010

SeteLah bertungkus lumus...


ni la pokok yg disemai....Echeveria perle von nunberg..(nama ala2 Jerman)



bertungkus lumus.....rase mcm pelik plak bila baca perkataan ni..
lumus?...ape tu?...
arghhh.abaikan je..
x penting sume tu...

aku just nak ckp setelah sekian lama aku berulang alik dr za'ba ke Lab b2.5
lab tissue culture la...
setelah hmpir 8 bulan bergelUmang dgn alam tumbuh tumbuhan..
dah selama itu aku duk basuh jem jar...
potong2 daun pokok..
prepare hmpir seratus media...
lepak smpai larut malam wat keje kat lab..

dan yg paling piLu..
kalo kerja x mmbuahkan hasil yg dikehendaki..
trpksa terima ap yg ade..
paling sakit hati..
kalo ade sejenis makhluk yg ade miselium n hifa segala...(fungus)..
mmbunuh ape yg disemai...
apatah lagi kalo ade serangan makhluk seni mcm bacteria..

begitulah hidup seorg mahasiswa yg buat project
tissue culture.....


tissue yg berjaya di"kultur"


pelbagai kenagan pahit manis trpaksa ditempuh...
xtau la ape yg manis n pahit...
mybe sucrose atau charcoal....mungkin la..

terima kasih untuk supervisor ak yg sangat prihatin..
Prof Rosna Mat Taha....coz bnyk mmbantu dlm kerja2 lab selama ni..
yg bnyk bg tunjuk ajar...
x lupa juga kepada akak-akak postgraduates..
tq so much....

kpd rakan2..tq jugak coz bnyk mmbantu n sudi menemaniku di Lab...
sape rakan2 tu?

Anwar @chak, izwan, asmida, diyanah, dayah, hasfa, n suhaila..
diorg ni pun wat project ala2 tisue culture gak..
kecuali izwan yg tukar kpd isu gamma ray at last2 minute la..


soryyy....chak@anwar xde laaa...



x lupa jugak kpd wani n syakirah...sempat la jumpa diorg ni sekejap..
walaupun telah diusir dr culture room kitaorg..
kesiannnn..menangis...T__T"

kpd dua org pelajar microbiology..
wan n lan...tq so much coz byk bg tunjuk ajar dlm pmbuatan methanolic extract..
untuk antimicrobial test...


ni la hasil kerja dgn dua org bakal microbiologist..sape tuhhh???



hurmm....
sape lg ek...
kpd sahabat2 di kolej kediaman....coz faham dgn situasi aku ni yg busy dgn hal kat lab..
juga my beloved family...bynk bg sokongan moral n kewangan..
huhuhuhhuuu......

hurmm...dan esok brsamaan 5 April 2009 (6 hari sebelum bfde aku)
adalah hari penentu buat diriku dan rakan2 yg lain ....
esok jugak la kami kena bntangkan hasil kerja kami...
esok juga la kami akan brhadapn dgn plbagai soklan2 mncabar drpd para dr n profesor biotech....huhhh....
kerja kami ini...
yg dibuat di gua @ lab B2.5...
lab yg cntik ala2 zaman Ibnu Sina kaannn...

hur,mmmmm..
so, di kesempatan inilah..
aku nak minta maaf dr hujung rambut smpai hujung kaki kalo aku ad bnyk masalh dgn para pmbaca di luar sana..
semoga...aku n rakan2 dipermudahkan dlm segala urusan..
aminnnn.......


pokok ini akan mnjadi kenangan....
..............................................
................
.................................
.............................................
....................................................
....................................................
........................

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...