Tuesday, January 5, 2010

Menjawab Isu Kronisme Di Za'ba..

Post kali ini adalah menjawab kepada artikel "UM didakwa amal kronisme lagi!" dari website http://um-today.com


Assalamualaikum dan selamat sejahtera…
pertama sekali sy mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka yg terlibat dalam menulis artikel ini. Namun, amat mendukacitakan saya kerana masih ade segelintir insan yg bergelar manusia di luar sana cuba untuk menjadi dalang atau balaci semata-mata untuk memburukkan nama orang lain malah universiti yang saya cintai selama ini. Oleh itu, sememangnya dgn niat yg murni menjadi tugas saya sebagai Presiden Kolej Za’ba untuk menjelaskan situasi yang cuba digembar-gemburkan oleh pihak tertentu berdasarkan bacaan artikel di atas.
Saya harap penerangan ini mampu membuka minda mereka2 yang terlibat itu agar diberikan petunjuk dan hidayah ke arah kebenaran..

Yang pertama sekali berkaitan dgn isu penyalahgunaan wang perbendaharaan kolej.. Pihak saya berserta rakan2 JIk JTK yg lain telah mengdakan perjumpaan secara terus bersama barisan pihak pentadbiran berkaitan isu ini. Isu ini telah dibincangkan bersama tanpa sebarang selingdung sekalipun.

Perkara yg paling menyedihkan apabila pengetua kolej dan penyelia kesayangan saya difitnah demi kepentingan diri sendiri mghasut org lain.
Untuk pengetahuan para pembaca di luar sana, pengetua bersama para penyelia kami telah menjalani bengkel pengurusan di Sabah. Namun, dana yang digunakan bukanlah dari dana khas untuk OKU tetapi mnggunakan dana yg dikhaskan untuk pengurusan kolej.

Sememangnya mustahil utk mengambil dana khas yang diperuntukkan kepada OKU. Tidak dinafikan bahawa mahasiswa OKU telah ditempatkan di Kolej Za’ba. Namun, segala dana khas yg diperuntukkn kpd mereka adalah dari pihak Kementerian yg disalurkan terus kpd pihak tertinggi UM. Dana ini tidak boleh dikeluarkan sesuka hati tanpa perstujuan dari kementerian dan pihak pengurusan UM. Mana mungkin barisan pentadbiran Za’ba dengan sewenang-wenangnya memohon pengeluaran dana tersebut sesuka hati utk bengkel tersebut kerana perkara ini tidak akan diluluskan oleh kementerian sekiranya tidak ada kaitan dgn kebajikan pelajar OKU.

Menyentuh berkaitan harga bilik pula, saya dimaklumkan bahawa harga bilik itu adalah sangat mahal berbanding dengan harga asal yg mereka ambil. Propaganda ini sengaja diwujud-wujudkan demi menambahkan lagi keraguan penyalhgunaan dana khas tersebut. Sememangnya mustahil untuk menyewa bilik dgn kadar bayaran semahal itu.

Pengetua kolej dan penyelia saya telah mnggunakan peruntukan sendiri masing2 untuk anak dan suami mereka. Mereka telah menggunakan elaun yg diberikan tanpa membabitkan sebarang peruntukan dana khas OKU.

Tambhan pula, slip penginapan hotel yg ditunjukkan di dlm gambar dia atas adalah tidak sah. Slip ini adalh berbeza daripada slip yg original yg sepatutnya dikeluarkan oleh pihak hotel. Pihak hotel sememangnya tidak boleh dengan sewenang-wenangnya mengelurakan slip penginapan ini sesuka hati tanpa pengetahuan pihak yg menempah bilik. Namun, ada segelintir insan yg seperti balaci cuba mencetuskan propaganda dgn menunjukkan slip palsu tersebut. Slip ini tidak lansung menunjukkan tarikh penginapan dan nama bilik yang mereka menginap. nah, perkara ini sudah terang lagi bersuluh menunjukkan betapa kenyataan di dlm artikel ini adalah palsu belaka.

Saya amat sedih kerana ada sebilangan masyarakat yg berhati busuk cuba untuk merosakkan keharmonian kehidupan warga za’ba bersama Pengetua kolej yg disayangi. Selaku Presiden kolej saya lebih tahu betapa Professor Madya Dr. Mohd Salleh Aman telah banyk membantu dlm memastikan kebajikan mahasiswa OKU di Kolej ini terus terpelihara.

Dana khas yg diperuntukkan oleh kementerian telah digunakan secar halal untuk membuat lif bg kegunaan naik ke dewan, pintu automatik bg kemudahan keluar masuk mahsiswa ke lobi pejabat, laluan pejalan kaki bg mahasiswa yg cacat peglihatan, van OKU dan yg paling penting adalah pembinaan Bilik Seri Jati khas untuk kegunaan mahasiswa OKU dlm menjalankan aktiviti mereka. Saya begitu bersyukur kerana kabajikan pelajar OKU terus terpelihara dan pihak pentadbiran kolej bersama barisan JIK JTK telah berusha lakukan yg terbaik demi keharmonian bersama.

Namun, sememangnya amat menyedihkan kerana masih ade insan yg sentiasa tidak berpuas hati dgn kebahagiaan kami di sini dan cuba mencetuskan suasana tegang. Saya harap, penjelasan ini mampu menbukan minda para pembaca di luar sana. Semoga pengetua kolej dan penyelia tersayang yg telah menjadi mangsa bersabar dgn segala fitnah yg dilemparkan.

Saya mohon agar warga za’ba khasnya dan warga UM khususnya agar tidak mudah terpedaya dgn fitnah dan tipu daya drpd pihak luar. Mungkin, mereka agak terdesak untuk pilihanraya yg akan dtg sehingga sanggup melemparkan fitnah segala bagai sehingga boleh mnejatuhkan nama universiti yg terulung ini. Renung-renugkanlah…

3 comments:

Anonymous said...

isu kronisme ni bkn isu baru lg. bende yg dh lame berakar umbi di 7th.. bkn hanye melibatkn dana OKU sahaja.. secara general mmg berlaku. dlm semua occasion.usah salahkn pihak2 tertentu yg cuba mencungkil hal ini... kalau x de angin x kn bergoyang pokok... realitinya, hal ini bkn dibebankn di pundak JTK/JIK... namun, sekiranya pihak yang bertanggungjwp menjaga kebajikan student tidak menjalankan tugas, pasti kepincangannya kelihatan. ingat, every action comes with responsibility. jadi la JTK n JIK yg berguna n bknnyer boneka.

Anonymous said...

~ cHikA said ~

"JanGan Lupa SinggAh ke kaMpung TatKala DiRi aNda SeraBut denGan dunia BanDar.."

= luv dis statement...tp adakah bile anda tulis statement ni, merujuk kpd org len sje??dri sndri da ckup xserabut ker???
dun evr look @ listen 2 one side...
oh ya, i dun think 'balaci' is a gud word 2 refer kpd perseorgn...wats the diff, org akan kata awk pon sama,balaci kolej...!!so, b'careful wit ur words...amarah memakan dri sndri...
ur explanation is gud enuf, termasuk bukti2 yg dilihat oleh pihak anda...den y not, klu da rse syg sgt kpd kolej serta seluruh pntadbiran, perjelaskan sgl keruhan besertakan bukti2 yg ada...jgn lari @ snyapkan dri begitu shj...perjelas dlm blog doesnt help anything, bro...
lg 1 psnn utk awk....dun get urself trapped...awk masih muda & mentah...byk lagi bnde awk xtahu & perlu blaja....all d bes 2 u, bro....

BuDak KaMpunG said...

terima kasih atas ulasan anda

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...