Friday, December 24, 2010

Tahniah!!!

Tahniah buat abg bdk kampung yg nak akan brsanding ahad ni bersamaan 26 Disember 2010....

skunk ni aku dlm train nak balik kampung.....huhuhuhuu....(hmpir 4 bulan x baLik kmpung kowt..)..
so mmg excited nak tngok umah tu haa....

dan skunk ni akngah bengang!!
geram dgn sikap segelintir masyarakat yg x sedar diri....
dah la dijmput dtg...
then.....senang2 je nak cncel...
bnde dah plan sebulan sebelum kowt...
bg tau last2 minute...
ingt ak ni nak g tngok wyg citer hantu mak limah kerghhh...

GERAM!!!...
rasa nk mncarut je kat cni....

Monday, November 22, 2010

Kena RogoL

hihihihhiihiii...(mesti nak ade unsur2 gelak di situ)..

post kali ni bkan brkenaan kes Rogol manusia..
atau kes cabuL tahap juvana..
tapi brkaitan alam semulajadi flora dan fauna...
fauna xde kaitan punn..

nak dpndekkn cerita...spnjag bdk kmpung hidup kat dunia ni..
ade la trserempak dgn tidak sengaja....atau dmudahkan...terjumpa la..
mangsa2 roGoL yg diroGol secara terbuka....
bkn kena roGol larrr...mybe dah mmg mcm tu tabiat bnde hidup ni..
makhluk Tuhan gak kann....sekadar mengekaLkan kemandirian spesies gitu...

-aksi spontan ini diambil semasa bdk Kmpung masih berada di Kolej Za'ba-
sungguh x sopan kucing ni....si hitam tu mcm x kesah plak..
tp kedua2 kucing ni dah x djumpai lg di kolej tersebut....
??????????




haaaa...bukan setakat mamalia....aksi amfibia pun brjaya diambil..
gmbar ni stil fresh lg...diambil dlm salah sebuah kolam tmpat keje aku..
dah la buat awal2 pagi...x sejuk kerrgghhh??....hihihihii...
patut la bnyk giler berudu dlm kolam tuh....keje makhluk dua ekor ni agaknye.


hurrmmmm.......ni aksi reptilia plak..
xtau la.....ak x rase diaorg ni nak bersenggama..
mybe sekadar bermanja2 kowt..
coMeL plak ak tngok ekor kura2 ni..
gmbar ni diambil di kolam sebelah DK3, Fakulti sains UM..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
himpunan gmbar2 ini hnya sekadar gmbaran khidupan sahaja..
sbg pngajaran...jgn la nak buat aksi mncabul atau cubaan merogoL di khalayak ramai ye..
hahahhaaaa...lawak jek..
yg paling pnting..kita patut sedar....
setiap makhluk yg dicipta di dunia ni pasti ada pasangannya....
bg kita....rasa cinta sesama manusia adalh sesuatu perkara yg dianggap pnting dlm mncari pasangan..
pasangan yg akan mmbahagikn kita di dunia n akhirat..
(^__^)"

Sunday, November 21, 2010

Ke Mana Hilangnya Gaji Pertamaku????

hahahahaaa.......
mmg lawak kan post kaLi ni...
tu la masalah anak2 muda yg brdarah muda  skunk trmasuklah diriku ini..
pntang dpt duit....abis  lesap ntah ke mana...
ke mana?...di Mana?..
pergi melancong luar negara..
blanja kwn2...tettt..
tranpostation yg melampau...
makan2..minum2..jalan2...hahahaa..
besa la tu...dah pnat bkerja..perLula penuhi tuntutan jiwa nak brgembira..
hnya seketika..

ntah la?...akpun xtau kemana hilangnya..
dah makin kering...so,skunk ni ngah tungu next salary lar..
kali ni bdk kmpung kena pndaiLa brjimat...well nak spend duit kcemasan utk knduri abg aku..
hihihihihihiii...

hurmmm....
sedeyh plak bdk kmpung coz x dpt balik beraya haji di kampung last week..
nak wat cmne....cuti skjap sngt..
so, prlu la smpan cuti  utk  abg ak khwin nnti even baLik sekejapje..
tu la lumrah alam pkerjaan...mmg ssah nak dpt cuti...
mmg susah nak spend masa  dgn  fmily n rakan2..
so,  bdk kmpung prlula hargai masa2 yg masih ade ni..
lpas ni mgkin akan lebih busy kann..

fuhhhh.....dah makin mncabar plak kerja ak kat Linggi ni ha..
mcm2 bnde nak kena uruskan...
wat report n  manage lab segala bagai..
so, bdk kmpung perLu la gunakn skill yg ada ni ha..
bajet kannn...

Sunday, November 14, 2010

Cuti-cuti Singapura

Alhamdulillah.......selamat samapi singapura....slmt juga kmbaLi ke Malaysia....
Walaupun x lama berada kat sana..tp kira ok la coz dpt luangkan masa n habiskan sedikit duit kat negara orang kann... So, jom kita terjah ap ygt berlaku kpd bdk kampung spnjag dua hari berada di penghujung benua Asia..

1st day:
Bdk kampung bertoLak ke Singapore frm Seremban pd jam 10.00 pagi waktu tmpatan dan tiba di Singapore around 4.30 ptg.. Perjalanan agak lambat coz disusuli dgn hujan dan kesesakan lalu lintas memasuki Singapore.. Hahahahaa.....bas yg aka naik ni trus mghantar penumpang ke Woodlands, Singapore...(ala2 mcm KL sntral la tp besa jek)... hurmm...bila dah smpai, ak mmg dah pening la coz xtau ap yg perlu dibuat dulu. Oleh kerana dlm poket ni ada Ringgit malaysia jek..so, perlu la ak cari money changer brdkatan dulu kannn... Kwn2 bdk kampung time ni ada kat City Hall (konon nak g Universal Studio). So, ak perlu mncari idea sndiri mcm mane la nak ke sana.

Maka, bdk kmpung mula la mncari kalo2 ade stesen MRT (ala2 mcm LRT la tp besa skit)....nak g City Hall tu tp mmg x jumpa. Apa lg..ak pun mula la tanpa segan silu bertnya kpd manusia2 kat situ.. hurmm...agak mnyedihkn gak la.. time ak brtnya tu...rmai gak la rakyat negara tu mcm x amik peduli n lari xnak tolong..(mmg x frenly). Then, bdk kmpung bertemu la dgn sorg mkcik ni (lupa nak tnya nama dia)..dia suh naik bas dgn hnya 1$ jek....(hakikatnya kena guna ez-link card)... Ak pun naik je la ape2 jenis bus yg lalu brdekatan n trus ke stesen mrt brdekatan... Semua org kat cni perlu ade n mesti ade ez-link card kalo nak g mana2.. we can use diz card to go to wutever place do u want with wutever public transport u want to use, except cab la kann.. From  Woodlands stesen..ak pun trus ke City Hall..

time kat city Hall....talian komunikasi ak dgn diorg dah trputus...line Maxis dah x masuk.. Apa lg mngelabah la  aku di buatnya....n try guna public phone to get them but unfortunately fail.. Tetiba je...i'm so lucky bcoz was met one of them when he want to go to toilet on dat time...hahahahaaaa....

Disebabkn masa bnyk yg terbuang..so, we all just hanging around there..jln2 tngok parliament building n snapy2 kat area Merlion n so on larr....x jadi nak g Unversal Studio (nex time je larr). Apa yg dpt bdk kmpung katakan is singapore mmg sebuah negara yg cntik la even kecik je.... bnyk umah apartment n mcm xde je umah teres jek. MRT ni plak mmg dah jd transport utama diorg n mcm x perlu je nak guna or amik lesen keta...(hahahahaaaa...)... Ade gak la yg rajin mnunggn basikal...hihihihiii...

View kat Merlion Park (mermaid + lion) tu mmg cantik la time mlm2 tu....disinari cahaya lmpu kannn. Dah abis snappy kat sana, kitorg pun naik la bus g stesen MRT n then trus g Bugis stsen... Jalan2 kat Bugis street tu n beli la ape2 souvenir yg patut.....^^!

After abis shopg kat Bugis, terus la balik ke Johore bharu....dah lewat mlm kannn. Agak berebut la nak naik bus time balik ni coz nak kena scan pasport segala bagai kann...huhhhhh... Maka demikianlah perjalanan ringkas kami semasa berada di Singapore tu...mmg x puas larr coz ak smpai agak lewat. Then, bila dah smpai JB kitorg diner jap..n mncari hotel bajet utk mnginap... Terus tido dgn nyenyak smpai tngh hari


2nd Day:
Esoknya plak...ak n de geng g la jalan2 kat area JB.... Kitorg sempat la lunch kat Sutera Mall (baru bukak mall ni haaa)... After dat, g tngok view kat Danga Bay, but hujan la time ni...so, x jd kuar la nak tngok n snapy2 there..(duk dlm keta jek). Time jln kat Johor Bharu ni.....aku pun mula teringat kenangan lalu kat cni coz pernah dtg JB sebelum ni. Buat Ape??...coz time tu ngah lawan nasyid MAKUM kat UTM skudai..then sempat la jalan dgn kawan2 PZ kat area JB...(tetibe je kisah ni pun terselit dlm post ni kannn)...

After g Sutera Mall n pusing2 kat area Danga Bay..kami pun terus la g shopg jap kat City Square (tngok2 brg jek).... hurm..xde bnde pun nak buat kat sini...saje je isi masa kann n sempat plak ak byar bil Celcom brodband....hahhaaha... Then, terus g McD utk diner.... After diner,, kitorg terus berangkat nak baLik la...g stesen bus n beLi ticket... Ak baLik seRemban..

Maka, demikianlah percutian pendek bdk kmpung n kawan2......x puas la coz sekejap sngt tp at least dpt la experience bercuti kat singapore tu ha.... So, after diz mmg bdk kmpung plan nak g lg larr tp xtau la bila kannn...n xtau la nak g dgn sape plak...hahhaaaa.... 1st time bdk kmpung plan percutian ke luar negara dgn mmber2 kann... Nak mana plak arr lpas ni??..korg ada cdangn tak??? tettttt.....

*
*
*
*
*
*
*
*

Friday, November 12, 2010

--Mengharapkan Hikmah di Sebalik Musibah yg meLanda diri-

Hikmah?
Musibah?


-Budak Kampung Bersiaran Langsung Dari Seremban-


   Mengapa ak berada di seremban?....persoalan yg mcm x perlu utk dijawab tp perlu dipersoalkan. Mengapa ak mgharapkan hikmah di sebalik musibah?....kerana kedua-dua persoalan ini mnempatkan ak dl dilema mengenang kembali nasib diri.

   Sebenarnya, ak dah plan dgn member2 nak g Singapore pd pukul 12 mlm (13/11/2010)....namun disebabkn sikap aku yg alpa, maka ak telah ketinggaln bus,,,, Begitu pnjag cerita ini utk diceritakan dan dikisahkan... Sekarang ini budak kmpung keseorangan menahan kesunyian di Seremban. oopppsss.....berbalik kepada prsoalan musibah sebentar tadi.

  Dipendekkn cerita, bdk kmpung abih keje agak lewat pd tarikh trsebut,,,,jam 6.30 ptg baru kluar dari Lab.. So, agak trgesa2 la nak g Seremban. Bila hmpir tiba kat seremban dgn mggunakan bas, tetiba diri ini baru tringtkan sesuatu....owh ak trtinggal pasport kat biliK... maka, bdk kmpung pun berpatah balik la ke bilik semula (Lokasi drahsiakan).... Sbg akibatnya, about sejam la masa berlalu time tu. maka, ak telah trtinggal bas terakhir ke Seremban...(ssah betul duduk kat tmpat trpencil mcm ni).. Maka, ak mngambil kata putus, terus mnaiki teksi ke Seremban....dan hakikatnya ak telah ketinggalan bas yg dah lama bertolak ke Singapore dr stesen bukit jaliL.. Maka, dgn adanya semngat di hati ingin bercuti n xnak sia-siakan peluang yg ada...bdk kmpung pun belilah tket yg baru....n akan bertolak esok pagi...(13/11/2010).. Hope sempat la aku hangout dgn mmber kat sana..

  Ak hanya redha..n mgharapkan hikmah di sebaliK kejadian yg brLaku. Ak x mengerti mngapa sedmikian rupa ak diuji. Setelah mngenang kmbaLi nasib diri,,,hati ini mula insaf.....mula mrenung masa2 yg telah aku laLui sebelum ini.. Mgkin diri ini terLalu alpa dgn Hal dunia.. Mgkin diri ini trlalu leka hingga jarang mngambil Tahu hal keluarga... barangKali diri yg kerdil ini sudah tidak seperti dulu....mula lupa Tanggungjawab kpd Maha Pencipta..

   Ak mula merenung kembaLi....bdk kmpung ini sperti sudah hilang hala tuju.... Ak x mengerti...ap yg ak cari selama ini di Dunia yg dcpta hanya sementara oleh Illahi,,,, Adakah kebahagian di smping keluarga trcinta? Adakah kbhagiaan n kgmbiraan dgn kawan2 di luar sana?.. Adakah ak sedang mncari nikmat hidup mnjadi insan yg diredhai Tuhan yg Maha Esa... Adakah ak sedang keliru dl mncari cinta? Bdk kmpung bingung...sesak...pilu...celaru...keliru dgn apa yg mnimpa nasib diri... Ak mula trfikir, mngapa ak jadi seperti insan yg sudah hilang keyakinan diri.... Mengapa?..


   Anda tidak perlu fikir utk aku.....tetapi aku perLu pikir utk diri aku... Spnjang hidup...ak jarang bersua muka, bergelak ketawa, bergurau senda, di samping keluarga.....masa-masa brsama mereka seolah-olah dpt dihitung dgn jari jemari.... Mungkin anda di luar sana trtanya2 mngapa...hnya ak ada jawapannya... Kerana sejak kecil ak sering trfikir utk mncari kebebasan...sering trfikir untuk hidup sndiri....dan itu lah yg ak fikirkn sejak dr kecil...dr bangku seKoLah lg... Ak tidak mahu mnyusahkn kedua org tuaku.... Biarlah ak berusaha sndiri dgn keupayaan yg ak ada...

   Dan mungkin anda akan trkejut mngapa ak brsikap sedemikan rupa...ntah la.. Ak x mngerti... Ak yg paling aneh kalo dbndingkan dgn abg, kakak, adil lelaki dan adik prempuan ku... Ak berada di tengah2 antra mereka. Pernah seorg sahabat brkata kpd diri ini..."nko ni ada sindrom middle child ke"?....bdk kmpung trgamam...n terus brkata "tidak mungkin"... Dlm hati ini trtanya2...apakah situasi aku ini sebnarnya??

  Kadangkala kita sering alpa dgn ap yg berLaku kpd diri sndiri.....dan kdgkaLa kita lupa kpd insan yg trsayang.....acab kali anda juga prnah merasakan di manakh kita berada sekarang... (xtau la ape yg ak merepk ni).... Dan sebnarnya kisah-kisah di atas hnya sekadar perkongsian pngaLaman hidUp.. Ak masih punya jati diri utk terus hidup di muka bumi..namun bdk kmpung tidak tahu sejauh manakah keutuhan jati diri itu... Dan jgnLah anda fikirkan yg bukan2 bila mmbaca post kali ini..

   Sesungguhnya bdk kmpung sedang merenung masa depan...ap yg perlu ak lakuKan.... Dan aku perlu terus berfikir....dan perlu terus brfikir untuk meneruskan kehidupan..... "Hidup ini adalah satu tangungjawab"..maka ak perlu lksanakan tangungjawab itu dengan penuh ikhlas agar diri ini berasa puas.. Aku punya tanggungjawab kpd Yg Maha Esa....aku juga punya tanggungajwab buat keluarga di desa....dan aku juga punya tanggungjawab buat sahabat2 di luar sana....kpd msyarakat dan negara..

-THE END-
************************






  hurmmmm......diri ini hnya mgharapkan agar dapat tiba di Singapura dgn selamat. Mgkin ak dapat lapgkan minda di sana..jauh dari bumi Malaysia walau hnya seketika... ak x mngerti mgapa ak ingin sngt ke sana.....maka diri ini hnya mnunggu hikmahnya.. Ak mula sedar....ak perlu berubah..demi kebaikan jiwa ini..

  *
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
- antara kerjaya, agama, keluarga, sahabat, dan dunia-
ak perlu mncari jawapannya

   




Monday, November 8, 2010

Kod: Cinta

knape ade word kod?...
terpengaruh dgn citer MegaMind...citer animation paling sewel pernah ak tngok..
hahahahaaaa.....



ok berbaLik kpd kod yg serius ni: "CINTA"...

   
   Ntah la....bila sebut saje psal cinta, hati ni sering tertanya2 adakah ak ni pernah jatuh cinta. Maksud ak, cinta sesama manusia..cinta yg akan mmbuatkn kita gila.. Kate org cinta itu buta, yg boleh mmbuatkn kita gila dan kadangkala alpa. Ak mmg ada prasaan cinta, tetapi siapakah yg mampu mmbuka pintu hati ini untuk menerima cinta yg tulus ikhlas dr hati?...

  Post kali ni mmg agak jiwang, tp inilah reality...hidup perlu diteruskan. Walau siapapun kita, walau di mana jua kita berada, walau kita sudah meningkat usia...seandainya ditakdirkan Illahi, cinta itu akan menjelma dan mmbawa kita kpd kehidupan yg baru.. Tapi ak masih ternanti2..adakah masih ad cinta dlm hati ini. Sekian lama ak hidup di muka bumi, pelbagai cinta aku temui...namun sukar ditafsir oleh hati.

  Kerana cinta itu bagiku adalah ujian daripada Illahi....jika kita tabah menghadapi ujian itu dgn penuh rasa takwa di dlam hati, maka tidak lah kita terjerumus ke kancah kemaksiatan yg mnyesatkan. Maka tidak hairanlah kalau plbagai kes terlanjur dan maksiat berlaku sana sini kerana prsaan cinta yg telah mmbutakan jiwa, myesatkan hati, dan menumpulkan minda sekalian insan itu...

  Andai sudah temui rasa cinta kpd insan yg dicintai, maka hargailah dgn penuh rasa ikhlas dan hadapi cinta itu sbg ujian yg akan mmbawa kejayaan kpd kita. Kejayan yg sebagaimana?....berjaya mmbina sebuah kehidupan yg harmoni dah dirahmati Illahi... Demikianlh rasa cinta yg diidamkan setiap insan duniawi namun cinta hakiki itu tidak akan menjelma tanpa usaha dan istiqamah dlm bertaqwa kepada-Nya.

  Kerana cinta juga mampu mengubah sikap, pemikiran, serta tingkah laku seseorg itu. Ak paling kecewa seandainya kerana cinta, mereka tidak lagi mngambil tau hal kita sbg kawan. Sebelum bercinta, kami mmg rapat...namun slepas dia menemui cinta,,,,maka wujudlah jurang antara dua hati ini seakan2 kami tidak pernah mngenali... Maka, ak mula sangsi dgn cinta,,,,,mngapa cinta itu mmpu mngatasi rasa kasih sayang sesama insan lain.. Jgn kerana cinta, kita lupakan rakan2 yg pernah bersama mrasai suka duka kita sebelum itu.....
Jgn kerana cinta, kia sngja wujudkn jurang antara dua hati semata2 ingin mnjaga persaan insan yg kita cintai.. 

  Cinta itu sngt bnyk tafsirannya.... Cinta itu tidak mampu dipaksa, malah tidak mampu utk ditolak... Dan ak masih begini,,,,,,,,rasa cinta tidak lg ku temui.. Yg aka ada, hanya rasa sayang sesama manusia. Ak sayang kpd kamu, dia, dan mereka kerana kita adalah manusia. Ak tidak mahu rasa cinta itu akan mngatasi rasa sayang kpd mereka. 

  Demikianlah cinta.......ak cinta pada-Mu Illahi....aku cinta kpd kekasih-Mu, Rasulullah s.a.w. Ak cinta kedua ibu bapaku,,,keluargaku,,,,,guruku,,,,saudara2 ku..... Ak cinta dan sayang kpd sahabat2 ku...

  Cinta oh cinta........
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


-post ini tidak ada kaitan kpd yg masih hidup atau sudah menemui Illahi-

  

Friday, October 22, 2010

Nothing......

hahahahhaaa........
wowww...pejam celik..pejam ceLik...
dah mncecah 2000 somethg pmerhati blog bdk Kmpung ni..
mesti ade rmai yg trnanti2 post brikutnya kann...(ayat mmbunuh diri)..

xde bnde la ak nak ckp time ni..
skunk ni ak duk mlyan fbookk....
ditmbah lg dgn keletihan after baLik keje...(hnya jiwa ni mrasai)....^^!
well, keja kat cni dah makin mncabar,,
bfore diz asyik mncabar fizikal...kali ni mncabar mentaL n emosi..
mmg mncabar la keje kat cni..hahahaaa...
mmg trtekan bila kita dprtangungjwbkan utk supervise org yg dah lme kje kat c2..
dah la kita ni baru lagi...diorg plak yg lebih bnyk ajar aku...
ak plak kena ikut cara diorg....(ade jgak la yg ak x puas ati)
so, tq la kpd rakan2 yg mmbantu n mwarnai hidup ak kat cni
hahahahaa...sabar je la jd bdk kmpung ni ha..

ak ni plak giler malas nak siapkan mane2 keje yg nak kena taip n so on..
ye la..mngdap labtop n online mmnjang..
tettt...



k la..tu jek..

kpd yg akan mndduduki final exam for diz sem..slmt brjuang la ye..
lmbat lg kowt..tp mase tu ibarat pedang, akan mmotong kita bila2 jek..

Sunday, October 10, 2010

Positif Berhenti MeRokoK?


hurmmm....
mungkin post kali ni lebih bercirikan konsep intelektual..
ttg kesan postif sekiranya rakan2 perokok di luar sana berhenti merokOk..
bdk kmpung pun xtau apsal tetibe nak post psal topik ni..
kebetulan ak terlihat satu poster yg pernah tersiar dlm akhbar Metro, Ahad, 27 September 2009..
wowww..dah setahun kan berlalu...

apa2 je la..yg pnting ak harap sngt la perokok di luar sana akn sedar ttg kebaikan kalo berhenti merokok..
tp even korg tau sekalipun...sememangnya susah la nak stop kalo dah tegar gila babi kann..
sabar je la..just take ur time n diberikan hidayah drpd Illahi..

ooppsss..bnyk plak ak membebel kat atas ni..
ok..jom kita terjah together2 kesan positif kalo stop smoking...

Kesan Positif ke atas Badan Anda 
Kalau Berhenti Merokok Selama:


20 Minit
Tekanan darah dan jantung anda kembali normal.

12 jam
Tahap karbon monoksida dalam badan anda kembali normal.

24 jam
Kemungkinan mendapat serangan jantung semakin berkurangan.

48 jam
Deria bau dan rasa meningkat semula.

72 jam
Kapasiti paru-paru meningkat, menjadikan pernafasan lebih mudah.

2 minggu hingga 3 Bulan
Peredaran darah dan fungsi jantung meningkat

1 hingga 9 bulan
Silium (struktur seakan rerambut yg berfungsi menyingkir bahan asing di laluan paru-paru) kembali normal dan meningkat keupayaan mengawal lendiran, membersihkan paru-paru dan mengurangkan risiko jangkitan.

1 tahun
Separuh daripada serangan jantung dikurangkan.


Selain merasa lebih bertenaga, anda juga mengurangkan risiko penyakit jantung, serangan angin ahmar, dan kanser. Untuk mengekalkan status tidak merokok, tumpukan perhatian kepada faedah berhenti merokok, berilah ganjaran untuk diri sendiri dan mula bersenam.





infoline berhenti merokok
03-8883 4400
isnin -jumaat, 8 pagi hingga 5 petang

Tuesday, October 5, 2010

Sunyi...

the exact word for my situation here...
here.....ceruk pedalaman kawasan Linggi..
sekarang, bdk kmpung dah dua hari ade kat sini...
alhamdulillah...bersyukur sngt coz dpt tmpat menginap yg selesa..
n yg paling pnting dpt online even di ceruk pedalaman..
so, boleh la mengubat hati yg kesunyian di sini..

hurmmm..
sunyi bcoz of what?..
besa la...we need time to adapt here but kali ni bdk kmpung mmg betul2 kena tabah..
b4 diz ak jenis x kesah sngt dgn keadaan sekeliling hidup ni..
tapi, bila smpai sini...i'm just like a survivor..
u must think how to help urself n ur "people" here...

penolong pengurus makmal biotech..
tu la tugas yg koordinator tmpat tu bg kat bdk kamPung..
agak terkejut la...i'm just like a manager here..
so, wat mase ni i need to learn everything....starting frm "below"..
mcm2 bnde nak kena buat kat sini...bukan sekadar lepak kat lab
keje kat lab tu pun x bnyk nak diuruskan wat mase ni..
so, bdk kmpung perlu bergiat aktif kat bhg luar..
penat...hepi...tension...gerammm...
hahahahaaa......sabar je la..

worker2 kat sini pun agak sporting la..
ak agak terkezut when some of them told me that ramai yg cabut dr tmpat ni bcoz stress dgn keje..
cuak plak aku dibuatnya....ak just harap bdk kmpung n kenalan2 kat sini x pergi dr sini..
kalo x..ak nak keje dgn sape kat sini...???
hahahahahaaaaa.....mampus la kalo manager ak tau psal bnde ni..
besa la tu..lumrah alam..
bumi mana yg tak pernah ditimpa hujan?...

de most important thing..is diz project is so expensive..
spend lot of money n needs many people to work hard 4 it..
susah..mmg susahh....hope project mega cmpany ak ni akan sukses..
aminnnnn....

sunyi mmg sunyi..
dah la ramai golongan dewasa kat sini..
kira ok gak la bila dpt tau ade yg lebih kurang sebaya dgn ak keja kat sini..
at least dpt gak la borak2 n gosip2 bout the true situation here..
tp paling sunyi bila time mlm la..
just my lappy as my fren here....n also not forget my bb la.
bila mlm mnjelma jek...bdk kmpung just online je la mmnjang..
kalo boring, g la lepak kat atas bumbung tempat ni ha..
kitorg ade greenroof la...padang kat atas bumbung gitu...boleh la tngok bulan bintang kann

gmbar x dpt nak post la coz xde camera..
camera dah rosak..tettt....

Friday, October 1, 2010

Bukan Vista tp Terra....

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...slmt sejahtera..
tetibe kan..nak greetings bagai...
yeah...kalo korg perasan, vista n terra adalh benda yg bdk KamPung selalu post kat status fcbook.
especially word Linggi......
ape yg pnting...kesemua bnde ni adalah brkaitan dan mmbuatkan aku busy sejak kebelakangan ni..

Selepas selesai je raya...
Selepas je selesai pernikahan abang aku..
aku terus dgn tergesa-gesa baLik ke Kuala Lumpur semula atas prmintaan rakan2 di sana..
they ask me to setle down the rental house la ape la...
so, bdk Kmpung n beberapa housemate yg laen dah decide nak sewa umah kat vista..
senang skit kate mereka coz near to LRT n bus stop...(jimat duit minyak kann)..
alhamdulillah..after brpenat lelah ak brjumpa n wat appointment dgn agent rumah tu..kitorg dpt gak la sebuah rumah yg cantik di Kondominium  Vista Angkasa, Jalan Kerinchi tu....
semua excited giler nak masuk n hias rumah baru..
bdk kmpung plak x sabar2 nak memasak masakan sndiri kannn...
dah usha2 nak beli perabut n brg kperluan bagai..
well...masing2 dah ade kerja n berduit kannnn...

tapi...ku sangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari..
budak kampung dapat panggilan utk 2nd intrview kat Linggi, Post Dickson...
sebuah syarikat Bioteknologi yg prnah la suatu ketika dahulu trsiar dalam rancangan Agrotek saluran RTM1
...rupa2 nya company tu dah terima bdk kampung bkerja kat c2..
what post?..haaa, bnde tu x boleh nak bg tau now...
uols perlu nantikan post seterusnya k...
begitulah kisah nya..so, bdk kampung dah terima utk bkrja kat sane even agak berat hati nak tinggalkan rakan2 lama kat KL ni......T__T"


nak buat mcm mane...setiap org ade rezeki masing2....
mybe rezeki bdk kmpung ade kat ceruk pedalaman Linggi tu kann..(nasihat kwn aku)
eh lupa plak nak bg tau..
name company tu?....Terra Garden Biotech Sdn Bhd.
search la kat intrnet..ade je website diorg...

so, begitulah alkisahnya...
bdk kmpung akan tinggal di Port Dickson n brgelar org negeri smbilan la lpas ni kann..
tmpat tinggal mmg diorg sediakan la..kalo x ak nak cari umah kat mane di tngah2 hutan belantara kelapa sawit tu ha...
tmpat tu mmg menarik....(dlm 2 tahun lg kowt)..coz skunk ni masih dlm kerja pnyiapan project baru..

hurmmmm.......so, bdk kmpung akan start bertugas isnin ni..
hope everything will be ok..
semoga aku dpt bertugas dgn baik n hidup dgn girang kat sane...
even jiwa ini sngt merindui mereka......



-tamat lah hidup ak sebagai penganggur-

Sunday, September 19, 2010

SeLesai Raya...Kini BeKerJa...

Lokasi n status:
Stesen Keretapi Tanah Melayu (KTM), Ipoh, Perak
Jam 5.12 p.m.
ngah menunggu train ke KL...
smbil Kelam keLibut online...


-post ini akan disunting (will be edited) dlm mase trdekat...bdk kmpung ngah kalut skunk ni-


Status:
ngah edit post ni la....kat area paNtai Dalam, Kuala Lumpur.


Ape?
just want to say..ak dah puas beraya kat umah even raya tahun ni xde la semeriah last yer..
masing2 ade hal sndiri yg nak dibuat..
but mcm biasa la kann...every year, mesti buat lemang la..
tp budak kmpung malas la nak post gmbar or cara2 nak buat lemang bcoz..b4 diz dah ckp kann..

ape yg menarik raya tahun ni?..
well..my big brother dah bernikah la...
kat masjid Ubudiah KuaLa Kangsar gitu...

  

owh...gambar kat atas ni?...
my mother n her siblings n her frens laa...
semangat brkobar2 nak tunjuk duit mas kawin tu ha....
hahahaaa...ni gmbar selingan jek ok...


haaa.....gmbar kat atas ni la...pasangan yg akan bersanding bulan 12 ni...
oooppssss.....


Mengape?..bdk kmpung ni plak xtau la nak bertunang or nak brnikah...
belum ketemu jodoh lg..mybe bg peluang kat adik2 yg dulu kowt...
hahahaaaaa.....ak ni nak fokus kat kerjaya dulu...
belum ade mase nak fikir ttg soaL cinta even ramai kwn2 kat luar sane duk bsy tanye who is my couple?
owh wutevaa.....ade je tp xde yg betul2 pasti....(oopppsssss.....-blushing-)..
my big daddy said....aril, kalo nak fikir pasal kahwin..mesti dpt keje n stabil dulu..
yeah.....true..true...(tp xtau la bila nak rase nasi minyak aku kannn)...

ok la...kita tinggalkan seketika isu kawin mawi tu ye..
hurmm..bdk kmpung ni dlm dilema alam pkrjaan sekarang ni...
bnyk pilihan kerja kat depan mata..xtau nak pilih yg mane...(bajet bagus sngt).
hahahaaaa.....hurmmm...
nak tau ape jd lepas ni?...
nntikan post sterusnya k...

i gonna get new house at Vista angkasa

Friday, August 27, 2010

KU mengharaPkan Ramadhan kali ini....

penuh makna...
agar dapat ku lalui dgn sempurna...

yeah..Ramadhan mulia kian berlalu..
dan aku mula merindui bulan mulia ini..



Prolog:
Bulan Ramadhan membawa ak mengimbau kenangan lalu..
suka duka hidup sebagai anak muda yg merantau...
bermula dr bangku sekolah tingkatan 1 higgan brgelar Mahasiswa..
amat jarang sekali ak dapt bersahur dan berbuka brsama keluarga trcinta..
sekejap jek.....tu pun kalo dapt cuti pnjng..
begitu juga yg bergelar perantau di luar sana..
sama ada yg sedang bekerja atau belajar...

dalm kemulian bulan Ramadhan ini..
terselit hari bersejarah buat Rakyat Malaysia..
dan kini usia kemerdekaan bumi bertuah ini sudah mncapai 53 tahun lamanya..
maka, bergemalah lagu patriotik di sana sini..
berkibarlah jalur gemilang di muka bumi ini..
ad plbagai cara org nak smbut..
gntung bendera sana sini..
buat baju bndera....kereta brhias....perbarisan segala bagai..
prsembahan teater pun ade gak...(kat kolej za'ba)
walau di mana jua anda berada....marilah hayati erti kemerdekaan ini..
pmbebasan fizikal dari pnjajah..
namun mental masih terjajah...
maka, jajah la ape yg hndak dijajah...(ape tuhhh)
hihihihihihihiiii....



Konklusi:
Merdeka Raya la jadinya....
dlm kesempatan ini jugak la..
budak kmpung nak mngucapkan 

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia kali ke-53...
1Malaysia Menjana Transformasi.......

Sunday, August 15, 2010

I Got many things to Do...

hurmmm...beginila hidup seorang GradUan...
mcm ak ni....=__="

*
**
*
*
*
ade bnyk bnde berputar2 dlm kepala bdk KamPung skunk ni..
even ak dah meninggalkn kehidupan kolej yg aku ngah rindu skunk..
even no more asigment or hal koleJ nak dpikirkan..
but...
bDk kmpung stil ade bnde yg perlu dtitikberatkan....
(plan masa depan..)

mcm Dato' menteri la plak kannzzz

tapi itulah realitinya..
my parent nak sngt la aku ni cntinue master..
ak ni plak rase teringin nak keje.. 
darah muda la katakan
x sabar2 nak pegang duit sndiri..
so, skunk ni bdk kmpung ngah berusaha nak aturkan yg terbaik..
aku harap semoga semua brjalan dgn lncar..



mak, ayah, abg, akak, n my adik2..
doakan ARiL berjaya ye...


Saturday, August 7, 2010

Dan Sebenarnya.....

hahahhaaaaa.......
budak kmpung tau mybe rmai pmbaca kat luar sane ternanti2 pst yg beriutnya..
welll.....bdk kmpung kan bnyk fans...(statement makan diri)..
hurmm...nak start yg mane satu erk?..
ok la...ak akan ceritakan secara keseluruhann...(ape tuhh)..

Prolog:
Hidup ni mmg bnyk cabaran...
bak kate mantan master (Prof Madya Dr. Mohd Salleh Aman)...hidup ini ibarat aliran sungai..
aliran air ini akn terus mngalir even ade bny halangan mcm batu, sampah, bangkai haiwan atau pun jongkong emas yg terapung sekalipun... Air sungai akn tetap mngalir..
mcm tu la kehidupan kita...nak atau xnak, kehidupan ini perlu diteruskan
bangga la Pak Salleh lpas ni kannzzz.....
hahahaaaaa........dah start merepek la ak kali ni..

alhamdulillah...kpd yg mngenali status bdk kmpung sebelum ni..
ak ni telah selesai mghabiskan tugasan terakhir as mahasiswa biotech..
which is practical....kat sebuah farm yg sngt cntik...
sngt sedeyh bila trpaksa tinggalkn member2 kat farm tu...T__T.
so, after selesai practical...i'm stil have around 1 week b4 my graduation....
in that time...i have planned many things to do...with my frens n my fans...tetttt...

lalallalaaaa.......


Pengisian:
mcm2 bnda la yg dbuat...
bdk kmpung pun dah lupa ape bnde yg ak dah buat..
well...duk mghabiskan duit kan time tu...fikir nak hepi jek...=__="
n mcm2 bnde la brlaku time tu...ade yg terasa la...sakit hati larr...ape2 je la..
ade aku kesah...mampus ak kalo diorg baca...hahahahaaaa....
bila ak smpai zaba je..
terus hangout dgn member kat cafe bestari..sembang2 lama gila hampir 3 jam kann..
bnyk la dosa duk mgumpat segala bagai kann...
di ksempatan tu jugak...bdak kmpung sempat la g Central market jap..
beli hadiah kenang-kenangan utk master yg dah nak pergi....(kantoi beli kat CM kannzz)..
susah gak la nak mmbeli...mujur ade member tolong pilihkan...keris n logo oneMalaysia..
patriotik sngt!!!...
bdk kampung sempat gak la mnginap kat rumah member kat semenyih....tettt..

yg ak x bleyh tahan...
bdk kmpung n member2...ade la ajak pergi PWTC..
bajet ade la pesta kerjaya kat sane kann..(dpt tau dr sorg mmber yg mmg alert..pending skit kowtt)
tp bnde lain plak yg ade....pasal franchais ape ke mende ntah..mmg totaly diferent la dgn bidang kitaorg..
tettt...so, bag mngubat hati yg lara ni...kitorg terus la g NIlai... (at first xtau la motif g sana)
rupa-rupanya..mmber bdk kmpung nak blanje ice cream tersedap kat ice-room.. (kat nilai je kowt yg ade)

 oneMalasia sngt....mkn2 kat IceRooM...


hurmm...
esoknya tu plak...aku ade plan yg berikutnya..
expedisi ke sg Gabai....kat hulu langat...(tmpat yg popular kat selangor je kowtt..)tetttt...
at first plan nak g Cameron...dsebabkn kemelesetan ekonomi n masalah transportasi..trpksa la ditunda program cameron tu kannzzz..

 xpdc sg Gabai

anyway...expdisi kat sg Gabai ni pun best jugak..
dapat mandi manda gitu..... n x bleyh tahan la... kitaorg sempat wat Cheers Testing kat dlm aliran sungai tu kannn..(sungai = mantan master)
main regu..sambung2 ayat...mngumpat2 skit...=__="
x bleyh tahan bila cik enon n shimaro sempat bungkus nasi lemak dr dewan mkn..

mmg mkn je la keje diorg ni...nak kena paksa dgn aku dulu..baru la nak trun mndi...
mmg enjoy la kat sane....n rase sedeyh gak larr....
(bila fikirkan balik....spnjang ak jd presiden b4 diz...mmg jarang giler dpt hangout dgn diorg mcm ni)..
syukur sngt ak stil ade diorg kat sisi utk mnemani diriku ini..(ayat mcm sengallll)
so, tq to izhan, cik enon, dayah, shimaro, kak dila, cik yana, pkcik janggut, en Helmi n abg Pian..


........
ohohohohooo..mmg letih la kitorg after mmbasuh badan di sungai tu..
mcm2 jenis org ade kat sane.....suka suki je nak bukak baju depan org..
hahahaaa......yg paling letih skali bila kena panjat tangga mndaki puncak tertinggi..
semata2 nak cari sungai paling cantik n bersih...=__="


after hepi2 kat sungai..
kitorg mkn jap...tq abg Pian coz balnje kitorg..(dah la ak ngah kering time tuhh..)
then kitorg g atas bulkit skit...na tngok view KLkate mereka..
mmg cantik la even dipenuhi kabus n jerebu..,,hahahaaaaa.....

Kota KL....=__="

terpukau sejenak...

haaaaa...
selesai la hal pasal picnic n cuti2 malaysia segala bagai..
then,,bdk kampung sempat la plak nak snapy2 gn jubah bdk kmpung..
b4 konvo plak tu...excited sngt nak brgmbar dg jubah....@__@~~~pengsannn....
well...nnti kalo brgambar time konvo..rmai plak fans yg mngelilingi ak kannzz...
ayat mmbunuh diri sndiri...
anyway..tq la for those that atend my snapy2 session...kat DTC..
time student master gah konvo kannn...


.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
mcm tu la....keadian seminggu sebelum ak konvo...
mcm2 hal yg brlaku......
mmg akan mnjadi kenangan manis buat diri budak kampung..
ak pun xta ape kaitan post "dan sebenarnya" dgn topik hangat yg ak post ni..
tettttt....=__="

ak Dah Grad!!!!!.......^^!

.
.
.
.
.
.
..
.
alhamdulillah.....bersyukur ak ke hadrat Illahi..
kerana dengan limpah kurnia-Nya..
dapat jugak ak menamatkan pengajian ak di peringkat Ijazah Sarjana Muda Sains Bioteknologi..
dan kini ak telah brgelar graduan Universiti Malaya...
^^!






Thursday, July 15, 2010

saje isi masa terluang

catatan......9.30 a.m.
wireless x ok....so kena cepat menaip....
ngah tunggu kawan nak kena buat pregnancy diagnosis..


lalalalalaaaa...............
just nak ckp...MHS dah abis...
thniah buat pasukan puisi, nyanyian bahasa melayu, bola sepak n bola tmpar gurlz...
bcoz diorg dpt placing utk MHS kali ni..
dan skunk ni diorg ngah ada minggu interaksi kat Kolej Kediaman Za'ba..
dan aku masih ade di Kuang, bergembira dgn tmpat praktikal,,,,

ar-Raudhah Biotech farm sdn bhd...
at first, aku mmg x kenal n x prnah dgr nama cmpany ni...
tp bila dah tahu...baru la ak sedar...
company biotech ni mmg prlu dibanggakn...bcoz dimiliki oleh seorang insan brgelar tan sri..
tmpat ni mmg agak best...suasana kerja dgn staf yg sporting..
bnyk bnde yang ak belajar..n praktikan ap yg telah ak belajar selama di UM..
tq rakan2 ar-Raudhah..n para dktor..
thniah gak..bcoz kitorg berjaya mnganjurkan program menonton FIFA world cup bersama peringkat farm..
ramai2 tngok bola mlm tu....siap ade karoke, cabutan bertuah, kotak beracun segala bagai kannn..
dan skunk ni ak ngah mghitung hari...tamat praktikal..
T__T".....sedangkn sume mmber ak dah tmat praktikal..

tu je nak bg tau..
xde gmbar nak dipostkan...
daaa~~~




(member ak dah ready utk wat pregnancy dianosis ke atas kmbing that have been inseminated with semen)

Friday, July 2, 2010

Minggu Haluansiswa Kali Ketiga



kali ketiga..
kerana sudah tiga tahun aku melanjutkan pngajian dlm degree bioteknologi
dan kini....mungkin inilah kali terakhir untuk bdk kmpung merasai kehangatan miggu haluansiswa..
hangat?

hangat kerana penuh dengan kontroversi
perasaan tidak puas hati
semngat berkobar2 bak semarak api
mula mengenal diri dan erti duniawi.....
ntah ape la yg bdk kmpung merepek kann..

anyway...for those yg dpt tawaran masuk UM utk sesi 2010/2011...thniah diucapkan..
especially sesape yg akan masuk Kolej Kediaman Za'ba!!!....^^!
kerana kamu akan bertemu aku....(Presiden Kolej)
sila abaikan kenyataan itu..

sememangnya ak x sgka....masa begitu cepat brlalu (ayat biasa dengar)..
bak mata pedang yg mghunus..tidak mengenal mgsanya..
dan plbagai cabaran n suka duka telah aku rasa sepnjang berada di Kolej kediaman za'ba ni..
huhuhuhuuu....bcoz ak nak tekankan..ak pun pernah rase mingu haluansiswa ni..

minggu haluansiswa or also knwon as MHS....=__="
mmg penuh dgn ceritera suka duka dan lara..(xkan ade cinta)..
sememangnya UM adalah lain dri yang lain...
cheers..perkara yg sukar dicari dtmpat laen..
kerana itulah yg mmpu satukan hati..hiburkan jiwa..(even ade yg rase x kena)..
who cares?..=__="..


yg penting thniah kpd freshies yg akan masuk UM..
n Gud lux kpd sesape yg akan mnjadi Pembantu Mahasiswa...slmat mnjalankan tugas..
aku harap..MHS kali ni akan memberikan sebuah memori yg manis...
sebelum aku pergi dan mungkin xkan merasa lagi.....T__T

Wednesday, June 30, 2010

Mahligai Gading

Kehidupan ini...
tidak beralas...
baldu dan sutera sepanjang masa...

Harmoni kehendak diri
Likunya tak dapat dihindari
Duniawi di terima pasti
Takdir dan suratan nan azali
Apa pun kisah yang datang tabahkan hati

Kecewa jangan sekali
Berputus semangat juga azam
Ibarat padi berisi tunduknya ke bumi
Camar terbang tinggi pulang disenja hari
Saing mengejar mahligai gading


Bersama menggapai bintang,
Cemerlang dia setinggi awan
Menyelam biar sampai ke dasar lautan
Mendaki gunung biar sampai ke puncak
Gagah menggenggam mahligai gading



Boring....smpai xtau nak post ape kann...

Tuesday, June 15, 2010

LaDaNg YaNg BesT...


knape ladang best??>.
bcoz mybe ni first time ak duk keje kat ladang kann....
dan keje kat cni....

agak meletihkan...tp sngt menarik..
dpt bnyk kawan sekerja yg baru...
dpt belajar bnyk bnde yg baru...
keje nak uruskan sebuah ladang yg sngt besar....^^!

ladang ape?..
skunk ni ak wat praktikal kat ladang ar-Raudhah Biotech Farm Sdn Bhd..
nak tau lebih lanjut psal tmpat ni....
serach je kat....http://arraudhahbiotech.com/en/about.html

 kmbing boer yg comeL

ak pun agak busy kat ladang ni...
so, x smpat la nak update evrythg ap yg brlaku kat aku...////

Wednesday, May 26, 2010

Aku Di JaKarta 2

Demikianlah kisah hidup budAk Kampung utk 3 hari pertama di Jakarta...

jom kita terjah utk hari2 yang seterusnya..(mcm dah lewat sngt je baru nak post)...tettttt...
besa la..busy sngt dgn urusan dunia kannnzz.....
(after balik dr Jakarta, terus g praktikal kann)

Kat Taman Safari Bogor

Hari Keempat
hurmm.....pagi ni mmg agak rmai yg kelewatan dtg UNAS,
xtau la sebab ape,,,,,jlan sesak ke?...sesat jalan ke?....wutever ever la kannzz...
yg penting...pagi ni kitoarg sume naik bas menuju ke Bogor (coz selama ni naik keta jek g mane2 pun)...
perjalanan ke sana agak jauh la...so, diorg wat la bnde2 pelik dlm bas ni kan...(ade aku kesah?)
nyanyi2 n cheers segala bagai.....tetttt.....

kitorg smpai le rumah Bupati Bogor kira2 dlm 2 jam kemudian larr....(bupati tu kira mcm menteri besar or datuk bandar kat sane la)......ak lupa la name dia..tettt..
kitorg wat discusion or sesi berdialog dgn dia..(actually dia ni alumni UNAS)....bangga seketika
yg paling mengejutkan....perbincangan ni disiarkan secara live di ruang angkasa Indonesia (radio la)..
hahhaaaaa.....xtau la plak kannn suara budak kmpung didengari rakyat Indonesia...(^_^)"
after diskusi n makan2..kami terus menuju ke taman safari bogor...
yg paling penting....spnjang perjalanan pergi n balik dr taman safari ni, kitaorg diiringi bapak2 poilis di hadapan.....katanya, Pak Bupati Bogor yang bagi...utk elakkan kesesakan lalu lintas kowtt..
terasa diri kami ni mcm duta besar dr Malaysia je...=__="


mmg best la kat taman safari ni....well, dis is 1st time for me to be at tmpat2 mcm ni..
b4 diz g zoo jek....hihihihiii.... kat safari ni mmg ade mcm2 haiwan la...
sejuk mata memandang melihat kehijauan alam.... n sakit hati gak la bila susah nak amik gmbar..(bas bergerak..)
kat sini siap ade mini zoo lagi....ade taman burung n zoo utk golongan baby animal..hihiihii
mmg jinak la burung2 kat sini....anak animal pun comel..
ade org utan, harimau putih, singa n so on la...
sempat la brgambar dgn anak2 manje ni..(sedeyh gak la bila tengok diorg trpksa brpisah dr mak bapak diorg)



Hari kelima:
hari ni adalah hari Jumaat...
hari ni agak relax la bg kitaorg....
coz, pagi ni kitaorg ade diskusi santai utk mndengar tklimat tentang masyarakat n kebudayaan Betawi di Indonesia...actually masyarakat Betawi ni adalah org asli or keturunan asal masyarakat di Jakarta..
(korg g la search kat internet kalo nak tau mklumat lnjut)...
lenguh plak jari jemari aku ni kalo nak taip everything kann...
n then, kitaorg g solat jumaat kat Masjid UNAS..(lelaki je la....UNAS pun ade masjid sey)..

ptg tu plak..latihan zapin dimulakan...
mmg agak bersepah la zapin bersepah kami ni...hahahaaaa...
well, dah bnyk yg lupa step kannzz.....(wutever wutever la...)
after praktis zapin wutever2 tu..kami g keluar dgn rakan2 dr UNAS g hangout kat luar..
ni kira mcm aktiviti gaul dgn student UNAS la...tp x ramai punzz...=_="
sempat plak aku mkan soto babat n bakso pak kumis kat sini...(sedap la gak)
 mmg lewat gak la kami balik ke rumah keluarga asuh masing2....



Hari Keenam:
Hari ni lebih kepada aktiviti sukan n kebudayaan....
Pagi ni...kitaorg ade perlawanan Futsal persahabatan dgn student UNAS..
lawan kat pdg futsal tertutup di blok perpustakaan..(xtau pun kewujudan blok ni)..
budak kampUng x main pun....jd cameran...rakam perlawanan dr jauh..=_="
perlawanan berakhr dgn 3-3....tetttt..seri...^^!
sume keletihan after berfutsal td....tp diorg nampak hepi skali...
welll...dah lawan smpai ke peringkat international...tettt...

ptg tu plak....
kitaorg wat pmbntangan ataupun seminar ataupun diskusi ataupun persembahan slide show pasal UM..
tu la antara agenda utama kami..... Memperkenalkan UM kpd Student di UNAS..
ni keje si Chung n Eda..... thniah kpada our prsenter utk hari tu ye..
prsent pasal UM n Kolej Kediaman Za'ba...
(nmpak mcm ade yg x faham jek)..besa la tu.....
after presentation tu......dgn penuh semangat...bdk2 ni wat prsembahan zapin tenglu
didatangkan khas dr Malaysia oleh student Za'ba..(trmasuk la aku sndiri)...=__="
so, ni second time ak perform zapin kat indonesia..(bangga di situ)"...
Zapin Tenglu?

Mlm tu plak..
kami ade majlis malam keakraban....(ala nyanyi n berhibur gitu)
mlm ni agak santai...masing2 mnyaynyi bersama2 even xtau lagu ape yg dinyayikan..
asalkan hepi n bahagia....goyang2 kaki, badan n mcm2 lagi la... @_@~~~pengsannnn,,,,
tu la mlam terakhir kami di sini......T__T..



hari ketujuh@ Hari terakhir....
seawal pagi lagi ak n pejal dah bangun...
pak bekti x g keje hari ni..so, dia x sempat la nak iring kami pulang smpai ke UNAS..
so, sebelum ak bertolak ke UNAS....sempat la kami bagi souvenir dr Malaysia utk keluarga beliau..
semoga Pak Bekti sentiasa berbahagia selalu di samping keluarga even sudah kehilangan isteri tercinta,,,

hurmmm...
kami tiba di UNAS agak awal la...
bcoz yg laen x sampai2 lagi...mybe jalan sesak or x sanggup berpisah dgn family masing2 kannzz...=__="
so, sementara tunggu diorg ni,,,sempat la budak kampUng bergambar n photo segala bagai dulu..
tetibe plak ade perarakan anti dadah pagi tu...budak2 sekolah rendah x silap....
slogan.."Hidut Sehat Tanpa Narkoba"....sume pakai tshirt kuning n aku smpat snappy2 diorg...^^!

sebelum bertolak ke airport..
kami g shopping dulu kat tanah Abang...hohoooo.... tempat ni agak besar n sngt tinggi..
x silap ade 12 tingkat...n setiap tingkat ade kedai...
mmg pening n bingung sekali nak buang duit kat sini..bnyk sngt brg n wat aku rambang mata..
anyway, budak kampung sempat la gunakan sisa2 duit yg masih ade utk beli buah tngan wat family n rakan2..
tp buah tngn ni mcm x cukup jek...tettttt...

smapi di airpot kira2 pukul 4 ptg...
kami fly jam 6.50 ptg x silap...
selamat tinggal Jakarta, Indonesia.....semoga kita berjumpa lagi...
kami......T__T

sekian sahaja laporan percutian budak kmapung di Jakarat, Indonesia..
di smaping bercuti n berhibur...objektif ke sana xkan kami lupakan...
terima kasih buat rakan2 di UNAS yg bnyk membantu..
tak lupa juga rakan2 jik n jtk.....T_T..
 *
*
*
*
*




nntikan post2 seterusnya....kehidupanku utk Latihan Industri

Thursday, May 20, 2010

Lokasi Aku Di Jakarta...



Alhamdulillah..
bersyukur ak ke hdrat Illahi..kerana dengan limpah kurnia-Nya, at last aku kini telah berada di Jakarta, Indonesia..lokasi sepcikfik....kat Universiti Nasional (UNAS), di Pasar Minggu, jakarta...
sekarang ni....dah masuk hari keempat aku berada di bumi bertuah Jakarta....
Jakarta....merupakan ibu negara bagi Indonesia..terletak di kepulauan Jawa, mempunyai kepadatan penduduk yg sangat tinggi.....

sekian sahaja prolog utk post kali ni....so, lets follow me to terjah was happened in my life here..^^!




Hari Penerbangan:
hohohohooo......mlm terakhir sebelum berlepas ke Jakarta mmg agak kelam kabut....
kelam kabut nak prepare brg ape yg nak dibawak ke sana..
kalut nak pikirkan pasal persembahan kat sane....
bingung memikirkan aktiviti akdemik kat UNAS nnti...
bertambah kelam kabut bila kostum para penari x cukup...(berjaya diselsaikan)
bdk kmpung plak baru nak packing barang...time pagi sebelum berlepas..


so, jom kita terjah ap yg terjadi di lapangan terbang..
fuhhhh........KLIA mmg cntik...(ape tuhh)......ni kali ketiga ak kesni...(kesiannnn)
ade satu kengn manis semasa berada di sni...
klokkk...klokkkk...klokkkk...(kami dah belajar bahasa asing yg baru)...hahahaaaaaaa.....

Tiket penerbangan........(sila abaikan nama pd tiket tu k)


Wajah2 yg excited......(including me)...pengsannnn~~


Tiba di Jakarta......
seblum aku citer part ni..better bdk kmpung perihalkan ape yg dah berlaku dlm flight ke sana.....mmg lucu time dlm flight ni.....kami naik flight KLM..(ak xtau it state 4 wat)....abaikan jek.....tetttttt..
yg paling pnting....tmapt dia agak comfortable....
kalo nak di bndingkan dngn air asia...(tp lebih kurang same jek).....
well.....pelbagai bahasa asing yg kami belajar time dlm flight ni.....klokkk..klokkk...
pengsannnnn.......@__@~~~~........

klokkk...klokkkk....drink n food

dlm ni ade tv..bleh watch movie jap...dgr international music...n so on.....yg paling pnting dapat makan sekali..
well...kami booked ticket full service kannn

time kat jakarta..kami disambut dgn agak meriah oleh para pelajar UNAS yg aku kenal dulu2...
disambut Pak Monang..setiausaha bapak reaktor (ala2 mcm setiausaha NC la)...
ade satu prkara pelik dah berlaku kat airport jakarta ni...(ape tuhhhh????)
hahahahahahaaaa........
kami tiba di UNAS agak lewat malam...jln2 kat jakarta ni agak sesak sekali...
bnyk plak kenderaan kat sini.......
setelah tiba di UNAS,,,,kami diagihkan kpd keluarga angkat masing2....
kemudian dihidangkan sejenis makanan yg diberi nama "Nasi Kotak".....nasi yg ada dlm kotak....
hihihihiihihihiiii.............
keluarga angkat aku????.........aku stay dgn pejal...kat rumah pak bekti...

pak bekti????siapa itu???
beliau merupakan bendahari kepada UNAS...
isterinya telah meninggal dunia lebih kurang 2 bulan yg lalu...
sekarang ni dia tinggal di rumah bersama anak bongsunya...
Pak Bekti mmg baik sekali...dia tidur awal..then  bngun tahajud di sepertiga malam..sehingga subuh,,,,,then terus pergi kerja....so, ak n pejal mmg susah nak jumpa dia.......T__T...
yg paling penting....kami dilayan dengan baik skali,,,,,buat mcm rumah sendiri ye...


Hari Kedua di Jakarta:
hari kedua...bngun awal...(excited......tettttttt).....
first day....dpt breakfast sekali dengan Pak bekti....(bcoz hari2 lain x sempat nak brekfast dgn dia)..
hari pertama ni kami g pjabat Dinas Pendidikan...
dgr taklmat dr pegawai kat sana...bla...bla..bla...(ngantuk sekali ni...)..
tetttttt.....

ptg tu plak...kami g melawat monumen nasional (MONAS)...
sebuah menara..mercu kemerdekaan Indonesia..(lebih kurang mcm tu la)..
diorg ckp....monumen ni..bngunan paling tinggi kat Jakarta..ak xtau la betul ke tak...
(coz bnyk plak ak tengok bnngunan yg tinggi kat sini kannnn...hurmmmm...who cares?)...
lalalalaaaaaaaaa.....
mmg panas sekali ptg ni...tp kira ok la coz kat atas menara tu sejuk dengan angin sepoi2 bahasa kannn..


selepas berpanas dengan mentari kat sini...
kami terus menuju ke Muzium Nasional....(mmg aku kagum dgn koleksi kesenian di muzium ni)..
muzium ni mghimpunkan koleksi brg bersejarah dr setiap suku yg ada di Indonesia...
kita akan dibawa utk memahami n melihat sendiri perbezaan budaya bg setiap suku ni...
mmg ada bnyk variasinya....mmg cntik..n ade jugak yg pelik...=__="
bnde2 yg pelik2 tu tak boleh nak ckp kat sini....tetttt....

Muzium Nasional @ muzium gajah...

Hari ketiga:
pagi ni....kami bertemu dgn bapak reaktor UNAS...
dgn kata lain...Naib Canselor UNAS....^^!..
hihihihiii...sekejap je part ni....
then..kami telah dibawa ke taman tema permainan di Anchol dan juga dufan....
tmpat ni mmg panas.....(panas dunia).....jakarta ngah kemarau skunk ni...
main tornado.....kincir2.....(extreme gila permainan ni)...
mmg pening la kepala aku ni....berpusing2 mcm kena baling dr pncak everest ke jurang mariana..(overrr)..
lpas tu...main tembak2....
naik rajawalii....berpusing2 di udara....ibarat terbang di angkasa...
semua orang nak jerit...jerit sekuatnya..bajet ade org nak tolong la..
buat sakit tekak n telinga jek..=__="......pengsannnnn...

 Bajet taman air...

fuhhh...eh, sebelum tu kitorg ade tngok pertunjukan Pirates n Scorpion..
mmg pathetic la pertunjukan tu...(tp nice la)....nak cover jek.....

tu jek utk report hari pertama, kedua n ketiga..
bnyk sngt gmbar nak upload.....

so, korg kena la nntikan report hari keempat, kelima n keenam ye after diz....

(bajet mcm ramai jek yg nak baca)


















Friday, May 14, 2010

Cuti Minggu Pertama


 -sila abaikan gmbar kat atas ni-


hurmmmm...skunk ni aku ngah menaip n memngira...
mngadap labtop n mgunakan mesin kira2 jenama casio @ kalkulator sctifik
mmg agal pening la nak siapkan bajet belanjawan PM sesi 10/11 nihh
bajet yg x siap2 smpai ke saat ni..tettttt........

-status-
aku kat UM lg skunk ni...
suppose ak kena wat LI kat Kuang, Selangor..
tp ak kena jadi fasilitator untuk geng Pmbantu Mahasiswa Kolej za'ba sesi ni..
dlm masa yg same..kena wat preparation utk g UNAS, Jakarta, Indonesia...

seminggu di sini...
mmg rase tersepit....perit...sepi....sayu....geli...
geli plak aku nak baca penyataan di atas..
hhahahahaaaaaaa...... 


******************************





PEMBANTU MAHASISWA..

ade 30 org jek..
ade yg fresh...n ade yg second timer...
pape je la...yg pnting diorg hebat..
"HebaT"......
tetttttt......

diorg dah lalui kem pemnatapan PM..aku yg organize hari tu..
fuhhh..terasa seperti mnjadi KPM semula...lalalalaaaaa...
rindu plak bila jd KPM zaman dulu2..
time ni la ak merupakan seorg yg baik gila kuasa...lallaaaaa...

argghh..merepek jek...dan skunk ni diorg dah wat mcm2 gerak kerja..
gerak kerja yg ak dah hadap selama 2 tahun jd PM sebelum ni..
mmg mmbosankan..tp ade gak yg menggamit memori lalu..
so, dlm mase yg ade ni....ak curahkn la pnglaman yg ade ni kpd diorg..

dan skunk ni...diorg ngah mnjalani kursus PM kelolaan HEP..
wat kat dlm UM jek....(Fakulti Sains)..
so, ak xtau la wat happened to them right now...
hope diorg hepi...n kem ni dpt mengeratkan lg ukhuwah diorg..
aminnnn.......

pasal isu KPM?....bnda tu bdk kampung tak bleyh nak jwab la...
xtau la sape yg bakal jd KPM kali ni...
yg penting KPM kali ni...xkan same mcm KPM lepas...
tettttt......





PROPEZUM???

ape tu?...[projek pengatarabgsaan zaba UM]...tu jek..
17 mei ni bdk kmpung akan fly ke Universiti Nasional, Jakarta, Indonesia..
selama sminggu kat sane////brsama rakan2 jik jtk yg laen...
hope..sume dpt brjalan dgn lncar..
mesti korg tertanye2 ape yg berlaku kat sane kann....
huhuuuuu....mcm2 mnde yg ajaib akan berlaku kat kitorg nnti..

kami akan tinggal secara homestay kat sane..
so, trpksa la menginap dgn keluarga angkat kat sane @ keluarga asuh..^^!..
satu pnglaman yg mungkin susah nak dapat...pape pun kita tunggu n lihat je la..
harap..keluarga asuh aku baik2 belaka...jgn la pelik2 sudah..
@__@~~~pengsann....


selama seminggu kami kat sane...
mcm2 bnde akan dibuat..more to akademik issue la...(boringggg~~~)
ade sesi diskusi la...
wat lawatan ke monumen nasional n muzium ape ke mnde ntah..
lpas tu sesi diskusi lg...(diorg ni jenis suka brckap kowt)...hope ak paham la.
ade sport day la...futsal, wall climbing segala bagai...tetttt..
paling x bleyh blah....kitorg kena wat prsembahan kat sane..
kitorg plan nak wat zapin n nyanyi2 skit....
hope mnjadi la..tetttt
huhhh....so, xtau la ape akan jd dgn kitog kat sane...
bdk kmpung harap sume hepi n dapat shopping utk beli brg2...bg kat org M'sia..






demikianlah....
mgkin bnde ni la...liku2 terakhir aku kat UM ni..
kwn2 aku dah ramai yg habis....ade yg ngah wat LI lg.....
termasuk la aku ni ha...
hhurrmm..terasa sedey la plak..
ak akan merindui sume yg akan terjadi ni...


Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...