Sunday, December 6, 2009

KenanGan TerIndaH UNAS-UM



alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi..
hayatku masih dipnjangkan hingga kesaat ini..
untuk terus menaip...buat tatapan pmbaca di luar sana..

post kali ini....
sekadar sebuah kisah selama seminggu aku bersama mereka..
pelbagai memori tercipta..
pelbagai suka duka ditempuh..
walau ade masalah..
namun itu hanya sekadar ujian buat sementara..

ya udah...
malas bangat aku ingin berpuitis bahasa segala..
huuuhuhhuu..

budak kampung baru je selesai menguruskan program studi banding @ student exchange..
UM dan Universiti Nasional (UNAS) jakarta, indonesia..
negara jiran..tanah seberang..
sememangnya...pertemuan aku dgn mereka telah mmbuka satu ruang yg akan mmberi kebaikan buat diriku dan rakan2 dr tanah seberang..

tujuan mereka kemari adalah sekadar berkongsi idea..
mmbuat perbandingn sistem pngajian di UM dan UNAS...
UNAS merupakan unvrcty swasta pertama dibina di Indonesia..
pada tahun 1949...jadi umurnya telah mncapai 60 tahun..
seramai 17 org mahasiswa dr Fakulti Ekonomi telah bertandang ke mari..
9 wanita...8 lelaki...
progrm ini bermula 29 disember - 6 disember 2009..
semua mahasiswa UNAS menginap di Kolej Kediaman Za'ba...
4 org sukarelwan yg terlibat dlm program ni...budak kmpung, sayyid, john n faizal..
ad 2 org lg sesat...tetibe bleyh terlibat..(makasih ya kerna mmbantu)
semuanya manis2 n ganteng2 belaka..

ayuh..mari kita lihat apa yg telah berlaku spnjg program ini dilangsungkan..

29 November (malam)
aku..bersama pak kumaran n john pergi mnymbut mahasiswa UNAS di KLIA..
ya..mgkin ini prtama kali ak kesini..
dan prtma kali trpaksa pegang signboard...tertulis UNAS...(sngt besar)..
malu bangat guwe wktu tu..
tp gak apa2..semua ini adalah pnglaman..
kali prtma brjumpa mahasswa UNAS....rasanya mmg agak malu n canggung gitu..
dari KLIA...singgah sebentar di Dengkil, makan2..
sampai Za'ba dlam pukul 2 pagi..
mmg agak lucu jugak la aku tengok mahasiswa wanita..
yg lakinya agak serius....huhuuhuhuhuu..tp ada juga yang peramah...


sesi pertemuan bersama master



30 November 2009..

pagi tu brekfast mcm biasa..
tp agak lewat...coz barangkali keletihan malam tadi
ade sesi taklimat bersama master @ pak salleh..pak kumaran..
dan ucapan dari aku sendiri selaku president la...
petang itu...kami pusing pusing kampus..
naik bus..
destinasi pertama ke Dewan Tunku Canselor...n seluruh kampus.
malm tu plak...sesi diskusi tentang sistem kolej za'ba..
mcm2 benda la yg kami gebangkan..




1 Disember 2009

haaaa...pagi ni..
aku dan rakan2 dari UNAS pergi ke Perpustakaan Utama UM...
mmg pelbagai prtnayaan diajukan bila smpai kat sini..
jalan2 dalam library ni mmg agak meltihkan kok..

segala tklimat pak kumaran yg sampaikan (dia staf library la..
ptg tu kitaorg wat tanyang citer upin ipin;geng pengmbaraan..
citer kartun ni mmg palin popular kat sane..
hurmm...ptg tu kami plan nak g main kayak..
tp x jadi coz hujan la..
mlm tu...ade sesi taklimat dgn SPKUM..
suppose dgn MPMUM..tp mreka lagi libur...tetttt..
presiden yg dtg pun tak ramai...
yg hadir..pres 3rd, 9th n 10th jek...
masing2 nak jual minyak tp diskusi lebih diutamakannn....
pelbagai idea pnting brjaya dikongsi walaupun mase yg diperuntukkan agak singkat..

Bersama barisan Sekretariat Presiden Kolej Kolej Kediaman UM


2 disember 2009..
hohohohooooo...
sepnjang hari ni...kami mmbuat lawatan ke putrajaya, KLCC n pasar seni..
kat putrajaya tu...kami g melawat taman Warisan Pertanian malaysia..
bajet nak mkn buah tp x bnyk yg masak..

hahahaaaaa...
then..solat zohor di masjid putrajaya...ade sesi foto2 gitu..
after puas bergembira di putrajaya..kami terus ke Menara Berkembar Petronas KLCC..
mahasiswa UNAS..mmg teringin bangat ke sana..

bagi mereka...lawatan ke malaysia tidak lgkap kalo tidak ke sini..
sampai disini..berfoto2 segala...n shoping..
Vincci gitu...aku n de geng pergi ke Petrosains...
mlm itu..kami lagi shoping di pasar seni..
aku just beli kanvas nak melukis (bajet nak lukis utk UNAS tp x berkesempatan la)..
mmg agak capek seharian keluar berjalan jalan..
hahaaaa..tp xpe..pngngkutan adalah free..




3 Disember 2009..
hurmm..hari ni kami ade taklimat di fakulti Eknonomi dan Pngurusan UM..
kami sampai agak lewat....(ade yg bngun lambat kok)..
sesi diskusi berjalan dlm masa yang singkat..
kemudian kami terus mmbuat lawatan ke Muzium Seni Asia..

ambil foto saje yg lebih...bukan mahu mmbaca fakta sejarah
mereka juga smpat mncuba bermain perlatan muzik gamelan..
hhuhuhuhhuu..
kami juga berkesempatan mnyksikan tanyangan video tragedi hiroshima nagasaki..
even tyngan ni dah lame habis..tp pegawai kat situ mmg bermurah hati nak tunjuk kpd kitaorg..
yaaaa..ptg ni ade sesi bermain kayak di danau Varsiti..
ak x dpt join coz terpaksa buat kerja kat lab...
mcm2 hal berlaku time diorg main kayak..cmpak2 dlm tasik la..
bagi terbalik kayak n segala bagai..
habis basah kuyup kesmuanya....seperti dilanda ribut...tettt...
mlm ni plak...aku buat tanyang video..
movie papadom..
dlm mase yg same..bwak para penari g kolej tiga nak tngok lokasi prsembahan..
then bwak diorg g training..



4 Disember 2009..

hari semakin berlalu...
terase begitu sngkat....x disedari...hugungan kami makin erat..
x seperti mula2 bertemu...kami sudah mula bercanda dan semakin rapat..
pada pagi ni..aku mmbawa mereka ke fakulti sains..
mnyksiakn prtandingn Debat Diraja..just dpt tengok satu sidang jek..
sekadar nak tunjuk camne sistem prtandingan debat dijlankan kat sini..
petang tu plak ade perlawanan futsal = UM vs UNAS..
ak x dpt join coz lagi busy nak siapkan slide show utk mlm tu..
hahahaaa...UM tewas 13 - 11 x silap..
huhuhhuhuhuuu....mcm2 hal berlaku malam tu..
kita hanya merancg tapi Tuhan yg tentukan...
tp alhamdulillah coz ramai yg trun nak tngok prsembahan tarian dari UNAS..
ak trpksa dtg lewat...(mmg ramai x puas hati dgn aku)...
tp aku sedang jlnkan tugas...
yg pasti prsembahan tarian dr UNAS mmg mantapppp!!..

(maaf utuk segala masalah teknikal)
dan mlm ni gak la.......aku agak down..
ade sesi diskusi utk persiapan hari esok bersama TNC kat ofis..
siapa yg terlibat???...abg harun, puan nik, abg nizam, eh hadi, aku n faizal..
lpas meeting kitaorg wat spotcheck skuarters...then,,
mlm tu gak kitaorg g McDonald bgsar...
siapa bel;anje?....abg nizam la...tettttt...
sipa yg join....???
aku, john, sayyid, faizal, mukriz, hasri, en hadi n en nizam...
huhuhhuhuhuhuuu.....mmg lewat bangat kami tidur mlm ni..


5 Disember 2009..
ni la hari yg paling dinantikan...majlis penutupan..
dikira sebagai penamat program...
alhamdulillah..coz datuk TNC HEP yg comel dtg...

mjlis dimulakan dgn the society for aid to the handicape...
then followed by majlis pnutupan pogram studi banding UM-UNAS 2009..
aku jd emcee utk kedua-dua mjlis..
huhuhuuuuu.....mmg agak lucu jugak time mjlis ni..
mmg agak gmbira n terasa sngt lega bila majlis penutup berkhir dengan sempurna..
walaupun ade sedikit kecacatan....tettt..
ptg tu plak??...
yeah...kami lagi shopping ke sungei wang....aku beli baju n gunting rambut..
just 2 jam kat citu..agak singkat tapi capek...
kami g sendirik la...naik LRT n monorail segala bagai...
saje nak bawak raka2 UNAS merasai semua tu...hihihhiiiii...

mlm tu gak la....after balik dr sungei wang..
kami g Pasar Malam...tp x semua yg ikutan....
mmg capek aku time tu....dah la pasar mlm tu gak besar,,,

huhuhuhuuu.....at least diorg dapat rase ais krim goreng...
hurmmm...balik tu naik teksi jek...
mcm2 hal berlaku kat pasar mlm tu..
aku plak terkantoi dgn sorg mmber aku..hahahaa..
jeles kot aku bawak cewek2 indonesia g jln2 keliling kota..'
tetttt....



mlm tu ade sesi interview program ni..
diorg kena jwb soklan segala bagai...
then ade perjumpaan dgn master, Pak Salleh....huhuuhuuhuuu

followed by pnympaian cnderahati n sesi touching2..
mahu nangis segala....hihiihiii
mlm ni mmg tidur agak lewat...kitorg g minum2 di kolej ketiga..
then main katak dgn rakan2...mmg lucu time ni..
aku x sangka rakan2 UNAS mmg lucu n nakal bangat,,,hahahaaa..



6 Disember 2009..

pulang ke Jakarta>>>>>
ke KLIA...
bukan budak kampung la...tapi rakan2 dari UNAS..
sayonara....sayonara....sampai berjumpa lagi..


begitulah kisah hidupku sepnjang satu minngu yg baru berlalu..
plbagai kenangan manis xkan dapat aku lupakan...
semoga progrm ini akan lebih merapatkan lg hubungan antara dua negara...
kita semua serumpun...
hidup di kepulauan nusantara yg luas ini..
kekalkanlah persaudaraan ini..
suatu hari nnti...kita akan ketemu lagi...
aminnn....

2 comments:

Anonymous said...

tah sape la budak yg terkantoi ngan ko tu kat pasar malam eh..
adoiiiIi...~~

nonstop unsilent said...

weh sape y kantoi ngn ko tu
hahahah.kesiannn

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...