Tuesday, December 29, 2009

DaH Ada Abang Ipar

alhamdulillah....
perkara ni mmmg x pernah terLintas dlm fikiran aku..
aku asyik fikirkan soal study..
sibuk dgn hal kerja di Kolej..
sampai lupa...dlm diam2 akak aku ingin meLangsungkan perkahWinannya..

hurmm....
tanggal 13 hb disember 2009..
ya itulah tarikh keramat bg akak aku dan family aku khususnya..
tarikh bersejarah yg mnjadi saksi betapa inilah majlis perkahwinan pertama yang telah berlangsung dengan jayanya di rumah aku yg cantik tu..
mmg mcm2 hal berlaku sebelum, semasa n selepas majlis tu berlangsung..
semmangnya ak x jgka kami sekeluarga berjaya memastikan yg terbaik utk majLis tu..
even ade sedikit masaLah teknikal yg berLaku..
namun perkara ni perlu utk dihadapi secara ProfesionaL..

hihihiii...
jom kita terJah apa yg berLaku...tp pglibatan aku dlm melgsungkan perkahwinan ni xde la bnyk sngt..
hik..hik,.hik..
aku xtau nak mulakan yg mane dulu ni..bnyk sngt nak diceritakan..
even bnde ni dah lama berLalu kann...

sememangnya ayah aku la yg mnjadi pngrah projek utk keseluruhan projek mega ni..
mak aku mcm besa la....mengawal keluar masuk aliran matawang asing...tetttt..
adik2 aku plak ade yg busy dgn sPM..n masih kurg tahu pasaL bnde nihh..
akak aku plak agak cuak nak mulaKan sebuah bahtera perjaLanan yg baru,..
abg aku?...hihihiii..excited kowt nak tengok majlis ni brlagsung..
budak kmpung?.....hihihiiii...mcm x percaya bnde ni akan berlaku..

oleh sebab trlampau bnyk sngt nak diceritakan..so, budak kmpung trpksa cerita secara pendek...peranan aku dlm majlis ni..n ape yg telah berlaku..
budak Kampung telah ditugaskan utk mguruskan event utama majlis tu i.e majLis persandingan....tetttt..
aku kena cari pasukan kompang utk event tu..
so, aku dgn drastiknya telah mengrahkan pasukan kompang zaba (KOZA) utk bermain kompang bg majlis tu...
mmg agak kelam kabut nak uruskn bnde alah ni....why?..
ak nak kena setlekan bilangan peserta la...pngnkutan diorg la...smpai kitorg x sempat nak dinner b4 bertolak ke kmpung....(naik train la!!!)
tp ni la experience yg susah nak dilupakan..

we all smpai pagi esoknya...
mmg agak shock bg diorg bila dah smpai umah aku tu...well umah kampung je kann..
lalalalaaaaa.........
so, prsedian b4 kahwin tu....mcm besa la..
rebus2 telur...potong2 bawang...etc..
tu part yg brlaku kat umah la...
ape plak yg berlaku kat luar umah?..
huhuhuu...bina kanopi (time ni kitorg tertido kowt....keltihan di pagi hari baru baLik dr KL)..

perkara yg paling best sebeLum maJlis brlangsung?..
hurmm....kenduri akak aku kali ni menumbangkan kerbau la...
dpt la tgok kerbau ditumbangka ...tetttt(dah lama x tengok la)..
pkcik2 melapah n mghiris daging segala bagai..
daging tu plak dibuat sup...
utk ape?..
hurmm....mlm sebelum majlis kahwin tu adalah majlis khatam al-Quran akak, adik laki, n adik bongsu aku yg pompuan tu..
alhamdulillah...at last the whole adik beradik aku dah khatam al-Quran....

ape yg berlaku di hari perkahwinan?..
pagi2 buta lg aku na adik bradik aku yg lain bngun tido utk prepare masakan..
bukan kitorg yg masak tp just nak prepare bahan2 dia la...

pagi tu...the whole fmaily aku pkai baju oren...except pengantin la..(pkai baju hijau)..
mmh excited sngt hari tu...nak tngok akak kahwin la katakan..
alhamdulillah...makanan yg dihidangkan sememangnya cukup..siap ade lebih plak tu...
menu?
gulai daging, gulai ikan, daging masak hitam, kerabu pucuk paku...air sirap oren..
dihidangkan secara buffet la..huhuhuuhuuu..

ape yg berlau sebelum akak aku bersanding?
hurmmm...pngantin laki diarak around 100 meter dari rumah pengantin prempuan..
so agak letih la pemain kompang tu nak mghentam kompang2 mereka..hahahaaa..
then at half perjalanan...kedua2 mempelai ditemukan..
dan diarak smpai ke pelamin...
semua ni aku yg uruskan...(bapak aku yg plan)..tetttt

perkara yg memeriahkan majlis?..
of cos la pemain2 kompang nihh..
actually dah lame kampung aku ni x pakai pemain kompang..well budak2 skunk ni dah xde yg minat utk bermain prmainan tradisional ni haa...
one more thing bila ade DJ spnjang majlis...smpat la plak member aku berkaroke!!
majlis diserikan lagi dgn sesi cabutan bertuah..huhuuhuhu..
hadiah2 ni sume aku dgn adik2 aku yg bungkus....kitaorg je yg tau ape ade kat dlm tu...kesian kat sorg budak yg x dpt hadiah cabutan brtuah
ape yg ade?...rhsia la...

seleaps majlis?..
majlis ni berlangsung start dlm pkul 10 pg till 3 ptg mcm tu...
agak awal la habis.,,n ade makannan yg lebih..
part yg paling letih bilan nak kena kemaskan segala bagai brg2 yg ade ni ha..
nak bsuh pinggan mangkuk...nak susun n kemaskan meja..
nak runtuhkan semula kanopi...n nak pastikan semua barg2 yg dipinjam dari surau ni cukup n selamat without sebarang kerosakan..
kira ok la ade member budak kmpung ni ha....diorg la yg tolong kemas kan sume ni..

ape yg paling best?..
best coz kitorg mmg bekerjasama dlm buat kerja2 ni...
terharu sngt bila rmai org2 kmpung yg hulurkan bantuan..
terasa bersyukur bila berada di kampung...amalan gotong royong masih dikekalkan sehingga ke saat ini!!
kitaorg siap dapat naik lori lagi time nak anta brg2 kenduri ni ke surau..
mmg best...

geng kompang?...
sape?.....tettt.....korg mmg tau la sape diorg..
hasrey, mat peng, fariz, adik fariz(ariff), syahmura....tu jek(5 org)
terima kasih bnyk2 kpd korg yg mmg bnyk mmbantu..
family aku mmg puji korg la...rajin sey..
tp sometimes nak kena ketuk gak..
n ade gak la yg mengelat...tetttt...

so, bapak aku pun bawak la diorg ni g bersiar kat sekitar kawasan aku tinggal tu ha..
kitoarg g melancong ke ban pechah..
tmpat tu mmg agak x komersial la..
tp mmg cantik n perlu utk dikomersialkann..
tepi pantai gitu..
tettt.....

hurmm...itulah sedikit sebnyk bnde yg aku boleh share dgn korg kat luar sane pasal majlis prkahwinan akak aku ni..
even agak dah lame berlalu..tp ak xkan lupakan smpai bila2..
thniah buat akak aku n abg ipar aku...dialah satu2nya akak n abg ipar yg aku ade....
semoga prkahwinan mereka kekal sehingga ke anak cucu..shingga ke akhir hayat..
aminnn

Tuesday, December 8, 2009

CounTDown KenDuri PerTama....

hurrmmmm......
mesti korg tertanye2....kenduri ape plak kan?...
huhhuuu...actually akak aku dah nak kahwin dlm mase trdekat ni..
tarikh prkahwinan?..
trpaksa dirhsiakan...kalo ckp kat cni..
nnti melimpah ruah pulak tetamu yg dtg..
x cukup beras dibuatnya....hihhiiii...

ni la kali prtama family ak nak wat kenduri kahwin..
parents aku excited sngt...tp ak besa jek..
sekadar menumpang gembira..
well,,,dah nak dpt abg ipar baru..
aku ni plak jenis yg jarang nak amik tau pasal hal2 ni..
ye la kann..
budak kampung ni mmg jarang ada di rumah..
huhuhuuu..

tp aku bersyukur..
setelah sekian lama....
akak ak yg baik hati tu dah bertemu jodoh yg sesuai..
ak ni mmg pntang kalo calon menantu ntah apa2 ntah..
tp aku yakin abg ipar aku ni mmg baik orangnya..
hihhihhihii..aminnn...

hurmm..mcm2 la persiapan yg family aku buat dlm mase trdekat ni..
ak plak, 10 hb ni baru nak blik umah..
dgn geng2 kompang za'ba..
ye la..bapak aku ni beriye2 sngt nak ade kompang...
tetttt........glamour skit diimport dr UM..
knduiri kali ni siap ade cabutan bertuah segala bagai..
lembu akan ditumbangkan...
mcm2 lg la...
aku ni plak bukan pakar sngt dlm bab2 persediaan kahwin ni..
xtau la cmne plak majlis prkhwinan ak nnti...(kalo ade jodoh la)..
wat kat hotel kowttt.tettt..


fuhhh...
spnjg cuti dlm mase hmpir sebulan ni..
mmg mcm2 hal brlaku kat diri aku..
mmg sibuk dgn plbagai hal..
aku ni plak kena fikir pasal mase depan....thesis mmg x start buat lg..
hhuhuuuuuuu..bahan pun x cukup..

ya Allah..kuatkanlah smgt hmabamu ini...
berikanlah aku ptunjuk....permudahknlah urusanku di Dunia ini...
aminnnn.....

semoga ape yg dirancang..akan brjalan dgn lncar...
harap xde perkara yg x baik brlaku dlm mjlis prsandingan tu nnti..
biarlah ia mnjadi sejarah manis buat kakak Budak kamPung..

so, sesape yg tau di mana n bila mjlis prsandingan tu..
sila silalah ke rumah hamBa..
hamba amat mngalu-alukan kehadiran tuan puan serta para sahabat..
hihihhhiiii.............

Sunday, December 6, 2009

KenanGan TerIndaH UNAS-UM



alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi..
hayatku masih dipnjangkan hingga kesaat ini..
untuk terus menaip...buat tatapan pmbaca di luar sana..

post kali ini....
sekadar sebuah kisah selama seminggu aku bersama mereka..
pelbagai memori tercipta..
pelbagai suka duka ditempuh..
walau ade masalah..
namun itu hanya sekadar ujian buat sementara..

ya udah...
malas bangat aku ingin berpuitis bahasa segala..
huuuhuhhuu..

budak kampung baru je selesai menguruskan program studi banding @ student exchange..
UM dan Universiti Nasional (UNAS) jakarta, indonesia..
negara jiran..tanah seberang..
sememangnya...pertemuan aku dgn mereka telah mmbuka satu ruang yg akan mmberi kebaikan buat diriku dan rakan2 dr tanah seberang..

tujuan mereka kemari adalah sekadar berkongsi idea..
mmbuat perbandingn sistem pngajian di UM dan UNAS...
UNAS merupakan unvrcty swasta pertama dibina di Indonesia..
pada tahun 1949...jadi umurnya telah mncapai 60 tahun..
seramai 17 org mahasiswa dr Fakulti Ekonomi telah bertandang ke mari..
9 wanita...8 lelaki...
progrm ini bermula 29 disember - 6 disember 2009..
semua mahasiswa UNAS menginap di Kolej Kediaman Za'ba...
4 org sukarelwan yg terlibat dlm program ni...budak kmpung, sayyid, john n faizal..
ad 2 org lg sesat...tetibe bleyh terlibat..(makasih ya kerna mmbantu)
semuanya manis2 n ganteng2 belaka..

ayuh..mari kita lihat apa yg telah berlaku spnjg program ini dilangsungkan..

29 November (malam)
aku..bersama pak kumaran n john pergi mnymbut mahasiswa UNAS di KLIA..
ya..mgkin ini prtama kali ak kesini..
dan prtma kali trpaksa pegang signboard...tertulis UNAS...(sngt besar)..
malu bangat guwe wktu tu..
tp gak apa2..semua ini adalah pnglaman..
kali prtma brjumpa mahasswa UNAS....rasanya mmg agak malu n canggung gitu..
dari KLIA...singgah sebentar di Dengkil, makan2..
sampai Za'ba dlam pukul 2 pagi..
mmg agak lucu jugak la aku tengok mahasiswa wanita..
yg lakinya agak serius....huhuuhuhuhuu..tp ada juga yang peramah...


sesi pertemuan bersama master



30 November 2009..

pagi tu brekfast mcm biasa..
tp agak lewat...coz barangkali keletihan malam tadi
ade sesi taklimat bersama master @ pak salleh..pak kumaran..
dan ucapan dari aku sendiri selaku president la...
petang itu...kami pusing pusing kampus..
naik bus..
destinasi pertama ke Dewan Tunku Canselor...n seluruh kampus.
malm tu plak...sesi diskusi tentang sistem kolej za'ba..
mcm2 benda la yg kami gebangkan..




1 Disember 2009

haaaa...pagi ni..
aku dan rakan2 dari UNAS pergi ke Perpustakaan Utama UM...
mmg pelbagai prtnayaan diajukan bila smpai kat sini..
jalan2 dalam library ni mmg agak meltihkan kok..

segala tklimat pak kumaran yg sampaikan (dia staf library la..
ptg tu kitaorg wat tanyang citer upin ipin;geng pengmbaraan..
citer kartun ni mmg palin popular kat sane..
hurmm...ptg tu kami plan nak g main kayak..
tp x jadi coz hujan la..
mlm tu...ade sesi taklimat dgn SPKUM..
suppose dgn MPMUM..tp mreka lagi libur...tetttt..
presiden yg dtg pun tak ramai...
yg hadir..pres 3rd, 9th n 10th jek...
masing2 nak jual minyak tp diskusi lebih diutamakannn....
pelbagai idea pnting brjaya dikongsi walaupun mase yg diperuntukkan agak singkat..

Bersama barisan Sekretariat Presiden Kolej Kolej Kediaman UM


2 disember 2009..
hohohohooooo...
sepnjang hari ni...kami mmbuat lawatan ke putrajaya, KLCC n pasar seni..
kat putrajaya tu...kami g melawat taman Warisan Pertanian malaysia..
bajet nak mkn buah tp x bnyk yg masak..

hahahaaaaa...
then..solat zohor di masjid putrajaya...ade sesi foto2 gitu..
after puas bergembira di putrajaya..kami terus ke Menara Berkembar Petronas KLCC..
mahasiswa UNAS..mmg teringin bangat ke sana..

bagi mereka...lawatan ke malaysia tidak lgkap kalo tidak ke sini..
sampai disini..berfoto2 segala...n shoping..
Vincci gitu...aku n de geng pergi ke Petrosains...
mlm itu..kami lagi shoping di pasar seni..
aku just beli kanvas nak melukis (bajet nak lukis utk UNAS tp x berkesempatan la)..
mmg agak capek seharian keluar berjalan jalan..
hahaaaa..tp xpe..pngngkutan adalah free..




3 Disember 2009..
hurmm..hari ni kami ade taklimat di fakulti Eknonomi dan Pngurusan UM..
kami sampai agak lewat....(ade yg bngun lambat kok)..
sesi diskusi berjalan dlm masa yang singkat..
kemudian kami terus mmbuat lawatan ke Muzium Seni Asia..

ambil foto saje yg lebih...bukan mahu mmbaca fakta sejarah
mereka juga smpat mncuba bermain perlatan muzik gamelan..
hhuhuhuhhuu..
kami juga berkesempatan mnyksikan tanyangan video tragedi hiroshima nagasaki..
even tyngan ni dah lame habis..tp pegawai kat situ mmg bermurah hati nak tunjuk kpd kitaorg..
yaaaa..ptg ni ade sesi bermain kayak di danau Varsiti..
ak x dpt join coz terpaksa buat kerja kat lab...
mcm2 hal berlaku time diorg main kayak..cmpak2 dlm tasik la..
bagi terbalik kayak n segala bagai..
habis basah kuyup kesmuanya....seperti dilanda ribut...tettt...
mlm ni plak...aku buat tanyang video..
movie papadom..
dlm mase yg same..bwak para penari g kolej tiga nak tngok lokasi prsembahan..
then bwak diorg g training..



4 Disember 2009..

hari semakin berlalu...
terase begitu sngkat....x disedari...hugungan kami makin erat..
x seperti mula2 bertemu...kami sudah mula bercanda dan semakin rapat..
pada pagi ni..aku mmbawa mereka ke fakulti sains..
mnyksiakn prtandingn Debat Diraja..just dpt tengok satu sidang jek..
sekadar nak tunjuk camne sistem prtandingan debat dijlankan kat sini..
petang tu plak ade perlawanan futsal = UM vs UNAS..
ak x dpt join coz lagi busy nak siapkan slide show utk mlm tu..
hahahaaa...UM tewas 13 - 11 x silap..
huhuhhuhuhuuu....mcm2 hal berlaku malam tu..
kita hanya merancg tapi Tuhan yg tentukan...
tp alhamdulillah coz ramai yg trun nak tngok prsembahan tarian dari UNAS..
ak trpksa dtg lewat...(mmg ramai x puas hati dgn aku)...
tp aku sedang jlnkan tugas...
yg pasti prsembahan tarian dr UNAS mmg mantapppp!!..

(maaf utuk segala masalah teknikal)
dan mlm ni gak la.......aku agak down..
ade sesi diskusi utk persiapan hari esok bersama TNC kat ofis..
siapa yg terlibat???...abg harun, puan nik, abg nizam, eh hadi, aku n faizal..
lpas meeting kitaorg wat spotcheck skuarters...then,,
mlm tu gak kitaorg g McDonald bgsar...
siapa bel;anje?....abg nizam la...tettttt...
sipa yg join....???
aku, john, sayyid, faizal, mukriz, hasri, en hadi n en nizam...
huhuhhuhuhuhuuu.....mmg lewat bangat kami tidur mlm ni..


5 Disember 2009..
ni la hari yg paling dinantikan...majlis penutupan..
dikira sebagai penamat program...
alhamdulillah..coz datuk TNC HEP yg comel dtg...

mjlis dimulakan dgn the society for aid to the handicape...
then followed by majlis pnutupan pogram studi banding UM-UNAS 2009..
aku jd emcee utk kedua-dua mjlis..
huhuhuuuuu.....mmg agak lucu jugak time mjlis ni..
mmg agak gmbira n terasa sngt lega bila majlis penutup berkhir dengan sempurna..
walaupun ade sedikit kecacatan....tettt..
ptg tu plak??...
yeah...kami lagi shopping ke sungei wang....aku beli baju n gunting rambut..
just 2 jam kat citu..agak singkat tapi capek...
kami g sendirik la...naik LRT n monorail segala bagai...
saje nak bawak raka2 UNAS merasai semua tu...hihihhiiiii...

mlm tu gak la....after balik dr sungei wang..
kami g Pasar Malam...tp x semua yg ikutan....
mmg capek aku time tu....dah la pasar mlm tu gak besar,,,

huhuhuhuuu.....at least diorg dapat rase ais krim goreng...
hurmmm...balik tu naik teksi jek...
mcm2 hal berlaku kat pasar mlm tu..
aku plak terkantoi dgn sorg mmber aku..hahahaa..
jeles kot aku bawak cewek2 indonesia g jln2 keliling kota..'
tetttt....



mlm tu ade sesi interview program ni..
diorg kena jwb soklan segala bagai...
then ade perjumpaan dgn master, Pak Salleh....huhuuhuuhuuu

followed by pnympaian cnderahati n sesi touching2..
mahu nangis segala....hihiihiii
mlm ni mmg tidur agak lewat...kitorg g minum2 di kolej ketiga..
then main katak dgn rakan2...mmg lucu time ni..
aku x sangka rakan2 UNAS mmg lucu n nakal bangat,,,hahahaaa..



6 Disember 2009..

pulang ke Jakarta>>>>>
ke KLIA...
bukan budak kampung la...tapi rakan2 dari UNAS..
sayonara....sayonara....sampai berjumpa lagi..


begitulah kisah hidupku sepnjang satu minngu yg baru berlalu..
plbagai kenangan manis xkan dapat aku lupakan...
semoga progrm ini akan lebih merapatkan lg hubungan antara dua negara...
kita semua serumpun...
hidup di kepulauan nusantara yg luas ini..
kekalkanlah persaudaraan ini..
suatu hari nnti...kita akan ketemu lagi...
aminnn....

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...