Monday, September 28, 2009

RaMaDhaN dan SyaWaL.......1430 H

Hurmm....
Kehidupan ni mmg penuh dgn ujian dan cabaran
Benda ni la yang akan mematangkn fikiran kita..
Yang akan mendiamkn kita wat seketika..
Yang akan menyedarkn kita betapa kecilnya dunia..
Betapa masa kian berlalu..
Dan kita semakin dewasa n meningkat tua..
Hahaaaa.....sume tu mmg korg pun tahu kan..
Tp x ramai yg nak beringt termasuklah bdk KaMpung sndiri..

Kali ni aku nak share cerita bout Puasa dan raya yg dah berlalu..
Alhamdulillah...puasa aku ckup sebulan utk tahun ni..
Semoga puasa kali ni mndapat keberktan daripa-Nya...
Bulan puasa yg dah berlalu kali ni....
Mmg benar2 memberikan pelbagai ujian terhadap diri ini...
Oooppss...mcm ayat kat ats td je...

Hihiiiii..nak dipendekkn cerita...
Jom la kita terjah same2 ape yg berlaku pada diri aku bulan pose td..
Bulan pose sebulan...
Bnyk bnde nak cerita tp amik yg pnting je la ek..
Ntah la..budaK Kampung pun x ingt sume skali..
Antara peristiwa yg berlaku?.....

Sume Ni isu berbuka puase n seumpama dengannye..
1) Buat pertama kali aku n warga Kolej zaba yg laen bersahur n berbuka di dewan mkn terbuka
2) Ada berbuka 1Malaysia kat zaba...(bajet je tuu..)
3) Aku x pernah berbuka kat bilik lgsung..
4) Dua kali x silap berbuka kat blok 21, pntai Dalam...
5) Dapat berbuka dgn spageti n puding telur yg special
6) Berbuka dgn air soya je dlm keta MyV...odw nak g KL central
7) Berbuka kat kelab Golf area damansara..jik jtk pnyelia, pengetua etc
8) Dua kali terlepas nak berbuka dgn pizza hut..tett
9) Dua kali gak trpaksa berbuka kat fudcourt midvaley..
10) Brbuka kat API after terima watikah dr TNC...
11) Ade jamuan under Kelab Perpaduan UM kat Zaba
12) Memori bg kurma kat pnduduk kolej b4 berbuka
13) Berbuka kat maple dgn member biotek..
14) Paling best coz dpt berbuka dgn family tercinta...

Hurrmm..ni plak isu sahur
1) X silap dua kali kowt ak trlepas sahur..
2) Bnyk kali trlepas kelas coz stay up lewat sngt time sahur..
3) Best sngt sahur kat open air di kala dingin pagi...
4) Sahur dgn sardin je kat umah lan n wan....keciannn
5) Sahur dekat kolej zaba mmg agak bleyh tahann...
6) Aku x sahur pun time nak blik kg....dlm train time tu
7) Ade org kena campak masuk dlm kolam zaba after sahur...bifde boy
8) Paling best dpt sahur dgn family...


Time nak balik kmpung plak?
1) Huhuhuhuuu...jln sesak giler nak g KL central
2) Trpksa g beli roti canai time jln jem tu..(kuar keta jap)
3) Trlepas train plak dahhh.....silap platform..
4) Train plak kena delay lebih setengah jam...tensi sngt
5) Mcm jd pelarian kat kl cntral tu ha..
6) Terima kasih kpd rakan2 yg menemaniku....(^_^)

Persiapan raya?...
Budak kampung g beli baju raya kat msjid jamek je...
Baju color oren,,,dgn songket gitu..
Tahun ni...x beli lgsung kuih raya..
Sume wat sendiri...
Tolg akak je.....tolg acuankn n bakar..
Paling best bila ayah buDak Kampung wat lemang tahun ni..
Tahun lpas x sempat....hihihihiii..
seDap sangat bila dimakan dgn rendang yg mak buat...
gantung lgsir baru...cuci tingkap...
huuhhuuuuuu.....mmg best..
korg pun wat bnde yg same gak kannzz..



Kenangan hari raya plak?...
1) Buat prtama kali ak x g brya kat umah kwn...
2) Yg pnting g ziarah kubur nenek....after smbyg raya dgn abg
3) Bermaafan dgn ayah n emak...dgn adik beradik..
4) G umah sedare je lebeyh..
5) Yg pnting dpt jumpa tunang akak ak..oooppssss.....(dah nak kahwin laa....)
6) Jd pelayan tetamu..angkat air...hidang makanan..jemput mkn ye
7) Paling tension bila ade bdk2 kecik....abis bersepah umah aku tu..
8) Duit raye x bnyk pun taun ni (perlu ke ckp..tettt)...
9) Aku g braya kat umah kwn dlm raya keenam n ketujuh..

Actually...ade bnyk giler ak nak citer...tp ni je yg mampu ak ingt..
Kalo korg rase ade yg patut ditmbah...
Bg je coment kat bwh ni ye..
Huhuuuhhuuu...

No comments:

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...