Tuesday, September 29, 2009

LeMaNg Dan AkU

Hurmmm........
raya tahun ni mmg bnyk mengimbau kenangan lalu..
kenangan di zaman kanak2..
kenangan brsama family trsayang...

dulu..ayah aku mmg rajin buat lemang time nak raya..
time ni gak la kelam kabut cari prkakaks..nak wat lemang..
kayu api..
pulut...
tebang buluh..
cari daun pisang kat kebun..
kait kelapa...parut kelapa..
bnyk plak tu...
perah santan
tettt.........

Jom kita terjah cara buat lemang..
sikit2 je..
nak lebih?
korg g la face to face jumpa bapak aku...huhuuuuuu

Mula-mula..kita mesti ade buluh lemang..
jgn guna BULUH MERIAM plak!!!




Kayu api plak mesti bnyk...depends kat jumlah lemang la..
nnti x cukup masak plak...g la tebang pokok kat umah jiran tu haa...



Santan ni plak...kena perah sebaik mgkin..
lagi pekat lagi bagus...tp jgn pekat sngt..
coz nnti lemang x sedap n cepat basi kowtt..



Hurmm..santan ni kena tapis tau...
jgn amik dngan segala hampas plak..tettt..
Mak buDak KamPung mmg pakar dlm bab memerah santan ni ha




Hurmm..part ni agak leceh sikit..
nak masukkn daun pisang dlm buluh..
kena hati2 coz daun pisang ni cepat koyak..



then..baru la kita masukkn beras pulut..
beras ni mesti dibasuh dulu...n tuskan smpai kering...
masukkn sikit demi sikit..
jgn ketuk buluh tu time isi beras coz nnti santan x bleyh meresap masuk dlm buluh..
hurmm,,,,,dah abis isi beras..
baru kita masukkn santan...



Haaa,,,,,,,,ni la lemang yg siap untuk dibakar..
nak membakar mmg kerja yg susah dan perlukan kesabaran yg tinggi..
selama hampir lebih 3 jam kita akn brgelumang dgn bahang kepanasan..
mata plak berair coz asap kian menbal..



hohohoooo....api yg marak ni ngah mmbakar kayu api..
budak kampung x pndai sngt nak mmbakar lemang ni..
bapak budak kmpung yg selalu take over..




jeng..jeng..jeng..
lemang yg sedang dibakar....tunggu masa je nak dimakan..
mmg makan mase yg lame nak tunggu lemang ni masak..
kena jaga api..jgn smpai padam..
jgn marak sngt api tu..nnti hangus plak lemang tu haa..




alhamdulillah..lemang yg dah siap dimasak..
bleyh dibelah..kemudian dipotong-potong..
lalu dihidangkn kpd tetamu...
sngt sedap kalo dimakan dengan rendang..
mak aku mmg pndai buat rendang daging ni...
mmg susah ak nak ragui...mmg sedap.
smpai skunk buDak Kampung x khatam lg nak wat rendang..
hohoooooo....tringat kenangan lalu..
berebut nak mkn lemang dgn adik beradik..


hurmm...ni la sedikit sebnyk yg budak kmpung dap brkongsi dgn rakan2 di luar sane..
kerja mmbakar lemang ni kian dilupakan generasi muda skunk ni..
mostly, lemang2 zaman skunk ni x sedap..
ade yg direbus...n santan tu plak x cukup pekat..

ape2 pun....kerja mmbakar lemang mmg memerlukan kesabaran..
x bleyh marah2 coz nnti hangus plak lemang tu ha..
makanan tradisi melayu ni amat prlu dipertahankan..
huhuhhhuhuu..

Monday, September 28, 2009

RaMaDhaN dan SyaWaL.......1430 H

Hurmm....
Kehidupan ni mmg penuh dgn ujian dan cabaran
Benda ni la yang akan mematangkn fikiran kita..
Yang akan mendiamkn kita wat seketika..
Yang akan menyedarkn kita betapa kecilnya dunia..
Betapa masa kian berlalu..
Dan kita semakin dewasa n meningkat tua..
Hahaaaa.....sume tu mmg korg pun tahu kan..
Tp x ramai yg nak beringt termasuklah bdk KaMpung sndiri..

Kali ni aku nak share cerita bout Puasa dan raya yg dah berlalu..
Alhamdulillah...puasa aku ckup sebulan utk tahun ni..
Semoga puasa kali ni mndapat keberktan daripa-Nya...
Bulan puasa yg dah berlalu kali ni....
Mmg benar2 memberikan pelbagai ujian terhadap diri ini...
Oooppss...mcm ayat kat ats td je...

Hihiiiii..nak dipendekkn cerita...
Jom la kita terjah same2 ape yg berlaku pada diri aku bulan pose td..
Bulan pose sebulan...
Bnyk bnde nak cerita tp amik yg pnting je la ek..
Ntah la..budaK Kampung pun x ingt sume skali..
Antara peristiwa yg berlaku?.....

Sume Ni isu berbuka puase n seumpama dengannye..
1) Buat pertama kali aku n warga Kolej zaba yg laen bersahur n berbuka di dewan mkn terbuka
2) Ada berbuka 1Malaysia kat zaba...(bajet je tuu..)
3) Aku x pernah berbuka kat bilik lgsung..
4) Dua kali x silap berbuka kat blok 21, pntai Dalam...
5) Dapat berbuka dgn spageti n puding telur yg special
6) Berbuka dgn air soya je dlm keta MyV...odw nak g KL central
7) Berbuka kat kelab Golf area damansara..jik jtk pnyelia, pengetua etc
8) Dua kali terlepas nak berbuka dgn pizza hut..tett
9) Dua kali gak trpaksa berbuka kat fudcourt midvaley..
10) Brbuka kat API after terima watikah dr TNC...
11) Ade jamuan under Kelab Perpaduan UM kat Zaba
12) Memori bg kurma kat pnduduk kolej b4 berbuka
13) Berbuka kat maple dgn member biotek..
14) Paling best coz dpt berbuka dgn family tercinta...

Hurrmm..ni plak isu sahur
1) X silap dua kali kowt ak trlepas sahur..
2) Bnyk kali trlepas kelas coz stay up lewat sngt time sahur..
3) Best sngt sahur kat open air di kala dingin pagi...
4) Sahur dgn sardin je kat umah lan n wan....keciannn
5) Sahur dekat kolej zaba mmg agak bleyh tahann...
6) Aku x sahur pun time nak blik kg....dlm train time tu
7) Ade org kena campak masuk dlm kolam zaba after sahur...bifde boy
8) Paling best dpt sahur dgn family...


Time nak balik kmpung plak?
1) Huhuhuhuuu...jln sesak giler nak g KL central
2) Trpksa g beli roti canai time jln jem tu..(kuar keta jap)
3) Trlepas train plak dahhh.....silap platform..
4) Train plak kena delay lebih setengah jam...tensi sngt
5) Mcm jd pelarian kat kl cntral tu ha..
6) Terima kasih kpd rakan2 yg menemaniku....(^_^)

Persiapan raya?...
Budak kampung g beli baju raya kat msjid jamek je...
Baju color oren,,,dgn songket gitu..
Tahun ni...x beli lgsung kuih raya..
Sume wat sendiri...
Tolg akak je.....tolg acuankn n bakar..
Paling best bila ayah buDak Kampung wat lemang tahun ni..
Tahun lpas x sempat....hihihihiii..
seDap sangat bila dimakan dgn rendang yg mak buat...
gantung lgsir baru...cuci tingkap...
huuhhuuuuuu.....mmg best..
korg pun wat bnde yg same gak kannzz..



Kenangan hari raya plak?...
1) Buat prtama kali ak x g brya kat umah kwn...
2) Yg pnting g ziarah kubur nenek....after smbyg raya dgn abg
3) Bermaafan dgn ayah n emak...dgn adik beradik..
4) G umah sedare je lebeyh..
5) Yg pnting dpt jumpa tunang akak ak..oooppssss.....(dah nak kahwin laa....)
6) Jd pelayan tetamu..angkat air...hidang makanan..jemput mkn ye
7) Paling tension bila ade bdk2 kecik....abis bersepah umah aku tu..
8) Duit raye x bnyk pun taun ni (perlu ke ckp..tettt)...
9) Aku g braya kat umah kwn dlm raya keenam n ketujuh..

Actually...ade bnyk giler ak nak citer...tp ni je yg mampu ak ingt..
Kalo korg rase ade yg patut ditmbah...
Bg je coment kat bwh ni ye..
Huhuuuhhuuu...

Wednesday, September 2, 2009

JiWa HamBa

Sempena bulan kemerdekaan ini, terkenang daku kpd peristiwa lalu....
Dahulu disambut meriah di hadapan DTc..
disambut dgn penuh ghairah di dataran merdeka...
tapi kini.......semua usaha perlu dikekang
demi kemaslahatan bersama.....wabak H1N1 menjadi punca..

tahun lepas....budak KampUng diberi kePercayaan menyertai Perarakan KeMerdeKaan UM..
satu pasukan dgn barisan MPMUM n staf Perpustakaan ketika itu..
latihan dibuat penuh smngt.....rindu plak kpd semngat jiwa merdeka warga berusia.
waktu bersjak ni...mcm2 hal brlaku..
staf library....pkcik n mkcik mmg penuh semangat
diorg target dpt Johan tp disebabkan masalah teknikal..
kitaorg just dpt no 4...........
time tu buDak KamPung kena Pakai baju RELA!!!!
berkawad.............bersajak dgn kak Patni....
hihihiiii.........


Sajak "Jiwa Hamba" menjadi pilihan

Termenung seketika sunyi sejenak
Kosong di jiwa tiada penghuni
Hidup terasa diperbudak-budak
Hanya suara melambung tinggi

Berpusing roda beralihlah masa
Pelbagai neka hidup di bumi
Selagi hidup berjiwa hamba
Pasti tetap terjajah abadi

Kalau hidup ingin merdeka
Tiada tercapai hanya berkata
Ke muka maju sekata, maju kita
Melemparkan jauh jiwa hamba

Ingatlah kembali kata sakti
Dari bahang kesedaran berapi
"Di atas robohan Kota Melaka
Kita dirikan Jiwa Merdeka"


Usman Awang
Sumber: Koleksi terpilih Usman Awang/Dinsman


Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...