Monday, August 3, 2009

Aku Berjaya MeRentas SamUdEra CiNa SelaTan!!

aku dan memori Tioman....

Hohohohohhoooo....
Budak KamPung baru je balik holiday dr Pulau Tioman....mmg best sey..
hurrmm...percutian bersama geng PM n penyelia kolej..
pengetua kolej zaba yg tercinta pun ade gak bersama family beliau..
mmg mcm2 hal berlaku kat sane..

seramai lebih 40 org peserta termasuklah family pengetua..
kitoarg bertolak naik bus yg sngt besar..(bajet double deckr tp hanya retorik semata2)..
hahahaaaa.......
tetibe je ade dua org tarik diri time nak bertolak tu. So, teraksala budak KampUng cari pengganti yg baru. Hihihihiii..bertuah betul org yg dpt join kitoarg tu kann..
hei uols..
mmg ade bnde pelik berlaku spnjg perjalanan ni..
yg pertma sekali, buDak KampUng terdengar jeritan yg agak sumBang time tido dlm bus..
hurrm,m....xtau la suara sape kanzz...
budak2 ni karoke smpai x ingt dunia...sampai lupa diri tu manusia n perlukan tido..
tetttt....
dlm perjlanan tu jugak la....kitoarg terserempak sebuah bus misteri di sebuah simpang tiga di tengah2 hutan yang sunyi....
misteri sngt bcoz bus tu tetibe je hilang n lesap dr pandangan..xtau la g mana coz jalan kat ctu mmg lurus n xde simpang lain kalo nak melencong..
pelik sngt coz bus kitorg x dpt kejar bus tu.....n tetibe je lesap dlm masa yg singkat..
mmg misteri kan uolss.....

Dah sampai!!!!..candid...

hokkayyy...kitorg smpai kat jeti mersing dua jam (pukul 3.30 am) lebih awal sperti yg dijadualkan..
hurrmmm..so terpaksa melangut, termenung, melpak, n tido dlm bus....
naik feri g tioman pada pukul 6.10 a.m......
mmg best naik feri tu.....sempit n sejuk...then berombak2 selama 2 jam perjalanan rase mcm nak pitam..


kitoarg akhirnya smpai di Kampung Salang, Tioman pada pukul 8.20 a.m...
bila dah smpai tioman,,,,,,terpaksa la menunggu kunci bilik...kitoarg smpai awal sngt n kena tunggu org lain cek out dulu la...hihihihhhii....
1st day di tioman agak boring....smpat main bola tmpar sebelah pg tu n tido je ptg tu..
ptg tu ade gak la budak2 ni main bola tmpar, main pasir, snorkeling di air cetek...
hihiiiiii....even area pantai kat cni agak terhad n kecik coz bnyk area pnati yg berbatu tp pnatai kat cni sngt jernih dihiasi karang yg x bernyawa..
Budak Kampung plak dpt detect sejenis Sea Cucumber with Pink color.....tettt..

Tempat menginap....ala2 kampung gitu

resort jitaorg ni antara terawal dibina...so penginapan kat cni agak la mundur ke belakang sedikit....ala-ala perkampungan org asli + oldtown cowboy skit..
chalet mcm kawasan kmpung....kecik, simpl n ada parasit (NYAMUK!!)..tetttt..
ade bistro mcm pub......menyediakan minuma keras dgn harga yg murah..
kat cni mmg ramai foreigner,,,,kitoarg pun mcm dah imum dgn environment dikelilingni mermaid yg unik n pelik ni....hahahaaaa.....
yg palin best kat cni.....mostly brg yng diimport dijual dgn harga yg sngt murah coz ni Pulau bebas cukai....murah betol rokok imprt kat cni kannzz..
Budak kampung palin x suka brangan buatan M'sia dinaikkan harga.....nak wat camne kan, kos penghantaran laaa katakan....
sampai topup rm10 dijual dgn harga rm11...tetttt


benda murah yg dijual disini......tetttt..

tu la kisah keadaaan di salang Resort..
sebelah mlm plak tmpat ni mmg hapening dgn lagu pop dipasang kuat smpai la ketengah mlm..
kitorg plak ade sesi ramah mesra bersama pengetua....
sei berkongsi pengalaman,,,,,,budaK KampUng just mendengar je,,,
x bercerita ponn even ade bnyk bnde nak ckp mlm tu......xpe la..simpan je dulu....
mlm ni tido agak awal...kitorg sempat la supper jap kat restoran yg agak kuno di situ...
hiihihihihihhi.....tido mlm pertama mmg best.....aku satu bilik dgn khai....
hihihihihihihihiiiii...


pagi esok....kitorg ade trip snorkeling...
ni la 1st time Budak kampng snorkeling bersama rakan2 lain....
hihihihihihhii....pakai gogle..pakai life jacket..
kitoarg kena bayar rm12 utk sewa sume tu.....
evan agak mahal tp demi sebuah pengalaman...budak kampUng x kesah..
kitaorg g tmpat snorkeling tu dgn sebuah bot laju..
mmg laju sey bot laju tu.....mcm naik roller coster gitu..
sngt2 best....rase nak naik lg......
x silap aku,,,,,kitorg bersnorkeling kat Pulau Tulai...di sebelah utara Tioman..

Jom snorkeling!!!

mcm2 bende pelik dpt dilihat di dasar laut sane...
batu karang yang pelbagai warna, bentuk, n rupa.....
ikan pun cantik2 belaka....even aku agak takut2 sikit bila mula2 nak snorkeling tp bila dah lame2 tu rase mmg best...
huhuhuhuuu....budaK kampung dpt tengok sekor ikan yg besar color dia mcm pelangi..
n sekor belut yang cantik color kuning with black spots gitu...hahaaaa
mmg indah ciptaan Tuhan....
paling best bila kita bg mkn roti kat ikan2 yg comel tu...smpai tergigit jari aku plak tu..
hahahaaaaaa.....
lebih kurang 4 jam trip snorkeling kitorg...evan agak memenatkan tp buDak KamPung tersa kepuasannya....rasa nk lagi laa....
hihihiii...yg paling lawak....
ikan22 tu dtg kat buDak KampuNg bila aku dah selesai qadakan hajaT kecik Kat dlm laut..
oooppppsssss...terlebih sudah..

BBQ corner...

hurrmmm.....ptg tu plak aku just tido je kat bilik coz keletihan yg amat..
sebelah mlm plak ade bbq tp simple2 je.....aku ingt meriah la sngt..
after bbq..kitorg jln2 jap kat sekitar pntai n jeti......amik angin wat kali terakhir diesebalh mlm.
terasa sekejap sngt kat tioman ni...

Free Pose....

then ade perjumpaan japo dgn barisan penyelia....mlm ni jugak la aku dah diberikan satu tanggungjwab yg baru dan mmg agak terbeban,,,,,,,,,
mlm tido agak lewat.....n tido mlm ni mmg dihayati sebaik mungkin..
so, bngun agak lmbat la....tp feri lambat smpai plak..
so, terpaksa la menungu lagi utk balik...

Menunggu feri yg x smpai2 lagi.....kitorg nak balik UM!!

buDak Kampung smpat la shoping2 jap kat jeti mersing tu..
beli la ole2 utk kwn2....hihihihii..
then beli skit keropok2 ikan kat sebuah kedai keropok...
hurrrmmm...perjalanan pulang dihiasi n diwarnai dgn pelbagai bunyi muzik yg best n kadang menyeramkan...hahaaaaa....
koroke lg budak2 ni......dah la bnyk lagu2 pelik..tetttt..

Kaki yg meredah Samudera Cina Selatan!!!!....

hurrmm......mcm tu la trip percutian kat Tioman...
evan pengisian dia agak simple tp pengalaman manis kat sane mmg x dpt nak dilupakan..
lupa plak nak ckp...budak kmpung hmpir dtggalkan bot time snorkeling tu...
coz terkapai2 masih melihat ke dsar laut...tettttt...

hurrmm....hidup ini kembali serabut bila dah smpai UM...
mcm2 hal nak kena buat,,,,,mcm2 hal nak kena handle..
aku perlu bersabar...
Budak KaMpunG perlukan sokongn rakan2....
blog ni akan jadi saluran luahan perasaan......


Lepas ni ade mcm2 lagi halangan n masalah...
itulah cabaran!!!
aku akan busy dgn hal kolej...
Budak Kampung akAn Busy dgN hal projek kat lab...
aku harap projek ak sukses...
aku harap budak KampunG akn dpt sokongan n kerjasama dr rakan2...

3 comments:

melissa said...

hey u!!! clap clap clap! =) we will support u Mr. President! no worries!

BuDak KaMpunG said...

tq so much.....
(^_^)........
my journey will be more long n tuff..
hahhaaaaa..

izzahyus0f said...

ape kata aku guna ko punye post ni je utk buat report..malas syeh....nak buat report....bleh tak???hahaahhha

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...