Wednesday, May 27, 2009

Isu Atau Usul??.....


..........................
.............................................
hurmmm..dah hampir 2 minggu budak kampung berkampung kat perkmpungan kolej zaba...
mnjalani kursus pmbantu mahasiswa kononnya..tetttt..
dan selama itulah dah ada mcm2 isu melanda kitorg yg duk kat zaba ni ha..
masalh pentadbiran?
birokrasi belum ade lg kowwtt...
masalh displin?...perlu ke...
masalah hidup?..mmg bnyk..
jom kita terjah same2...adakah bnda ni sekadar isu atau perlu mnjadi satu usul?..


hahaaaa......xde bilik gerakan mmg satu masalah...
kerja2 renovation mnjadi punca utama tp mmg x dpt nak dielakkan..
terpaksa merempat sana sini menagih simpati org atasan....hurmm..
wat mase ni proses gerak2 kerja stil brjalan lncar but sometime ade sekat2...
hahaaaaa....nak fotostat punn susah seyy..

isu makanan punn jd hal coz xde dewan makan punya pasal...
dlm mase terdekat ni pmbekal makanan dr kolej lain punn dah nak stop..
budak kmpung rase lepas ni mybe kitorg akan dapt bekaln makanan dr udara..
pnhgtaran makanan oleh helikopter kpd PM sekitar UM..hahaaa....

percutian?
xde kowt....tp sekadar buat kursus kat luar...
x jauh ponn..

hurrmmm....usul or isu?
mmg short je post kali ni coz budak kampung agak bz skit skunk ni....
hohohohohooo.....kursus kali ni mmg sngt2 different..
terasa diri ini keseorangan mgharap kawan yg pernah berpengalaman.....




~Japannese cuisine kat Mid Valey~

Wednesday, May 20, 2009

PerMuLaaN........

...........................
....................................................
..........................................................................
belum ada noktah dlm kehidupanku
.....................................................




Hurmm...........
Kira2 lebih kurg seminggu ak bercuti....
Kini diri budak kampung dah ade kat zaba.....
akan merungkai segala problematika yg ade kat sini..
akan mncari asal usul kewujudan aku kat kolej usang ni..
utk menegakkan ape yg belum tegak..
utk mnjatuhkn ape yg patut terjatuh..
itu permulaan kowwtt....

aku masih belum brgelar PM sesi 09/10 selagi hati aku x trbuka utk tu..
x perlu tunggu pngiktirafan kolej..tp kena tungu keinginan hati ni..
yg pnting jiwa aku dah hilang rasa nak jd PM..

19 hb cek in...tukar bilik...mmg penat..
20 hb induksi under zaba...bosan...boring....mcm nonsense..sekadar penuhi syarat..

aku xtau ape yg berlaku...well hanye insan biase di sini.
tp aku mmg suka terus begini..
xnak pening kepala..nak jd mcm biase..
tp sometimes aku akn bertindak apabila tiba masenye..
huhuhuhuhu....ape la yg aku merepek nihhhh???.....

anyway...kursus PM sesi 09/10 baru je bermula kat zaba..
akn ade pmbahgian biro....utk 25 org kpd 6 biro..
setiap biro akn ade 4 org..
terima seadanya dgn hati terbuka..
so, budak kampung kena tungg dan lihat..

terima kasih kpd yg sudi membantu..
terima kasih kpd yg sudi menjawat..
terima kasih semua...
jom..nikmati hari2 yg masih ade....

Thursday, May 7, 2009

`Masak Ramai-ramai sebelum Cuti?'



...................................
...........................................................
...............................................
...............
........................................................................
......................tetttt..........................

huhuhuu......
post kali ni akan menceritakan hal budak kampung n rakan2 yg lmbat pulang ke kmpung....
kitorg ade aktiviti yg secara drncang tanpa sengaje..
ntah la? aku pun xtau sape punye idea..
yg penting kitorg hepi....
hepi kowttt................lalalaaaaaa.........

hurrmmmm.....7 Mei 2009 punye hal..
aku, khai n john....dgn pantas g shoping kat mid..
cari bahan mentah nak masak..
dlm kepala kitorg nak combine masakan western n eastern....tetttt..
so, mmg agak serabut nak beli bhn2 time ni..
just ikut naluri seorg lelaki....hahhaaaa.....
ayam-udang-ikan tilapia-frankurter-chicken fillet-oyster mushroom..
bahan2 ni akan mnjadi mgsa kami......
huhhhh............
bajet RM54.25 berjaya digunakn just for one nite...


around pukul 9.30 mlm baru nak start masak...
potong2 potato..
hiris2 bawang..
cutting carrot..
belah2 timun..
carik2 cendawan...
basuh ikan....
basuh pinggan..periuk..belanga..sudip lagenda..bla..bla...bla..


buang lemak ayam...
cabut kepala udang..
potong2 tomato...
huhuu......n seangkatan dengannya...

sape?
aku - john - khai -syah
kat mane?
umah john....




ntah la..
masing2 nak menunjukkan kepakaran memasak..
bajet dah berpengalamn 30 tahun sbg chef.... (kalah mk cik dewan makan).
pastikan kitorg sediakn menu sihat mlm ni..
sterilize (x mungkin)...tp clean...
anyway...kitoarg mmg cooperate nak siapkn menu mlm ni..
mkn punye pasal kann...duit tu...
at last....korg akan tau ape yg berlaku...
hahhaaaaa............


budak kmpung setlekan ikan tilapia..
john uruskn ayam..
syah wat secret recipe dgn cendwan..
khai plak main campak2 dgn frankurter n udang harimau....hahahaaaa..
coktail?..of cos la budak kampung uruskan...
mmg agak funny n shitty time ni....



so, jom kita saksikan hasilnye......
...ikan seribu satu rase...
...ayam samudera berapi...
...secret spices of fried cendawan..
...unidentified of frankurter...
...half fresh desert of coktail...
......aji-shio mesh potato....
...fried chicken fillet....
...bottled orange....


huhuu..aku pun x jgka kitorg bleyh jauh melangkah smpai ke peringkat ni...
smpai syah ponn terlibat..
anyway..ni la kenangan yg susah budak kmpung nak lupakan..
post ni akan mnjadi bukti..
kehancurann...kesengsaraan..kegembiraan...kepeningan..keletihan..
kitorg dlm memastikan projek ni berjalan lncar seperti yg dtulis dlm KKD...
tettttttttt......

dan keesokannya gak la..
aku pulang ke kmpung tercinta..
x sabar nak jumpa mak, ayah. kakak, n adik2...



so, kpd rakan2 kat luar sane yg kenal kitorg tu..
x perlu la segan2 nak jemput kitorg masak utk kenduri kahwin..
huuhuuu.....
4 org chef sudah bersedia..
chef khai..
chef john..
chef syah..
chef AriL...

lalalalalalaalalaalalalaaaaaa............

Tuesday, May 5, 2009

Memori Suka Duka Bersama....(gmbAr je KowTT..)

post ini

hanya gmbar semata-mata....
tiada kata mampu diungkap..
sejarah itu trlampau berselirat dgn seribu satu mcm isyarat
tersirat n tersurat....

hanya mereka shj mengerti..
mereka yg menetap di UM. di zaba....
mereka yg mengenali diri aku sbg budak kaMpung..
gmbar ini hanya utk tatapan mereka..
sebagai kenangan memori suka duka...
menempuh kehidupan dunia....
sekadar prmulaan..prjalanan masih pnjang...

kpd yg x mengetahui...
lihat sahaja...
renungkan n diamkn diri...
kalo xnak tengok.....tatap...
kalo xnak tatap....lihat..
kalo xnak lihat.....renung...
kalo xnak renung......BInguNg larrr.......
tetttt....................



permulaan di za'ba bermula dgn minggu haluansiswa....mmg agak perit time ni



kadangkalaring aku sering sangsi....adakah kehidupan aku mmg begini...
giat sane sini.....mcm nak tonjolkan diri...
tp buDak KampUng mmg suKa wat mcm tu..
tp biar la brtempat kerna manusia punya naluri utk saling mendekati...
tettttt..........


segala anugerah yg kita dpt...hanyalah ujian di dunia...
prkara itu hanya kayu ukur kejayaan di dunia...
budak kampUng masih teruskan hiduP berbakti kpd Bumi
sujud kpd Illahi....




perjalanan hidUp budak Kampung diwarnai plbagai corak perhiasan...
bukannya batik atau songket mahupun tenun pua kumbu...(ape Tuhhh?..)
aku ada cara hidup sndiri..










gmbar2 ini adalah sbg tatapan masyarakat di dunia..
tentang apa yg dilakukan diri budak Kampung..
spnjang kehidupan di Universiti malaya..
so,
mmg ada gak la kena mengena dengan yg masih hidup je kowttt..
lallaaaaa...........
gmbar ini tidak memberi makna lebih dari sekadar bershbat..
bukan nilai cinta kerana jiwa budak kampung..
masih belum bersedia utk itu....
kalo yg lain tu...insya-Allah no problem...






bila drenungkan kmbali...
mmg tak ramai mahasiswa kini cuba aktifkan diri..
minda mereka seakan-akan tertutup utk melakukan satu prkara sahaja..
ada yg ingin belajar terus hiraukan segala..
ada yg ingin berfoya2 bergmbira kononnya ingin tenangkn jiwa..
ada juga yg taat beribadah shingga lupa mnjaga hubungan baik sesama manusia..
masih ada antara mereka yg buta, tidak tau bezakan baik buruk...
hidup budak kmpung penuh dgn plbagai komplikasi..
prkara ini lah yg akhirnya mematangkn fikiran anda..
sbg manusia yg akan brgelar dewasa..
then tua....
















mereka...
anda..
aku...
budak kampung..
kita semua khalifah di muka dunia..
sama sahaja..
yg mmbezakan..
darjat, bgsa, agama, kaum, bahasa, negara, benua,...
yg plaing penting adalah minda...
hnya mereka yg bijak gunakan minda akan brjya..
minda mmpu mengawal nafsu..
minda pembuka n pelerai kpd kekusutan..
minda yg bezakn kita dgn fauna lain di dunia..
anda ada minda. so, gunkanlah ia sbg akal yg baik.....

Monday, May 4, 2009

Catatan Akhiran kowwttt.........

Catatan ni agak ringkas..
sngt pendek....kurang jelas...
so, jgn malas..............
.....................
.........................................
...................
.............................................
..............................................................
Catatan akhiran?
Tak brmaksud ini adalah post terakhir aku..
tp sekadar catatan epilog utk aku...
yg baru selesai dlm menyelesaikn misi pmbelajaran selama 4 sem..

Alhamdulillah.....
2 hb May menyaksikan aku telah bebas dr belenggu peperiksaan yg agak memenatkn..
namun insya-Allah akan membuahkn kejayaan..
selama 4 sem telah berlalu..
dan selama itu juga 2 tahun ak menungu..
kini genap 72 jam krdt dselesaikan (insya-Allah kalo xde aral melintang)....
thniah kpd rakan2 seangkatan...
kita bkal mnjadi biotecnologist terhebat kelak...
itu impian..yg prlu dilksanakan..
dlm sedar tak sedar.....kita smua dah semakin mnjauhi dunia rmaja..
bersuka2 n brfoya2 (x kowtt)..
tp itu hanya propganda semata-mata...
tetttt........

hahaaa....lallaaaalaaa........
ape yg aku merepek nihh???,.,..
bermadah pujangga plak kat atas tu...ignore je k..
tu mmg style budak kampung...

hurrrmmmmmm.......
lepas je exam ari tu..
aku ade jamuan akhir tahun dgn geng2 KElab Orator Za'ba....
selama dua tahun aku dah pimpin kelab ni..
dan selama itulah mcm2 perubahan brlaku..
kdgkala aku buntu..mngapa aku nak sngt perjuangkn kewujudan kelab ni kat za'ba..
sedangkn aku dah lame tinggalkn dunia orator drpd hidup..
kerana.............(biarkan rahsia)..
anyway, budak kampung nak ucapkan terima kasih yg tramat sngt kpd..
sume junior n senior orator yang mnyumbang bakti dlm memastikn kelab ni
adalah yg trbaik di kolej zaba...(kowwttt...)
sbnyk 500 cucuk satay utk jamuan mlm tu akan ak ingt sbgai habuan dunia yg hebat..
tettttt...............


Pengembaraan sem 08/09...

mmg mcm2 perkara aku dah harungi spanjg sem ni....
bnda2 tu lah yg bnyk ajar ak ttg hidup tp x semua..
masih ad yg belum ak mmpu selesaikn...

bermula dr haluansiswa..aku jd PM..
pelbgai ragam, kawan, n junior ak kenali..
belajar memimpin n dpimpin..

diteruskan minggu interaksi yg menggamit memori....
suka duka berjaya dtmpuhi..

disambung semula dgn sambutan hari kemerdekaan...
buat pertama kali ak berarak brsama barisan MPP n staf yg dah burusia..
laungan puisi Jiwa Hamba brjaya dilaungkan di hadapan DTC..
brsama memeriahkn smbutan di datran mrdeka...brsama rakan..

Permata za'ba terus bersinar..
mncari bakat2 baru di setiap pnjuru...
dan kini kami masih bertahan sbg satu relationship yg padu....

pengalamn manis n pahit terus aku tmpuhi...
Ramadhan di za'ba..
pulang ke kampung brsama sanak saudara dgn knderaan trpnjang dunia..
tettt...(kereta api larr...)..
exam sem 1 08/09 ponn bermula...

disambung smula kisah suka duka ak n permata za'ba...
dijemput bertanding menentang angkatan nasyid ipta dr seluruh m'sia..
bertandang ke KUAz tmpat mnginap...berlatih...bersuka..
selama hmpir tidak lebih 2 minggu sblum bermigrasi ke UTM, skudai....(tmpat brtanding)
hubungan ukhuwah kian trjalin erat....(aku rindu waktu ni......)
walau ade unsur tidak puas hati...
namun itulah yg akan mnjadi memori....tettt..............

selepas MAKUM d johor..
kini permata za'ba..semakin gah d bumi sndiri..
melaungkn nasyid teragung di Stadium paling unggul d Malaysia..
smpena sukan universiti asean di Bukit jalil sana,....lalalaaa...
(p/s: budak kampung jadi solo time ni)....


dan diteruskn perjuangan di UKM...tiada kejayaan yg mghiburkn..
dan juga FINAS..skadar satu prmulaan..

citrwarna za'ba pncetus memori baru...
prsiapan n plksanaan MKM, MKI, MKC mnjadi titik prmulaan..
kpd wajah2 kepimpinan za'ba masa hdpn..
pidato piala za'ba lmbng kemegahan Kelab orator zaba ketika itu..
walau pelksanaan tidak menepati prncangan..

kehidupan aku terus diwarnai satu fenomena yg tidak diduga..
pngalaman mnjadi calon piliharaya kampus...
satu pnglaman paling brharga...
walau bukan dgn kerelaan hati...
sekadar pelengkap kehendak duniawi...
di kesempatan ni..
budak kampung amat berterima kasih kpd semua rakan..
yg bnyk mmbantu budak kampung swaktu berkempen dulu...
khai, john, mat peng, shimaro, dayah, apis, yati, asmah, suki, phe szi, izlan, ez, piji, fahmi dll.....
sterusnya semua barisan jntera2 kolej...
walau tiada kemenangan..
namun, pngalaman xkan dpt dilupuskan......tetttt.........

Puisi dayasari terus mnggamit memori..
penyertaan buat pertama kali....
bukan budak kampung yg join...
tp bakal2 kepimpinan masa hadapan....(koowwttt....)
sekadar pghibur hati..mgajar mereka cara brbakti n berseni...
tetttt........
tatkala itulah trauma 09 melnda..
accident dahsyat menimpa kereta budak kampung....lalalaa...
warna warni hidup kian ceria pabila za'bhan idol mnjelma..
pelbagai bakat baru cuba mnonjol..
x heran juga kpd yg mencuba walau diri tidak seberapa....
thniah pada syah...krn anda juara....
thniah kpd zai krn ada jugak la wanita brbakat kat za'ba ni....tetttt.........

pesta Ko-kurikulum 2009...
penamat pembelajaran satu sem....
belajar seni halus....melukis...mewarna...mengecat..memberus...mengukur..menilai..
dan sbg pghujung...3 batang lilin brjaya dihasilkan...

pelengkap semester aku diteruskn pula dgn FEstivaL SEni UM...
pelbagai persembahan budak kampung saksikan..
wlaupun x semeriah dulu...
tmpat kelima wat permata za'ba..
thniah kpd john....anda anak seni yg perlu terus berbakti..
kpd pnyanyi asli n irama.....sem ni mmg xde rezeki...
pnyanyi solo dunia....teruskan usaha anda brsma rakan2 pop band..
para penari za'ba....xtau la aku nak komen ape lg...
koir yg sedap suara.....tahun depan masih ada harapan..
kompang team......anda pemecah kesunyian.....kemnangan no 3 mmg diduga..

Malam Anugerah Za'ba..
penyudah segalanya.....
aku jadi watak utama walau telah dihina selepas mereka sgka,....
merekalah paling berjaya......
hurrmmmmmmmm........
budak kampung pun x mnduga...
bakal memenangi anugerah wirawan seni......sngt muda bg aku..
masih baru bg diri ini....lalalaaaaa....
ntah la...budak kmpung x mengerti....




Penyudah catatan akhiran...
hurrmm..demikianlah plog kehidupan aku di zaba bg sem ni....
smbutan bifde ak dgn air sabun akan aku ingt smpai bila2....
terima kasih kwn2...

dan kini...
aku akan menempuh fenomena yg baru....
irama kehidupan sebagai pembantu mahasiswa....
akan aku harungi buat kali kedua...
so,
budak kampung harap agar pmbaca di luar sana..
xkan jemu utk terus menilai kehidupan d Universiti malaya n kolej za'ba
dlm post yang seterusnya...
tetttt..........................................

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...