Friday, February 13, 2009

Puisi AKU Dan KamU?

-Kumpulan Kurnia-

hohohohoo..rajin plak aku nak post news yg baru..
hakikatnya hidup aku skunk ni ngah tunggang langgang dgn mcm2 masalah..
mcm2 karenah...mcm2 jadah..
sampai dah tak tahan,,,,mcm nak beralah..
tapi budak Kampung stil nak berkongsi sejarah dgn korg sume....
ngeeee....
tentang aku dan kamu........


HUraian CERita....
Aku Dan Kamu???..
hurrmmm..isu kali ni budak kampung nak share experience budak kampung time join pertandingan puisi dayasari (PPD) kat Fith colege....TEma Aku dan Kamu..
budak kampung tak join..tapi junior2 tersayang budak kampung yang duk kat za'ba skunk ni la yg join...diorg mmg ada bakat...ngeee..
mmg ramai gak la kenalan budak kampung time pertandingan tuhh..semua yg join benda tu mmg bagi saingan yg agak sengit... Tapi budak kampung agak terkezut hati bila pemuisi UM pun join gak...dia tu dah kira mcm pro, so bagi la chance kat muka2 baru yang baru nak menonjol ni kann....
so, tak heran la kalo dia menang time tu.... Mybe dia dah terdesak nak join kowt..
terdesak nak cari duit poket.....huhuhuhuuu..
Sape org tu?..korg bukan kenal pun kalo aku bg tau..
yg pasti dia pengerusi kelab orator UM sesi ni..
pertandingan tu ada 7 org peserta....1 peserta secara berkumpulann...
kumpulan Kurnia dari kolej kediaman Za'ba.. (gandingan JOHN-Khai-EcHah)....
tettt..


PenCeritaan....
pertandingan tu wat kat Fifth College....petang jumaat (13 Feb 2009).....
kat lobi dewan je kann..tapi nmpak klasik dan santai je..
peserta diber masa minimum 5 minute utk berpuisi..tapi budak kampung nmpak semua pemuisi amik masa tak smpai 5 minit pun..sekejap je..
mybe tak cukup persediaan kowt... hhuhuhuuuu....
korg mesti nak tau ape yg berlaku time pertandingan..
yaa..mcm2 gelagat pelik pemuisi yg budak kampung tengok..
sampai ada yg bersilat time tngah pemuisi..
ada yg tengok skrip dari mula sampai habis....
ada yg pakai baju tshirt ala2 hiphop...
ada yg pakai jeans berbaju melayu...
ada yg pakai kasut tidak bersarung kaki..
ada yang pinjam baju penyanyi nasyid....
ada yang....arrgghhh mmg bnyk la aksi n benda yg lucu time pertandingan tuu..
tapi budak kampung xnak komen lebih2 bcoz mybe sume tu dah jadi trend hidup pemuisi tu..



Penghujahan...
hohhoooo..walaupun kumpulan junior budak kampung (kumpulan Kurnia) x menang...
tp budak kampung mmg bangga dgn diorg...
diorg berani meredah ombak cabaran....
diorg just prepair tak sampai 24 hours utk pertandingan tu...buat sajak n hafal sajak tu...
even persembahan kumpulan Kurnia agak hambar...tapi korg berjaya lakukan yg terbaik...
jgn la nak bersedeyh...
at least korg dapat gak la sijil penyertaan..tettttt....
di kesempatan ini..budak kampung nak wish thniah kpd yg menang..yg tak berjaya...
anda tetap juara dari kalangan pelajar Universiti malaya...
teruskanlah perjuangn memartabatkan puisi ini...
puisi itu indah..mmapu merubah..
mampu membuat hatiku gundah...
huhuhuuuu..ape yg aku merepek ni....


Penggulungan..
apabila membicarakan tentang tema Aku dan Kamu..
pelbagai persoaln timbul dalm benak budak kampung..
persoaln cinta dan kasih sayang..aku dan kamu bolehh dikaitkan dengan pasangan kekasih atau hubungan kekeluargaan..
persoalan keamanan dan agama..aku dan kamu ada kesinambungan dengan isu perang yang berlaku sekarang..serta dapat dikaitkan antara kita dah kekasih Illahi...
persoalan persahabatan..aku dan kamu mmg wajar dikaitkan dgn kita dan teman tersayang...
So, mmg wajar tema aku dan kamu ni menjadi pilihan,.....
Ringkas namun membawa seribu pengertian...

No comments:

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...