Tuesday, December 29, 2009

DaH Ada Abang Ipar

alhamdulillah....
perkara ni mmmg x pernah terLintas dlm fikiran aku..
aku asyik fikirkan soal study..
sibuk dgn hal kerja di Kolej..
sampai lupa...dlm diam2 akak aku ingin meLangsungkan perkahWinannya..

hurmm....
tanggal 13 hb disember 2009..
ya itulah tarikh keramat bg akak aku dan family aku khususnya..
tarikh bersejarah yg mnjadi saksi betapa inilah majlis perkahwinan pertama yang telah berlangsung dengan jayanya di rumah aku yg cantik tu..
mmg mcm2 hal berlaku sebelum, semasa n selepas majlis tu berlangsung..
semmangnya ak x jgka kami sekeluarga berjaya memastikan yg terbaik utk majLis tu..
even ade sedikit masaLah teknikal yg berLaku..
namun perkara ni perlu utk dihadapi secara ProfesionaL..

hihihiii...
jom kita terJah apa yg berLaku...tp pglibatan aku dlm melgsungkan perkahwinan ni xde la bnyk sngt..
hik..hik,.hik..
aku xtau nak mulakan yg mane dulu ni..bnyk sngt nak diceritakan..
even bnde ni dah lama berLalu kann...

sememangnya ayah aku la yg mnjadi pngrah projek utk keseluruhan projek mega ni..
mak aku mcm besa la....mengawal keluar masuk aliran matawang asing...tetttt..
adik2 aku plak ade yg busy dgn sPM..n masih kurg tahu pasaL bnde nihh..
akak aku plak agak cuak nak mulaKan sebuah bahtera perjaLanan yg baru,..
abg aku?...hihihiii..excited kowt nak tengok majlis ni brlagsung..
budak kmpung?.....hihihiiii...mcm x percaya bnde ni akan berlaku..

oleh sebab trlampau bnyk sngt nak diceritakan..so, budak kmpung trpksa cerita secara pendek...peranan aku dlm majlis ni..n ape yg telah berlaku..
budak Kampung telah ditugaskan utk mguruskan event utama majlis tu i.e majLis persandingan....tetttt..
aku kena cari pasukan kompang utk event tu..
so, aku dgn drastiknya telah mengrahkan pasukan kompang zaba (KOZA) utk bermain kompang bg majlis tu...
mmg agak kelam kabut nak uruskn bnde alah ni....why?..
ak nak kena setlekan bilangan peserta la...pngnkutan diorg la...smpai kitorg x sempat nak dinner b4 bertolak ke kmpung....(naik train la!!!)
tp ni la experience yg susah nak dilupakan..

we all smpai pagi esoknya...
mmg agak shock bg diorg bila dah smpai umah aku tu...well umah kampung je kann..
lalalalaaaaa.........
so, prsedian b4 kahwin tu....mcm besa la..
rebus2 telur...potong2 bawang...etc..
tu part yg brlaku kat umah la...
ape plak yg berlaku kat luar umah?..
huhuhuu...bina kanopi (time ni kitorg tertido kowt....keltihan di pagi hari baru baLik dr KL)..

perkara yg paling best sebeLum maJlis brlangsung?..
hurmm....kenduri akak aku kali ni menumbangkan kerbau la...
dpt la tgok kerbau ditumbangka ...tetttt(dah lama x tengok la)..
pkcik2 melapah n mghiris daging segala bagai..
daging tu plak dibuat sup...
utk ape?..
hurmm....mlm sebelum majlis kahwin tu adalah majlis khatam al-Quran akak, adik laki, n adik bongsu aku yg pompuan tu..
alhamdulillah...at last the whole adik beradik aku dah khatam al-Quran....

ape yg berlaku di hari perkahwinan?..
pagi2 buta lg aku na adik bradik aku yg lain bngun tido utk prepare masakan..
bukan kitorg yg masak tp just nak prepare bahan2 dia la...

pagi tu...the whole fmaily aku pkai baju oren...except pengantin la..(pkai baju hijau)..
mmh excited sngt hari tu...nak tngok akak kahwin la katakan..
alhamdulillah...makanan yg dihidangkan sememangnya cukup..siap ade lebih plak tu...
menu?
gulai daging, gulai ikan, daging masak hitam, kerabu pucuk paku...air sirap oren..
dihidangkan secara buffet la..huhuhuuhuuu..

ape yg berlau sebelum akak aku bersanding?
hurmmm...pngantin laki diarak around 100 meter dari rumah pengantin prempuan..
so agak letih la pemain kompang tu nak mghentam kompang2 mereka..hahahaaa..
then at half perjalanan...kedua2 mempelai ditemukan..
dan diarak smpai ke pelamin...
semua ni aku yg uruskan...(bapak aku yg plan)..tetttt

perkara yg memeriahkan majlis?..
of cos la pemain2 kompang nihh..
actually dah lame kampung aku ni x pakai pemain kompang..well budak2 skunk ni dah xde yg minat utk bermain prmainan tradisional ni haa...
one more thing bila ade DJ spnjang majlis...smpat la plak member aku berkaroke!!
majlis diserikan lagi dgn sesi cabutan bertuah..huhuuhuhu..
hadiah2 ni sume aku dgn adik2 aku yg bungkus....kitaorg je yg tau ape ade kat dlm tu...kesian kat sorg budak yg x dpt hadiah cabutan brtuah
ape yg ade?...rhsia la...

seleaps majlis?..
majlis ni berlangsung start dlm pkul 10 pg till 3 ptg mcm tu...
agak awal la habis.,,n ade makannan yg lebih..
part yg paling letih bilan nak kena kemaskan segala bagai brg2 yg ade ni ha..
nak bsuh pinggan mangkuk...nak susun n kemaskan meja..
nak runtuhkan semula kanopi...n nak pastikan semua barg2 yg dipinjam dari surau ni cukup n selamat without sebarang kerosakan..
kira ok la ade member budak kmpung ni ha....diorg la yg tolong kemas kan sume ni..

ape yg paling best?..
best coz kitorg mmg bekerjasama dlm buat kerja2 ni...
terharu sngt bila rmai org2 kmpung yg hulurkan bantuan..
terasa bersyukur bila berada di kampung...amalan gotong royong masih dikekalkan sehingga ke saat ini!!
kitaorg siap dapat naik lori lagi time nak anta brg2 kenduri ni ke surau..
mmg best...

geng kompang?...
sape?.....tettt.....korg mmg tau la sape diorg..
hasrey, mat peng, fariz, adik fariz(ariff), syahmura....tu jek(5 org)
terima kasih bnyk2 kpd korg yg mmg bnyk mmbantu..
family aku mmg puji korg la...rajin sey..
tp sometimes nak kena ketuk gak..
n ade gak la yg mengelat...tetttt...

so, bapak aku pun bawak la diorg ni g bersiar kat sekitar kawasan aku tinggal tu ha..
kitoarg g melancong ke ban pechah..
tmpat tu mmg agak x komersial la..
tp mmg cantik n perlu utk dikomersialkann..
tepi pantai gitu..
tettt.....

hurmm...itulah sedikit sebnyk bnde yg aku boleh share dgn korg kat luar sane pasal majlis prkahwinan akak aku ni..
even agak dah lame berlalu..tp ak xkan lupakan smpai bila2..
thniah buat akak aku n abg ipar aku...dialah satu2nya akak n abg ipar yg aku ade....
semoga prkahwinan mereka kekal sehingga ke anak cucu..shingga ke akhir hayat..
aminnn

Tuesday, December 8, 2009

CounTDown KenDuri PerTama....

hurrmmmm......
mesti korg tertanye2....kenduri ape plak kan?...
huhhuuu...actually akak aku dah nak kahwin dlm mase trdekat ni..
tarikh prkahwinan?..
trpaksa dirhsiakan...kalo ckp kat cni..
nnti melimpah ruah pulak tetamu yg dtg..
x cukup beras dibuatnya....hihhiiii...

ni la kali prtama family ak nak wat kenduri kahwin..
parents aku excited sngt...tp ak besa jek..
sekadar menumpang gembira..
well,,,dah nak dpt abg ipar baru..
aku ni plak jenis yg jarang nak amik tau pasal hal2 ni..
ye la kann..
budak kampung ni mmg jarang ada di rumah..
huhuhuuu..

tp aku bersyukur..
setelah sekian lama....
akak ak yg baik hati tu dah bertemu jodoh yg sesuai..
ak ni mmg pntang kalo calon menantu ntah apa2 ntah..
tp aku yakin abg ipar aku ni mmg baik orangnya..
hihhihhihii..aminnn...

hurmm..mcm2 la persiapan yg family aku buat dlm mase trdekat ni..
ak plak, 10 hb ni baru nak blik umah..
dgn geng2 kompang za'ba..
ye la..bapak aku ni beriye2 sngt nak ade kompang...
tetttt........glamour skit diimport dr UM..
knduiri kali ni siap ade cabutan bertuah segala bagai..
lembu akan ditumbangkan...
mcm2 lg la...
aku ni plak bukan pakar sngt dlm bab2 persediaan kahwin ni..
xtau la cmne plak majlis prkhwinan ak nnti...(kalo ade jodoh la)..
wat kat hotel kowttt.tettt..


fuhhh...
spnjg cuti dlm mase hmpir sebulan ni..
mmg mcm2 hal brlaku kat diri aku..
mmg sibuk dgn plbagai hal..
aku ni plak kena fikir pasal mase depan....thesis mmg x start buat lg..
hhuhuuuuuuu..bahan pun x cukup..

ya Allah..kuatkanlah smgt hmabamu ini...
berikanlah aku ptunjuk....permudahknlah urusanku di Dunia ini...
aminnnn.....

semoga ape yg dirancang..akan brjalan dgn lncar...
harap xde perkara yg x baik brlaku dlm mjlis prsandingan tu nnti..
biarlah ia mnjadi sejarah manis buat kakak Budak kamPung..

so, sesape yg tau di mana n bila mjlis prsandingan tu..
sila silalah ke rumah hamBa..
hamba amat mngalu-alukan kehadiran tuan puan serta para sahabat..
hihihhhiiii.............

Sunday, December 6, 2009

KenanGan TerIndaH UNAS-UM



alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi..
hayatku masih dipnjangkan hingga kesaat ini..
untuk terus menaip...buat tatapan pmbaca di luar sana..

post kali ini....
sekadar sebuah kisah selama seminggu aku bersama mereka..
pelbagai memori tercipta..
pelbagai suka duka ditempuh..
walau ade masalah..
namun itu hanya sekadar ujian buat sementara..

ya udah...
malas bangat aku ingin berpuitis bahasa segala..
huuuhuhhuu..

budak kampung baru je selesai menguruskan program studi banding @ student exchange..
UM dan Universiti Nasional (UNAS) jakarta, indonesia..
negara jiran..tanah seberang..
sememangnya...pertemuan aku dgn mereka telah mmbuka satu ruang yg akan mmberi kebaikan buat diriku dan rakan2 dr tanah seberang..

tujuan mereka kemari adalah sekadar berkongsi idea..
mmbuat perbandingn sistem pngajian di UM dan UNAS...
UNAS merupakan unvrcty swasta pertama dibina di Indonesia..
pada tahun 1949...jadi umurnya telah mncapai 60 tahun..
seramai 17 org mahasiswa dr Fakulti Ekonomi telah bertandang ke mari..
9 wanita...8 lelaki...
progrm ini bermula 29 disember - 6 disember 2009..
semua mahasiswa UNAS menginap di Kolej Kediaman Za'ba...
4 org sukarelwan yg terlibat dlm program ni...budak kmpung, sayyid, john n faizal..
ad 2 org lg sesat...tetibe bleyh terlibat..(makasih ya kerna mmbantu)
semuanya manis2 n ganteng2 belaka..

ayuh..mari kita lihat apa yg telah berlaku spnjg program ini dilangsungkan..

29 November (malam)
aku..bersama pak kumaran n john pergi mnymbut mahasiswa UNAS di KLIA..
ya..mgkin ini prtama kali ak kesini..
dan prtma kali trpaksa pegang signboard...tertulis UNAS...(sngt besar)..
malu bangat guwe wktu tu..
tp gak apa2..semua ini adalah pnglaman..
kali prtma brjumpa mahasswa UNAS....rasanya mmg agak malu n canggung gitu..
dari KLIA...singgah sebentar di Dengkil, makan2..
sampai Za'ba dlam pukul 2 pagi..
mmg agak lucu jugak la aku tengok mahasiswa wanita..
yg lakinya agak serius....huhuuhuhuhuu..tp ada juga yang peramah...


sesi pertemuan bersama master



30 November 2009..

pagi tu brekfast mcm biasa..
tp agak lewat...coz barangkali keletihan malam tadi
ade sesi taklimat bersama master @ pak salleh..pak kumaran..
dan ucapan dari aku sendiri selaku president la...
petang itu...kami pusing pusing kampus..
naik bus..
destinasi pertama ke Dewan Tunku Canselor...n seluruh kampus.
malm tu plak...sesi diskusi tentang sistem kolej za'ba..
mcm2 benda la yg kami gebangkan..




1 Disember 2009

haaaa...pagi ni..
aku dan rakan2 dari UNAS pergi ke Perpustakaan Utama UM...
mmg pelbagai prtnayaan diajukan bila smpai kat sini..
jalan2 dalam library ni mmg agak meltihkan kok..

segala tklimat pak kumaran yg sampaikan (dia staf library la..
ptg tu kitaorg wat tanyang citer upin ipin;geng pengmbaraan..
citer kartun ni mmg palin popular kat sane..
hurmm...ptg tu kami plan nak g main kayak..
tp x jadi coz hujan la..
mlm tu...ade sesi taklimat dgn SPKUM..
suppose dgn MPMUM..tp mreka lagi libur...tetttt..
presiden yg dtg pun tak ramai...
yg hadir..pres 3rd, 9th n 10th jek...
masing2 nak jual minyak tp diskusi lebih diutamakannn....
pelbagai idea pnting brjaya dikongsi walaupun mase yg diperuntukkan agak singkat..

Bersama barisan Sekretariat Presiden Kolej Kolej Kediaman UM


2 disember 2009..
hohohohooooo...
sepnjang hari ni...kami mmbuat lawatan ke putrajaya, KLCC n pasar seni..
kat putrajaya tu...kami g melawat taman Warisan Pertanian malaysia..
bajet nak mkn buah tp x bnyk yg masak..

hahahaaaaa...
then..solat zohor di masjid putrajaya...ade sesi foto2 gitu..
after puas bergembira di putrajaya..kami terus ke Menara Berkembar Petronas KLCC..
mahasiswa UNAS..mmg teringin bangat ke sana..

bagi mereka...lawatan ke malaysia tidak lgkap kalo tidak ke sini..
sampai disini..berfoto2 segala...n shoping..
Vincci gitu...aku n de geng pergi ke Petrosains...
mlm itu..kami lagi shoping di pasar seni..
aku just beli kanvas nak melukis (bajet nak lukis utk UNAS tp x berkesempatan la)..
mmg agak capek seharian keluar berjalan jalan..
hahaaaa..tp xpe..pngngkutan adalah free..




3 Disember 2009..
hurmm..hari ni kami ade taklimat di fakulti Eknonomi dan Pngurusan UM..
kami sampai agak lewat....(ade yg bngun lambat kok)..
sesi diskusi berjalan dlm masa yang singkat..
kemudian kami terus mmbuat lawatan ke Muzium Seni Asia..

ambil foto saje yg lebih...bukan mahu mmbaca fakta sejarah
mereka juga smpat mncuba bermain perlatan muzik gamelan..
hhuhuhuhhuu..
kami juga berkesempatan mnyksikan tanyangan video tragedi hiroshima nagasaki..
even tyngan ni dah lame habis..tp pegawai kat situ mmg bermurah hati nak tunjuk kpd kitaorg..
yaaaa..ptg ni ade sesi bermain kayak di danau Varsiti..
ak x dpt join coz terpaksa buat kerja kat lab...
mcm2 hal berlaku time diorg main kayak..cmpak2 dlm tasik la..
bagi terbalik kayak n segala bagai..
habis basah kuyup kesmuanya....seperti dilanda ribut...tettt...
mlm ni plak...aku buat tanyang video..
movie papadom..
dlm mase yg same..bwak para penari g kolej tiga nak tngok lokasi prsembahan..
then bwak diorg g training..



4 Disember 2009..

hari semakin berlalu...
terase begitu sngkat....x disedari...hugungan kami makin erat..
x seperti mula2 bertemu...kami sudah mula bercanda dan semakin rapat..
pada pagi ni..aku mmbawa mereka ke fakulti sains..
mnyksiakn prtandingn Debat Diraja..just dpt tengok satu sidang jek..
sekadar nak tunjuk camne sistem prtandingan debat dijlankan kat sini..
petang tu plak ade perlawanan futsal = UM vs UNAS..
ak x dpt join coz lagi busy nak siapkan slide show utk mlm tu..
hahahaaa...UM tewas 13 - 11 x silap..
huhuhhuhuhuuu....mcm2 hal berlaku malam tu..
kita hanya merancg tapi Tuhan yg tentukan...
tp alhamdulillah coz ramai yg trun nak tngok prsembahan tarian dari UNAS..
ak trpksa dtg lewat...(mmg ramai x puas hati dgn aku)...
tp aku sedang jlnkan tugas...
yg pasti prsembahan tarian dr UNAS mmg mantapppp!!..

(maaf utuk segala masalah teknikal)
dan mlm ni gak la.......aku agak down..
ade sesi diskusi utk persiapan hari esok bersama TNC kat ofis..
siapa yg terlibat???...abg harun, puan nik, abg nizam, eh hadi, aku n faizal..
lpas meeting kitaorg wat spotcheck skuarters...then,,
mlm tu gak kitaorg g McDonald bgsar...
siapa bel;anje?....abg nizam la...tettttt...
sipa yg join....???
aku, john, sayyid, faizal, mukriz, hasri, en hadi n en nizam...
huhuhhuhuhuhuuu.....mmg lewat bangat kami tidur mlm ni..


5 Disember 2009..
ni la hari yg paling dinantikan...majlis penutupan..
dikira sebagai penamat program...
alhamdulillah..coz datuk TNC HEP yg comel dtg...

mjlis dimulakan dgn the society for aid to the handicape...
then followed by majlis pnutupan pogram studi banding UM-UNAS 2009..
aku jd emcee utk kedua-dua mjlis..
huhuhuuuuu.....mmg agak lucu jugak time mjlis ni..
mmg agak gmbira n terasa sngt lega bila majlis penutup berkhir dengan sempurna..
walaupun ade sedikit kecacatan....tettt..
ptg tu plak??...
yeah...kami lagi shopping ke sungei wang....aku beli baju n gunting rambut..
just 2 jam kat citu..agak singkat tapi capek...
kami g sendirik la...naik LRT n monorail segala bagai...
saje nak bawak raka2 UNAS merasai semua tu...hihihhiiiii...

mlm tu gak la....after balik dr sungei wang..
kami g Pasar Malam...tp x semua yg ikutan....
mmg capek aku time tu....dah la pasar mlm tu gak besar,,,

huhuhuhuuu.....at least diorg dapat rase ais krim goreng...
hurmmm...balik tu naik teksi jek...
mcm2 hal berlaku kat pasar mlm tu..
aku plak terkantoi dgn sorg mmber aku..hahahaa..
jeles kot aku bawak cewek2 indonesia g jln2 keliling kota..'
tetttt....



mlm tu ade sesi interview program ni..
diorg kena jwb soklan segala bagai...
then ade perjumpaan dgn master, Pak Salleh....huhuuhuuhuuu

followed by pnympaian cnderahati n sesi touching2..
mahu nangis segala....hihiihiii
mlm ni mmg tidur agak lewat...kitorg g minum2 di kolej ketiga..
then main katak dgn rakan2...mmg lucu time ni..
aku x sangka rakan2 UNAS mmg lucu n nakal bangat,,,hahahaaa..



6 Disember 2009..

pulang ke Jakarta>>>>>
ke KLIA...
bukan budak kampung la...tapi rakan2 dari UNAS..
sayonara....sayonara....sampai berjumpa lagi..


begitulah kisah hidupku sepnjang satu minngu yg baru berlalu..
plbagai kenangan manis xkan dapat aku lupakan...
semoga progrm ini akan lebih merapatkan lg hubungan antara dua negara...
kita semua serumpun...
hidup di kepulauan nusantara yg luas ini..
kekalkanlah persaudaraan ini..
suatu hari nnti...kita akan ketemu lagi...
aminnn....

Saturday, November 21, 2009

Dah CuTi taPi AkU TaK bErCuTi

exam ak baru je abis.....lebih kurang seminggu yg lalu..
3 paper je utk semester ni..
start 13hb until 18 hb..
exam kali ni agak relax..
but sumtimes tu trtekan gak..
anw..hope dpt result yg cmerlang.
aku rase dah cuba lakukan yg terbaik tp ade satu subjek yg mmg susah..
redha je la...dgn basic bioinformatics...T_T

cuti yg dah brmula ni..
mcm2 bnde ak dah buat..
jln2 n hangout dgn member2..
hurmmm....

20 hb..
g tngok wyg 2012 dgn 3 org lagi cosmate aku..
mcm2 hal brlaku ptg tu..
masing2 ego n ade perasaan..
ape2 je la..asalkn korg hepi..
citer 2012 ni mmg agak best dr segi effect dia..
tp crita ni seakan2 mmbongkar satu rhsia yg boleh mnjatuhkn US sndiri..
korg sndiri dapt lihat..
negara2 yg trlibat dgn dalang n agenda trsembunyi diorg.
pntingkn diri....n selama ni Presiden US sndiri duk smpan rahsia..
demi kpntingan konco2 mereka..
so, ape yg diorg buat selama ni adlh atas dasar kpntingn diri..
sememangnya movie ni la..
bagi bUdak Kampung btpa US lah punca kpd segaLa masaLah yg brlaku kat Dunia skunk ni..
just tung n lihat je ape agenDa mereKa sterusnya..

ape2 pun 2012...
mningatkan bUdak kaMpung kepada SajaraH baHtEra Nabi Nuh a.s..
namun Nabi Nuh a.s tidak sekeJi US dlm cerita ni..
beliau mmbina bahter di hadapan khalayak rmai demi meningati manusi ketika itu..
haiwan2 diabawa masuk Demi mgekalkan kemandirian sepesies mreka..
hurrmm.....bukan kiamat tp sekadar NaturaL Disaster,..
kita hnya perlu brsedia...
dari segi iman dan amaL..
begitu juga dgn diri BudaK Kampung sendiRi

lpas tngok movie tu..
balik je Za'ba ade plak kes kecurian lbtop..
3 buah lbtop lost hari ni..
smpai ade road block kat depan main Gatet UM...ish..ish..
pening ak nak pikirkn masalh ni..

utk lari dr kerumitan ni...
ak, dakjat, izzah, john n Melisa..
g menjamu selera di gerai char kuew teow..
tepi jln...pnTai DalaM..
mlm ni mmg tido agak Lewat....aku keletihan


21hb
hari ni..ak kluar dgn sorg member..
g zoo negara..
hahahaaa...mmg agak luas zoo tu..
dgn hujan rintik2...agak mmbantutkan keseronokan kitaorg..
odw nak g sane pun hampir sesat jek..
hihihihiiii...
entrance fee dah naik...rm20 hinggit..
fuhhhh.....dpat tngok mcm2 haiwan..
plbagai jenis burung, savana, australia, ular, katak etc..
tp paling tension..bnyk haiwan yg lost..
incible x dpt dilihat dgn mata kasar..
hurmmmm...boring...



mlm ni ak sngt letih..
balik je,,,terus brehat smpai keesokn pagi..
mmg letih....n sedeyh.

rmai mmber yg dah balik hari ni..
kolej za'ba mulai sunyi..
ak plak kena saty agak lame coz ade hal nak setlekan..
susah plak jd presiden kolej nihh..
tp terima la..
ni la tanggungjawab..
kena sacrifice masa, tenaga, n wang...

dlm kesempatan ni jugak..
selamat jalan diucapkan kpd rakan2 yg pulang ke kampung Hlaman..
selamat mymbut hari Raya Aidiladha..
selmat anda sampai..selamat juga anda kembali ke sini..
selamat bercuti..
gunakan masa free yg ade ini sebaik mungkin..

Sunday, November 8, 2009

exam......dan cuti.....

tajuk post kali ni mgkin xde kaitan dgn ape yg ak nak tulis kat cni..
hurrmmmm..........

skunk ni ak ngah study dlm lbrary..
jam 3.36 pm...
perpustakaan utAma UM..

hihihhiiii..
study dan terus study..
jiwa ni ngah keliru n buntu..
bnyk plak mnde ak nak kena bc..

even amik 3 paper jek..
tp dan rase burden..
susah sngt kowt..
atau ak bnyk main..

ntah la...
cuti pun makin dekat..
tp ak x prnak nak pikir psal cuti..
ad bnyk bnde nak stlekan spnjg cuti ni...

Thursday, November 5, 2009

Baru Nak StarT kowtt....

hurrmm........
fuhhhh......

x hilang lg letih ni..
ak baru je balik dr lab B2.5..
start from 9.00 am smpaila 4.00 pm..
nonstop wat kerja..
culture n terus culture..

alhamdulillah gak..
asement ak sume dah selesai..
test ponn dah xde lg utk sem ni..
tinggal satu jek lg..
examinatiON..

ade lebih kurg sminggu jek lg.
ak plak mcm x start ape2 lg..
asyik online yg bukan2 jek..
tettt...

hurmm.......
so i will start to do my best revision by today...
hihihihiii..kat depan lbtop kowt..
main fb?..
ym?..
yup..utk bnde yg x nonsense je kowt..
tett..

anyway..
dlm kesempatan ni..
buDak kamPung nak minta ampun ya..
kalo ade saLah dan siLap...besa la kannzz..
uol mcm x tau je sy ni agak suka mlaser..
lalalaaaa.....

haaa..
kpd student um jek.
especially kpd pejalan kaki...mcm aku..
jgn lupa beli Payung ye..
bwk paYung g exam building..
musim ujan skunk ni...
lalalaaaaa...........T_T

@};-

Tuesday, November 3, 2009

Gila dah bersawang!!!!

setelah lebih sebulan ak menyepikan diri..
baru kini nak menjelmakn diri..
dlm kesibukan hari..
dlm kedinginan pagi...
lalalalalaaaa..................

dah mcm2 perkara berlaku..
dah plbagai adegan terjadi..
seribu satu kisah telah tercipta...
seribu perkara kian berlalu..
dan aku masih di sini..
di hadapan labtop ACER 4930 kesayanganku ini..

ak akn terus menaip selagi hayat masih ada..
mmg jiwang habis seyy..

argghhhh.nonsense sume tu..
hurrrmmmm............serius mode skunk ni..

tanpa ak sedar..
dah hampir genap satu semester ak brtugas sebagai presiden kolej kediaman za'ba yg tercinta ni..
mmg plbagai dugaan telah ak harungi spnjg bertugas,,
pelbagai memori kian memenuhi minda..
aku plak kian leka dgn arus perubahan masa...
lalalalaa,,,,,,,,

mcm2 projek dah dilaksanakan..
meetg sana sini...
surat tu la...surat ni la...
report sana...report sini...
huhhhhhh..mmg serabut..

brtmbah serabut bila anak buah ak buat masalah..
ade saje diorg ni nak buat ak hangin..
tp as a pemimpin,,,,sabo je la..
diorg masih belajar..
ak plak kena mengajar n perlukan tunjuk ajar..

tugas sbg pelajar xkan aku lupa..
projek final year sntiasa mewarnai hidup ni..
ak plak mmg suka lepak kat lab ak yg agak beso tu..
lab yg agak mewah dgn pelbagai jenis apparatus...
hihiihihiii.......
projek tisu kultur mmg sesuai dgn naluri hijau ak ni..
tp dek kesibukan diri....ak kian mnjauhi sume ni..
kejap kat lab..
kejap kat umah kawan..
kejap kat library....
kejap kat kolej...
tetttt.......

namun...tanpa ku sedar..
lbtop kesyanganku ni jugak la pengubat keserabutan..
penyudah masalah yg sukar nak selesai...
knape?
huhuhuhuu..
main facebook la..
chat kat ym aptah lg.....:-"
tu la keje ak kalo boring....mcm korg gak arrr..
hihihihihiiiii....

lalalalaaaa.............
skunk ni pun dah masuk exam week..
so, gud luck ye kgkwan kat luar sane tu ye...

Tuesday, September 29, 2009

LeMaNg Dan AkU

Hurmmm........
raya tahun ni mmg bnyk mengimbau kenangan lalu..
kenangan di zaman kanak2..
kenangan brsama family trsayang...

dulu..ayah aku mmg rajin buat lemang time nak raya..
time ni gak la kelam kabut cari prkakaks..nak wat lemang..
kayu api..
pulut...
tebang buluh..
cari daun pisang kat kebun..
kait kelapa...parut kelapa..
bnyk plak tu...
perah santan
tettt.........

Jom kita terjah cara buat lemang..
sikit2 je..
nak lebih?
korg g la face to face jumpa bapak aku...huhuuuuuu

Mula-mula..kita mesti ade buluh lemang..
jgn guna BULUH MERIAM plak!!!




Kayu api plak mesti bnyk...depends kat jumlah lemang la..
nnti x cukup masak plak...g la tebang pokok kat umah jiran tu haa...



Santan ni plak...kena perah sebaik mgkin..
lagi pekat lagi bagus...tp jgn pekat sngt..
coz nnti lemang x sedap n cepat basi kowtt..



Hurmm..santan ni kena tapis tau...
jgn amik dngan segala hampas plak..tettt..
Mak buDak KamPung mmg pakar dlm bab memerah santan ni ha




Hurmm..part ni agak leceh sikit..
nak masukkn daun pisang dlm buluh..
kena hati2 coz daun pisang ni cepat koyak..



then..baru la kita masukkn beras pulut..
beras ni mesti dibasuh dulu...n tuskan smpai kering...
masukkn sikit demi sikit..
jgn ketuk buluh tu time isi beras coz nnti santan x bleyh meresap masuk dlm buluh..
hurmm,,,,,dah abis isi beras..
baru kita masukkn santan...



Haaa,,,,,,,,ni la lemang yg siap untuk dibakar..
nak membakar mmg kerja yg susah dan perlukan kesabaran yg tinggi..
selama hampir lebih 3 jam kita akn brgelumang dgn bahang kepanasan..
mata plak berair coz asap kian menbal..



hohohoooo....api yg marak ni ngah mmbakar kayu api..
budak kampung x pndai sngt nak mmbakar lemang ni..
bapak budak kmpung yg selalu take over..




jeng..jeng..jeng..
lemang yg sedang dibakar....tunggu masa je nak dimakan..
mmg makan mase yg lame nak tunggu lemang ni masak..
kena jaga api..jgn smpai padam..
jgn marak sngt api tu..nnti hangus plak lemang tu haa..




alhamdulillah..lemang yg dah siap dimasak..
bleyh dibelah..kemudian dipotong-potong..
lalu dihidangkn kpd tetamu...
sngt sedap kalo dimakan dengan rendang..
mak aku mmg pndai buat rendang daging ni...
mmg susah ak nak ragui...mmg sedap.
smpai skunk buDak Kampung x khatam lg nak wat rendang..
hohoooooo....tringat kenangan lalu..
berebut nak mkn lemang dgn adik beradik..


hurmm...ni la sedikit sebnyk yg budak kmpung dap brkongsi dgn rakan2 di luar sane..
kerja mmbakar lemang ni kian dilupakan generasi muda skunk ni..
mostly, lemang2 zaman skunk ni x sedap..
ade yg direbus...n santan tu plak x cukup pekat..

ape2 pun....kerja mmbakar lemang mmg memerlukan kesabaran..
x bleyh marah2 coz nnti hangus plak lemang tu ha..
makanan tradisi melayu ni amat prlu dipertahankan..
huhuhhhuhuu..

Monday, September 28, 2009

RaMaDhaN dan SyaWaL.......1430 H

Hurmm....
Kehidupan ni mmg penuh dgn ujian dan cabaran
Benda ni la yang akan mematangkn fikiran kita..
Yang akan mendiamkn kita wat seketika..
Yang akan menyedarkn kita betapa kecilnya dunia..
Betapa masa kian berlalu..
Dan kita semakin dewasa n meningkat tua..
Hahaaaa.....sume tu mmg korg pun tahu kan..
Tp x ramai yg nak beringt termasuklah bdk KaMpung sndiri..

Kali ni aku nak share cerita bout Puasa dan raya yg dah berlalu..
Alhamdulillah...puasa aku ckup sebulan utk tahun ni..
Semoga puasa kali ni mndapat keberktan daripa-Nya...
Bulan puasa yg dah berlalu kali ni....
Mmg benar2 memberikan pelbagai ujian terhadap diri ini...
Oooppss...mcm ayat kat ats td je...

Hihiiiii..nak dipendekkn cerita...
Jom la kita terjah same2 ape yg berlaku pada diri aku bulan pose td..
Bulan pose sebulan...
Bnyk bnde nak cerita tp amik yg pnting je la ek..
Ntah la..budaK Kampung pun x ingt sume skali..
Antara peristiwa yg berlaku?.....

Sume Ni isu berbuka puase n seumpama dengannye..
1) Buat pertama kali aku n warga Kolej zaba yg laen bersahur n berbuka di dewan mkn terbuka
2) Ada berbuka 1Malaysia kat zaba...(bajet je tuu..)
3) Aku x pernah berbuka kat bilik lgsung..
4) Dua kali x silap berbuka kat blok 21, pntai Dalam...
5) Dapat berbuka dgn spageti n puding telur yg special
6) Berbuka dgn air soya je dlm keta MyV...odw nak g KL central
7) Berbuka kat kelab Golf area damansara..jik jtk pnyelia, pengetua etc
8) Dua kali terlepas nak berbuka dgn pizza hut..tett
9) Dua kali gak trpaksa berbuka kat fudcourt midvaley..
10) Brbuka kat API after terima watikah dr TNC...
11) Ade jamuan under Kelab Perpaduan UM kat Zaba
12) Memori bg kurma kat pnduduk kolej b4 berbuka
13) Berbuka kat maple dgn member biotek..
14) Paling best coz dpt berbuka dgn family tercinta...

Hurrmm..ni plak isu sahur
1) X silap dua kali kowt ak trlepas sahur..
2) Bnyk kali trlepas kelas coz stay up lewat sngt time sahur..
3) Best sngt sahur kat open air di kala dingin pagi...
4) Sahur dgn sardin je kat umah lan n wan....keciannn
5) Sahur dekat kolej zaba mmg agak bleyh tahann...
6) Aku x sahur pun time nak blik kg....dlm train time tu
7) Ade org kena campak masuk dlm kolam zaba after sahur...bifde boy
8) Paling best dpt sahur dgn family...


Time nak balik kmpung plak?
1) Huhuhuhuuu...jln sesak giler nak g KL central
2) Trpksa g beli roti canai time jln jem tu..(kuar keta jap)
3) Trlepas train plak dahhh.....silap platform..
4) Train plak kena delay lebih setengah jam...tensi sngt
5) Mcm jd pelarian kat kl cntral tu ha..
6) Terima kasih kpd rakan2 yg menemaniku....(^_^)

Persiapan raya?...
Budak kampung g beli baju raya kat msjid jamek je...
Baju color oren,,,dgn songket gitu..
Tahun ni...x beli lgsung kuih raya..
Sume wat sendiri...
Tolg akak je.....tolg acuankn n bakar..
Paling best bila ayah buDak Kampung wat lemang tahun ni..
Tahun lpas x sempat....hihihihiii..
seDap sangat bila dimakan dgn rendang yg mak buat...
gantung lgsir baru...cuci tingkap...
huuhhuuuuuu.....mmg best..
korg pun wat bnde yg same gak kannzz..



Kenangan hari raya plak?...
1) Buat prtama kali ak x g brya kat umah kwn...
2) Yg pnting g ziarah kubur nenek....after smbyg raya dgn abg
3) Bermaafan dgn ayah n emak...dgn adik beradik..
4) G umah sedare je lebeyh..
5) Yg pnting dpt jumpa tunang akak ak..oooppssss.....(dah nak kahwin laa....)
6) Jd pelayan tetamu..angkat air...hidang makanan..jemput mkn ye
7) Paling tension bila ade bdk2 kecik....abis bersepah umah aku tu..
8) Duit raye x bnyk pun taun ni (perlu ke ckp..tettt)...
9) Aku g braya kat umah kwn dlm raya keenam n ketujuh..

Actually...ade bnyk giler ak nak citer...tp ni je yg mampu ak ingt..
Kalo korg rase ade yg patut ditmbah...
Bg je coment kat bwh ni ye..
Huhuuuhhuuu...

Wednesday, September 2, 2009

JiWa HamBa

Sempena bulan kemerdekaan ini, terkenang daku kpd peristiwa lalu....
Dahulu disambut meriah di hadapan DTc..
disambut dgn penuh ghairah di dataran merdeka...
tapi kini.......semua usaha perlu dikekang
demi kemaslahatan bersama.....wabak H1N1 menjadi punca..

tahun lepas....budak KampUng diberi kePercayaan menyertai Perarakan KeMerdeKaan UM..
satu pasukan dgn barisan MPMUM n staf Perpustakaan ketika itu..
latihan dibuat penuh smngt.....rindu plak kpd semngat jiwa merdeka warga berusia.
waktu bersjak ni...mcm2 hal brlaku..
staf library....pkcik n mkcik mmg penuh semangat
diorg target dpt Johan tp disebabkan masalah teknikal..
kitaorg just dpt no 4...........
time tu buDak KamPung kena Pakai baju RELA!!!!
berkawad.............bersajak dgn kak Patni....
hihihiiii.........


Sajak "Jiwa Hamba" menjadi pilihan

Termenung seketika sunyi sejenak
Kosong di jiwa tiada penghuni
Hidup terasa diperbudak-budak
Hanya suara melambung tinggi

Berpusing roda beralihlah masa
Pelbagai neka hidup di bumi
Selagi hidup berjiwa hamba
Pasti tetap terjajah abadi

Kalau hidup ingin merdeka
Tiada tercapai hanya berkata
Ke muka maju sekata, maju kita
Melemparkan jauh jiwa hamba

Ingatlah kembali kata sakti
Dari bahang kesedaran berapi
"Di atas robohan Kota Melaka
Kita dirikan Jiwa Merdeka"


Usman Awang
Sumber: Koleksi terpilih Usman Awang/Dinsman


Wednesday, August 26, 2009

BuaH TanGan Dari Cameron.........

kate org...
cameron highland tu sejuk...
tempat tu bnyk strawbery..
pokok teh...
kaktus..
bal....bla..bla...

kate org..
ramai yg nak honeymoon kat sane....zaman dulu2 la..
ramai rombongan budak sekolah wat trip g sane..
ramai yg kate tmpat tu best..

tp buDak KamPung rase pelik..
Cameron x mcm dulu lg...
dah makin panas..

Lambakan post harvest of strawbery.........

buDak Kampung Pun pelik gak...
kat sane paling bnyk Pokok teh..
tp jarang org bawak balik Daun Teh as buah Tangan...
tetttttttt..............


John sp. Aril sp. Khai sp.


huhuhuhuuu..............
ape2 pun....buDak Kampung nak ucapkan ribuan terima kasih kpd sahabat budak kmpung yg sudi membawa pulang sedikit buah tangan dari sane...
kate org.....
org memberi kita menerima

Tiga Pokok kaktus......semoga dapt hidup subur..
strawbery...mmg sedap...
x pernah mkn sebnyk tu........

Tuesday, August 25, 2009

COkLats n FriendS...........


kate org.....
coklat boleh hilangkan stress..
penenang jiwa..
tanda cinta..
makanan yg sedap..
ada antioksidan..

kate org....
makan coklat ni just saje2 je..
tp bg budak kamPung..
coklat membawa bnyk makna..

Makan Coklat meingtkan aku pada sesuatu...
kenangan lalu...
Rakan-raKan...

Sunday, August 23, 2009

BiCaRa RamaDhan 1430H

Budak Kampung nak bercerita n sampaikan nasihat...

hidup ini perlu saling nasihat menasihati..........


Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

Kat sini ade serba sedikit amalan mulia di bulan Ramadhan :

Sunat-sunat puasa

* Makan sahur serta mentakhirkannya.

* Segera berbuka dan sunat berbuka dengan buah tamar atau benda-benda yang manis atau air. Buah tamar adalah makanan yang terbaik dari segi agama dan kesihatan dan jika tiada buah tamar berbukalah dengan air kerana ia dapat menyegarkan badan.

* Berdoa setelah berbuka - Rasulullah s.a.w berdoa setelah berbuka dengan ucapan, mafhumnya, Wahai Tuhanku aku telah berpuasa untukmu dan aku telah berbuka dengan rezeki kurniaanmu.

* Mengkadakkan jamuan berbuka puasa – Menjamu orang-orang berbuka puasa adalah satu kebajikan.

Adab ketika berpuasa

Perkara-perkara di bawah adalah sangat dituntut kepada umat Islam seluruhnya apatah lagi di waktu mana kita sedang mengerjakan ibadat puasa, antara tuntutan itu ialah:

* Menanamkan rasa penuh harap, segala amalan kita mudah-mudahan diterima baik oleh Allah.

* Mengurangkan makan dan minum ketika berbuka dan sahur.

* Mengelakkan diri apa-apa sahaja yang boleh membatalkan puasa.

* Mengurangkan tidur di siang hari.

* Hendaklah kita selalu mengingatkan bencana dan balasan Allah di akhirat.

* Menjauhkan diri dari mengumpat, mencerca, mencela, mencaci, maki hamun, berbohong serta mencarut dan apa-apa sahaja perkataan yang kotor dan berbau busuk dan hina didengar telinga.


Selamat berpuasa dan banyakkan beramal...
Jangan lupa singgah ke bazar Ramadhan..
Rajinkan diri menunaikan solat sunat Terawih..
jangan lupa bayar zakat Fitrah bagi yang mampu..
paling penting....marilah bermaafan di bulan yang Mulia ini..

so, Budak KampUNg menyusun sepuluh jari memohon maaf diatas segala kesilapan, serta keterlanjuran budi bicara saya kpd pembaca diluar sana

Nikmatnya berpuasa......nikmat juga berbuka....

Friday, August 14, 2009

BiaRLah RahSia

Pernah kau Bermimpi Seketika
Berada Di Tempatku
Membayangkan Pahit Manis Berlalu
Entah Siapa Yang Tahu

Mungkin Nanti kau Jua Merasakan
Berdepan dengan Kata Yang Menyesakkan
Takkan Tugumu Kebal
Tiada Pertimbangan

Keheningan Malam Membangunkan
Kepayahan Jiwa Meluahkan
Andai Kau Jujur Memahami
Tiada Ku Menjauhi

Dan Kisahku Yang Masih Panjang
Menambahkan Berat Yang Memandang
Lantas Ku Pendam
Ku Putuskan Biarlah Rahsia

Semakin Aku Hidup Dalam Cinta
Tiada Kuasa Mampu Menghalangnya
Hentikan Kata-Kata
Bertulangkan Dusta

Pernah Kau Bermimpi Seketika
Berada Di Tempatku

Saturday, August 8, 2009

PemBahaRuan ataU PerUbahaN?

hurrrmmm......aku kat Lab Culture Tissue waktu ni...
ngah teman kawan...sampai ke larut petang....
hihhiihihihiiii.....best plak lepak2 kat lab..
bebas dari masalh kat luar tu...
tapi bila dah kuar dr lab ni...mcm2 bnde menerjah masuk ke dalam fikiran.
memaksa diri ini utk terus bersabar,,,,,,tettttt..

alhamdulillah....
kini aku telah dilantik sebagai Presiden kolej kediaman za'ba sesi 09/10..
aku bersyukur ke hadrat Illahi...
mungkin semua ini adalah ujian yang besar buat diri BudaK KampUng..
menyandang sebuah Jawatan yg tidak pernah diIdamkan Budak Kampung..
pelantikan di buat 5 Ogos td.....bersamaan 15 Syaaban..
so, skunk ni aku dah jd Presiden utk tidak sampai 4 hari...
itu pun dah agak pening...hihihhihiiii..

sape? mengape?
sape yg pegang jwatan laen?
kenape diorg dapat?...
hurrmmm...itu bukan persoalan utama..
semua ni ditentukan brdasarkn undian...berdasarkn kuasa yg ada pada pihak pentadbiran..
kita hanya mampu merncang n hanya Tuhan yg akan menentukan..
aku harap diorg yg dah berjawatan tu akan memikul amanah yg diberi sebaik mungkin..
hiraukan kutukan, cacian, fitnah, penipuan, atau umpatan yg dilemparkan org lain..

mereka hanya mampu berkata...tp tidak mampu menunjuk muka..
tettt...
budak kampung Disini berharap kpd bantuan..
berharap tidak ada gangguan yg membebankan..
berharap kepada sebuah perubahan..

mcm2 benda terlintas di fikira selepas mendapat watikah pelantikan..
aku ingin ape yg berlaku pd masa lepas tidak berulang utk mase ni..
aku ingin membuat satu perubahan demi kebaikan..
biarkn yg lama menjadi teladan...
idea2 lama hanya sebagai bekalan utk dijadikan panduan ttp tidak semestinya perlu diteruskan..
idea2 baru amat diperlukan ttp tidak semua boleh diguna pakai.

So, buDak kamPung harus bijak memilih yg mana kaca dan yg mana permata..
harus bijak mengatur masa dan strategi demi kebaikan warga za'ba..
ak harap mereka yg dilantik tidak membiarkan aku keseorangan menahan segala keperihan..
susah senang kita tanggung bersama..

jangan melawan arus..
tapi kalo nak lawan jugak, pastikan dayung yang dipegang tu cukup kuat utk melawan arus yg menghalang..
jgn sampai patah...nnti kita akan jatuh n lemas dalam arus yg deras..
teruskan mendayung krn perjalanan masih jauh..

Monday, August 3, 2009

Aku Berjaya MeRentas SamUdEra CiNa SelaTan!!

aku dan memori Tioman....

Hohohohohhoooo....
Budak KamPung baru je balik holiday dr Pulau Tioman....mmg best sey..
hurrmm...percutian bersama geng PM n penyelia kolej..
pengetua kolej zaba yg tercinta pun ade gak bersama family beliau..
mmg mcm2 hal berlaku kat sane..

seramai lebih 40 org peserta termasuklah family pengetua..
kitoarg bertolak naik bus yg sngt besar..(bajet double deckr tp hanya retorik semata2)..
hahahaaaa.......
tetibe je ade dua org tarik diri time nak bertolak tu. So, teraksala budak KampUng cari pengganti yg baru. Hihihihiii..bertuah betul org yg dpt join kitoarg tu kann..
hei uols..
mmg ade bnde pelik berlaku spnjg perjalanan ni..
yg pertma sekali, buDak KampUng terdengar jeritan yg agak sumBang time tido dlm bus..
hurrm,m....xtau la suara sape kanzz...
budak2 ni karoke smpai x ingt dunia...sampai lupa diri tu manusia n perlukan tido..
tetttt....
dlm perjlanan tu jugak la....kitoarg terserempak sebuah bus misteri di sebuah simpang tiga di tengah2 hutan yang sunyi....
misteri sngt bcoz bus tu tetibe je hilang n lesap dr pandangan..xtau la g mana coz jalan kat ctu mmg lurus n xde simpang lain kalo nak melencong..
pelik sngt coz bus kitorg x dpt kejar bus tu.....n tetibe je lesap dlm masa yg singkat..
mmg misteri kan uolss.....

Dah sampai!!!!..candid...

hokkayyy...kitorg smpai kat jeti mersing dua jam (pukul 3.30 am) lebih awal sperti yg dijadualkan..
hurrmmm..so terpaksa melangut, termenung, melpak, n tido dlm bus....
naik feri g tioman pada pukul 6.10 a.m......
mmg best naik feri tu.....sempit n sejuk...then berombak2 selama 2 jam perjalanan rase mcm nak pitam..


kitoarg akhirnya smpai di Kampung Salang, Tioman pada pukul 8.20 a.m...
bila dah smpai tioman,,,,,,terpaksa la menunggu kunci bilik...kitoarg smpai awal sngt n kena tunggu org lain cek out dulu la...hihihihhhii....
1st day di tioman agak boring....smpat main bola tmpar sebelah pg tu n tido je ptg tu..
ptg tu ade gak la budak2 ni main bola tmpar, main pasir, snorkeling di air cetek...
hihiiiiii....even area pantai kat cni agak terhad n kecik coz bnyk area pnati yg berbatu tp pnatai kat cni sngt jernih dihiasi karang yg x bernyawa..
Budak Kampung plak dpt detect sejenis Sea Cucumber with Pink color.....tettt..

Tempat menginap....ala2 kampung gitu

resort jitaorg ni antara terawal dibina...so penginapan kat cni agak la mundur ke belakang sedikit....ala-ala perkampungan org asli + oldtown cowboy skit..
chalet mcm kawasan kmpung....kecik, simpl n ada parasit (NYAMUK!!)..tetttt..
ade bistro mcm pub......menyediakan minuma keras dgn harga yg murah..
kat cni mmg ramai foreigner,,,,kitoarg pun mcm dah imum dgn environment dikelilingni mermaid yg unik n pelik ni....hahahaaaa.....
yg palin best kat cni.....mostly brg yng diimport dijual dgn harga yg sngt murah coz ni Pulau bebas cukai....murah betol rokok imprt kat cni kannzz..
Budak kampung palin x suka brangan buatan M'sia dinaikkan harga.....nak wat camne kan, kos penghantaran laaa katakan....
sampai topup rm10 dijual dgn harga rm11...tetttt


benda murah yg dijual disini......tetttt..

tu la kisah keadaaan di salang Resort..
sebelah mlm plak tmpat ni mmg hapening dgn lagu pop dipasang kuat smpai la ketengah mlm..
kitorg plak ade sesi ramah mesra bersama pengetua....
sei berkongsi pengalaman,,,,,,budaK KampUng just mendengar je,,,
x bercerita ponn even ade bnyk bnde nak ckp mlm tu......xpe la..simpan je dulu....
mlm ni tido agak awal...kitorg sempat la supper jap kat restoran yg agak kuno di situ...
hiihihihihihhi.....tido mlm pertama mmg best.....aku satu bilik dgn khai....
hihihihihihihihiiiii...


pagi esok....kitorg ade trip snorkeling...
ni la 1st time Budak kampng snorkeling bersama rakan2 lain....
hihihihihihhii....pakai gogle..pakai life jacket..
kitoarg kena bayar rm12 utk sewa sume tu.....
evan agak mahal tp demi sebuah pengalaman...budak kampUng x kesah..
kitaorg g tmpat snorkeling tu dgn sebuah bot laju..
mmg laju sey bot laju tu.....mcm naik roller coster gitu..
sngt2 best....rase nak naik lg......
x silap aku,,,,,kitorg bersnorkeling kat Pulau Tulai...di sebelah utara Tioman..

Jom snorkeling!!!

mcm2 bende pelik dpt dilihat di dasar laut sane...
batu karang yang pelbagai warna, bentuk, n rupa.....
ikan pun cantik2 belaka....even aku agak takut2 sikit bila mula2 nak snorkeling tp bila dah lame2 tu rase mmg best...
huhuhuhuuu....budaK kampung dpt tengok sekor ikan yg besar color dia mcm pelangi..
n sekor belut yang cantik color kuning with black spots gitu...hahaaaa
mmg indah ciptaan Tuhan....
paling best bila kita bg mkn roti kat ikan2 yg comel tu...smpai tergigit jari aku plak tu..
hahahaaaaaa.....
lebih kurang 4 jam trip snorkeling kitorg...evan agak memenatkan tp buDak KamPung tersa kepuasannya....rasa nk lagi laa....
hihihiii...yg paling lawak....
ikan22 tu dtg kat buDak KampuNg bila aku dah selesai qadakan hajaT kecik Kat dlm laut..
oooppppsssss...terlebih sudah..

BBQ corner...

hurrmmm.....ptg tu plak aku just tido je kat bilik coz keletihan yg amat..
sebelah mlm plak ade bbq tp simple2 je.....aku ingt meriah la sngt..
after bbq..kitorg jln2 jap kat sekitar pntai n jeti......amik angin wat kali terakhir diesebalh mlm.
terasa sekejap sngt kat tioman ni...

Free Pose....

then ade perjumpaan japo dgn barisan penyelia....mlm ni jugak la aku dah diberikan satu tanggungjwab yg baru dan mmg agak terbeban,,,,,,,,,
mlm tido agak lewat.....n tido mlm ni mmg dihayati sebaik mungkin..
so, bngun agak lmbat la....tp feri lambat smpai plak..
so, terpaksa la menungu lagi utk balik...

Menunggu feri yg x smpai2 lagi.....kitorg nak balik UM!!

buDak Kampung smpat la shoping2 jap kat jeti mersing tu..
beli la ole2 utk kwn2....hihihihii..
then beli skit keropok2 ikan kat sebuah kedai keropok...
hurrrmmm...perjalanan pulang dihiasi n diwarnai dgn pelbagai bunyi muzik yg best n kadang menyeramkan...hahaaaaa....
koroke lg budak2 ni......dah la bnyk lagu2 pelik..tetttt..

Kaki yg meredah Samudera Cina Selatan!!!!....

hurrmm......mcm tu la trip percutian kat Tioman...
evan pengisian dia agak simple tp pengalaman manis kat sane mmg x dpt nak dilupakan..
lupa plak nak ckp...budak kmpung hmpir dtggalkan bot time snorkeling tu...
coz terkapai2 masih melihat ke dsar laut...tettttt...

hurrmm....hidup ini kembali serabut bila dah smpai UM...
mcm2 hal nak kena buat,,,,,mcm2 hal nak kena handle..
aku perlu bersabar...
Budak KaMpunG perlukan sokongn rakan2....
blog ni akan jadi saluran luahan perasaan......


Lepas ni ade mcm2 lagi halangan n masalah...
itulah cabaran!!!
aku akan busy dgn hal kolej...
Budak Kampung akAn Busy dgN hal projek kat lab...
aku harap projek ak sukses...
aku harap budak KampunG akn dpt sokongan n kerjasama dr rakan2...

Sunday, July 26, 2009

Masuk Tahun Ke-4 kat UM...

Ungku Aziz Residential Colege (KUAZ)......from air

hurrmm...maybe korg kat luar sane tertanye2 statement 4 tahun tu kan..
hhhuhuhuhuhuuu...
mmg aku dah melangkah tahun keempat kat UM ni..
dah mcm2 aku tempuh..
dah mcm2 aku lalui..
aku hadapi...
Budak Kampung Harungi...
Budak kampung fahaMi....
betapa kehidupan kat UM ni mmg dah bnyk mngajar aku tentang erti susah payah menjadi insan berGelar maHasiswa Kat Tengah2 bandaraya Metroplitan ni....
hihhihiiiii....

Tahun Pertama aku kat UM sebgai insan yg bergelar pelajar...
aku x jd mahasiswa lg time ni..
knape??
bcoz time ni aku baru bergelar budak PASUM..
pelajar Pusat Asasi Sains UM...
menginap kat KUAZ as ASASian.....power sngt..
mcm2 aku belajar kat stage pertama khidupan di UM ni....
pelbagai kenangan manis x dpt Budak Kampung Lupakan......
aku belajar sbg pelajar aliran sains hayat....bajet nak jd doktor la tp biotek gak la jadi pilihan di hati....dah takdir kannzz....
hei uols...
budak kmpung rindu giler kat geng2 pasum dulu.....kitoarg dulu dlm satu kiub..
satu kiub tu ade 4 bilik.....dlm satu bilik tu ade 4 org..
then total sume ade 16 org la....comunicate each other dlm satu kiub...best sngt..
yg pasti kiubmate budak kmpung sume day berjaya smbung degree kat universiti plihan masing2...
hihihihii..rmai mintak dktor n farmasi....wuteva...

My Cubemate......tettttt...

yg paling ak x dpt lupa kat pasum ni adalah aktiviti yg kitaorg buat la....
PASUM byk mengajar aku tntang erti hidup sbg mahasiswa.....
aku mula dikenali bila kena handle aktiviti dgn anak2 yatim...best sngt...
then join geng tarian zapin utk Chroma nite..
lepas tu aku terus melangkah lebih jauh..
kitaorg akhirnya dpt g Medan, Indonesia!!!!!!!
g oversa gitu......since that aku mula smngt nak wat internationality program..

Pasukan Tarian InderaSari....

tp smpai skunk x wat2 lagi...
kpd Topek, rydza, my roomate fariz n iza'an...
yusri, alif, paan. redho, luqman, zaim, gjo, hilman, hafiz, palem, iskandar, anam, ACAB........sape lg ek..
dah lupa sudahhh,,,korg mmg bnyk dah bantu n warnai hidup ak kat PASUM dulu...
rindu sngt bila kita sume dpt wat jamuan akhir pengajian...
kpd Kelas tutorial Y2...uol mmg best.......hihihihihiiiii....

Memberz at PASUM...nerd sngt time ni..

dan kini...aku dah bergelar mahasiswa....
dah masuk tahun ketiga jadi mahasiswa Fakulti Sains...
so, hidup aku ni mmg diselubungi segala mcm fakta sains...
smpai dah x larat hafal...ingt..hayati...n amalkan...
tension sey.....tp best!!!!
tetttt.....

Jamuan Akhir Pengajian PASUM

akhirnya ak dpt gak continue bioteks...
actually nak amik medic tp takdir yg tentukan segalanya.....hihihihihiiii...

time 1st year bnyk main....
jumpa rmai kwn baru,...
jumpa rmai musuh n org pelik...
bnyk bnda budak kmpung nak ceritakan bila jd mahsiswa baru ni..
tp x cukup space la...
kalo ak citer pnjang punn..bukan korg nak bc ponn...
tengok gmbar je lbih kannnzzz...
hei uol...
budak kmpung rase best sngt time 1st year....kita bnyk relax..
bnyk projek kolej.....bnyk aktiviti luar....
hihhihhhiiiii...especially bila duit ptptipu masuk..
tp budak kmpung dah dpt biasiswa Baitulmal laa....
time 1st year join nasyid...
sejak dr tu la aku mula dikenali ramai....
kridibilliti ak mula diuji.....then dpt jd PM gitu
larikkk...

time 2nd year..
bnyk study bnda baru...best sngt..
then result mula merudum...wut eva...tertekan gak la..
busy jd calon pilihanraya plak tu..
mmg aku x duga sume tuhhh..
tettttt....
lepas tu jp PM lagi sekali...

jadi KPM sey...
mmg sekali lg aku x duga....aku pun xtau knape..
aku ni mcm mat giat...
nak wat camne...dah diorg pilih kita..
tettttt...
terasa diri begitu berharga...

dan kini aku rase dah melangkah ke tahun akhir..
bergelar FInal Year student....
dah mula wat projek...
dah mula berulang-alik dr Labaratory..
dah mula busy dgn asemen..
thesis...n presentation...
tp sume ni sekejap je actually..
akan berakhir gak tp terasa mcm lame sngt..
kalo boleh lg lame lg bagus coz diri ini masih x puas duk kat UM...
dah mcm2 ragam org aku jumpa since 1st year..

tp aku paling x dpt lupakan kwn baik ak since 1st year.....wan n lan..
diorg mmg pelik tp baik ...wuteva n jgn perasan hokkayy...
kpd cosmate ak...mida, wani, anwar n izwan....uols mmg best...
hope dpt grad same2 ye.....hihihihihhiiii...
hidup mmg penuh warna..
penuh dgn rona...
same je kowt statement tuhh...

Aku di kala jadi budak PASUM....

well...aku byk letak gmbar time PASUm coz korg pun x pernah nmpak ak time ni..
kalo skunk ni...aku ade je kat UM ni haaa...
hihihihihihiiiiii.......mmg best jadi student UM..
um mmg best but sometimes tu kita jadi sakit hati..

dan skunk ni ak dah bergelar final year student...
bnyk bnde aku nak kena wat...
bukan setakat asement fakulti tp smpai la asement yg kolej bagi...
tertekan seyyy...
mmg tertekan...

itu lah aku.....sepanjang perjalanan...
mmg jauh.......kita sume perlu bergerak seiring tapi ade gak yg akan berlari laju...
sape cepat dia dapat....

Wednesday, July 1, 2009

Busy Sangat!!!!

Barisan Kepimpinan
Pembantu Mahasiswa Kolej Kediaman Za'ba Sesi 09/10

Universiti Malaya


"UM is One, Towards 1Malaysia"

..............
....................................
ya...aku tahu ramai kat luar sana tu ternanti2 post yg terbaru...
post tentang haluansiswa UM yg mnjadi isu hangat..
hangat kerana haluansiswa kali ni sangat2 berbeza...
sampai ak x sempat nak post ape2 lagi wat mase ni..
just nak ckp aku skunk ni busy giler dgn masalah..
masalh H1N1..
masalah freshies..
mcm2 la....ooowww aiiii.............

Tuesday, June 9, 2009

SeRik dan PeriT..............

Hotel Of sunway??


sebgai buDak kamPung, aku mmg x nafikan kehidupan setiap manusia di dunia ini mmg penuh dgn ujian. Ujian yg datng bertubi-tubi dan bertalu-talu yg perlu dihadapi dgn ketabhan jiwa kesabaran hati. ujian yg dturunkan Illahi kpd umat-nya tanda sayng kpd kita... Tapi kadgkal aku sering mengeluh, seringkali aku hilang sabar, acap kali aku bertindak melulu, hampir jua aku putus asa namun aku tetapkan teguhkan jiwa kerana semua itu adalh ujian di dunia...

ujian dunia yg mungkin dtg hanya sementara namun akn memberi kesan selamnya di akhirat kelak. Hanya nasihat aku pada diri dan pmbaca di luar sane, sabarkn jiwa n hadapi dgn kekuatan jiwa yg ada. Kita hanya mampu merancg tapi Tuhan jua yg menentukan..

Serik dan Perit.......
Munkin itulah rase jiwa bg Budak Kampung yg terpksa berhadapan dgn ujian skunk ni...
aku serik dgn tindakan ini...
aku perit menerima ujian itu..
aku serik bertindak melulu..namun agak perit utk tinggalkan sikap ini..
aku serik berkata-kata yg bukan2.....namun perit untuk terus berdiam diri..
aku perit utk menerima ujian dan akan serik dgn tindakan...



SeriK dan PerIT mungkin hanya sekadar ungkapan..
namun akan dirasai tatkala kita dlm kesusahan..
kini aku sbg BuDak KamPung telah mrasai ape itu perit dan ape itu serik..
tapi biar perit macam mana pun..
biar serik sekalipun..
aku akn cuba tetapkan niat di hati, Tawakkal kpd Illahi, terus sabarkan hati..
ujian yg melanda d jiwa ini mungkin utk seketika..
ujian yg baru akn mnjelma..

maka,
akan aku jdkan ujian prtama ini sbg iktibar utk mghadapi ujian mendatang..
mungkin kali ni budak kampung bnyk bermukadimah....
keran itu adalah hakikat sebenar jiwa sbg budaK KamPung...
gemar berkata-kata..tp tidak bersemuka...
kerana cuba mnjadi tatapan anda semua..

ingt!!!......
jgn sekali-kali menjadi kura-kura yg cuba berlari laju kerana ia mmg tidak mampu utk itu..
jgn cuba terus berlari laju seperti arnab kerana kita pasti akan letih dan perih...maka, ambik la masa utk berehat...
jgn jadi seperti gonggok, beribu-ribu kaki tapi berjalan tetap lmbat...
biar la ape pun nak jadi..
terus lah jadi seperti ape yg telah dijadikan....
huhuhuuhuuuuuu..............


Mungkin post kali ni agak pelik.. sukar utk difahami.. kerana ini sekadar luahan hati.. komen la kalo sudi.. bacalah kalo berani...

Lihat ini Juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...